5 sycących zup, które możesz zjeść na rozgrzewające drugie śniadanie

Sycące zupy na drugie śniadanie
Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? Koniecznie poznaj propozycje na sycące zupy, fot. Yaruniv-Studio
ikona podziel się
Opublikowano: 08.02.2024 r., 7:00 | Autor: Magda Panek
Najbardziej sycące i pyszne zupy, które możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie - koniecznie poznaj nasze propozycje. Zaspokoją zarówno mały głód, jak i ten większy. Każdą z naszych propozycji możesz wzbogacić o różne produkty, np. o płatki migdałowe czy grzanki. Pyszne zupy nie ograniczają się tylko do obiadów, świetnie sprawdzą się jako ciepły posiłek do pracy.

Zielona zupa z ziemniakami

Zupa brokułowa to doskonała propozycja na sycące drugie śniadanie. Możesz zabrać ją do pracy, podgrzać w mikrofali i posypać płatkami migdałów lub gotowymi grzankami z marketu. Zupa krem ma apetyczny zielony kolor, który zachęca do jedzenia.

Pomarańczowe szaleństwo z grzankami

Krem z dyni to doskonała propozycja na obiad oraz drugie śniadanie. Dodatek grzanek, chipsa z boczku oraz parmezanu sprawia, że jest ona naprawdę sycąca. Jeśli chcesz zabrać zupę jako drugie śniadanie do pracy, koniecznie zapakuj grzanki osobno, by pozostały chrupiące.

Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Warto umieścić tę propozycję w swoim menu. Jest to fajny przepis, szybki i prosty do wykonania. Zupa krem z dyni jest sycąca.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
275 g
Krem dyniowy z dodatkami

Lista składników do przygotowania zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem

  • Masło 10 g
  • Cebula 100 g
  • Marchewka 55 g
  • Czosnek 10 g
  • Por 100 g
  • Ziemniaki późne 160 g
  • Dynia 750 g
  • grzanki 60 g
  • Boczek wędzony bez kości 40 g
  • Ser parmezan 40 g
  • Bulion drobiowy 1250 g

Przygotowanie zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem krok po kroku

Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.

Marchewkę, dynię i ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Por przekrój wzdłuż na 4.

Do garnka dodaj masło.

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub dodaj w całości.

Wszystkie warzywa dodaj do garnka i podsmaż chwilę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Niech wszystko się lekko zarumieni.

W osobnym garnku zagotuj bulion.

Dodaj do warzyw gorący bulion i gotuj całość około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw przyprawami. W razie potrzeby można dodać wody lub bulionu, gdy zupa wyjdzie zbyt gęsta. Zupa jest gotowa.

Boczek pokrój cieniutko i usmaż na patelni grillowej. Zrób chipsy.

Grzanki zarumień na patelni, na której smażyłeś boczek. Mają być ładnie rumiane.

Do miseczki wlej zupę. Dodaj do zupy chipsy z boczku, grzanki oraz posyp startym na tarce parmezanem.

Zupa ze strączków z prażonymi pistacjami

Pyszna zupa z zielonej soczewicy to kolejna propozycja na sycące drugie śniadanie. Dodatek chipsów z boczku oraz prażonych pistacji podnosi wartość odżywczą potrawy i znacząco wpływa na sytość. Aby przygotować wegetariańską wersję zupy, zamień bulion drobiowy na warzywny oraz pomiń dodatek boczku.

Meksyk na talerzu

Znudziły ci się tradycyjne, polskie potrawy? Nic straconego - poznaj nasz sprawdzony przepis na pyszną zupę meksykańską. Dodatek mięsa z piersi kurczaka oraz ryżu brązowego nasyci cię na długo. Zupę zabierz ze sobą do pracy jako pożywne drugie śniadanie.

Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą

Zaskakujące połączenie smaków w zupie meksykańskiej. Zupa meksykańska z lekkim kokosowym posmakiem z dodatkiem soczystych kawałków kurczaka oraz ryżem brązowym to wspaniałe danie dla osób na diecie.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
405 g
Zupa meksykańska z kurczakiem

Lista składników do przygotowania dietetycznej zupy meksykańskiej z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą

  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Ryż brązowy 100 g
  • Bulion drobiowy 300 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 10 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • fasola konserwowa 180 g
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • Pieczarki marynowane 150 g
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) 125 ml
  • Przecier pomidorowy bez soli 250 g

Przygotowanie dietetycznej zupy meksykańskiej z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą krok po kroku

Na początku ugotuj ryż al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zagotuj również bulion albo wodę.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę oraz pieczarki w plastry. Usmaż na oleju przez 5 minut.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonych warzyw. Smaż mięso z warzywami 10 minut.

Dodaj do mięsa i warzyw fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, gorący bulion lub wodę oraz mleczko kokosowe. Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj około 25 minut.

Do gotowej zupy dodaj ryż i wymieszaj wszystko. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj wody lub bulionu.

Nałóż zupę do miseczki i ozdób szczypiorkiem.

UTopiona zupa

To ostatnia propozycja na pyszne drugie śniadanie na ciepło. Zupa z serków topionych podana z grzankami nasyci na długo. Bez obawy możesz zabrać ją do pracy (grzanki zapakuj w osobny pojemniczek i posyp nimi zupę bezpośrednio przed spożyciem).

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto