5 przepisów na desery z mascarpone – nie musisz ich piec!

Przygotowanie tiramisu z mascarpone
Mascarpone - przyrządzanie deseru tiramisu, fot. Inga
ikona podziel się
Opublikowano: 01.04.2024 r., 19:02 | Autor: Paulina Zambrzycka
Lubisz kremowe desery? Doskonałym składnikiem takich słodkości jest mascarpone. To prawdziwy król włoskich serów, który swoją niesamowitą konsystencją i delikatnym smakiem podbija kuchnie na całym świecie. Jak wykorzystać go w zaskakujący i smaczny sposób? Sprawdź 5 prostych przepisów na desery z mascarpone.

Kremowy deser w kieliszku

Deser z borówkami i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodki przysmak w kieliszku znakomicie łączy soczystość świeżych borówek z kremową delikatnością serka mascarpone.

Ta harmonijna kombinacja smaków tworzy delikatną symfonię słodyczy i świeżości, która idealnie sprawdza się jako popołudniowy deser. Wybornie smakuje w towarzystwie kawy.

Marchewka na słodko przekładana mascarpone

Ciasto marchewkowe z mascarpone to niezwykła kombinacja klasycznego smaku i kremowej delikatności. Soczysta marchewka nadaje ciastu wilgotności i słodyczy, a mascarpone niezwykłej kremowości i delikatnego aromatu.

Połączenie dwóch smaków sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. To idealne ciasto na różne okazje – od popołudniowych deserów po przyjęcia w gronie najbliższych.

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto marchewkowe przekładane masą z sera mascarpone. Delikatne, wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe zasmakuje każdemu.
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
160 g
Ciasto marchewkowe z cynamonem

Lista składników do przygotowania ciasta marchewkowego z mascarpone

  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 260 g (2 szklanki)
  • Marchewka 250 g (5,5 średniej marchwi po obraniu)
  • Jajko 3 szt.
  • Cukier 200 g (szklanka + 3 łyżki)
  • Olej rzepakowy 200 ml (4/5 szklanki)
  • Orzechy włoskie 60 g (dwie garści)
  • Proszek do pieczenia 6 g (łyżeczka)
  • Soda oczyszczona 5 g (łyżeczka)
  • Śmietanka kremowa 30% 400 g (dwa małe opakowania)
  • mascarpone 250 g (jedno opakowanie)

Przygotowanie ciasta marchewkowego z mascarpone krok po kroku

Marchew obierz i dokładnie oczyść ze wszystkich ewentualnych uszkodzeń. Zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski dodaj jajka oraz szklankę cukru. Ubij na puszystą, jasną pianę, potrwa to około 5 minut.

Do ubitych jajek z cukrem dodawaj partiami olej i miksuj dalej.

Dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.

Na koniec dodaj do masy startą marchew oraz posiekane orzechy włoskie.

Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej ciasto i piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto możesz upiec w okrągłej formie o średnicy 24 cm.

Kiedy ciasto będzie się piekło przygotuj masę. Śmietankę przelej do miski, dodaj 3 łyżki cukru i stopniowo zwiększając obroty miksera ubij na puszystą pianę. Na koniec dodawaj po łyżce sera mascarpone i miksuj aż uzyskasz puszystą, gładką masę.

Ciasto ostudź (musi być całkowicie wystudzone, jeśli nie masa się roztopi). Przetnij je na dwie lub trzy części. Podziel masę i posmaruj nią blaty. Wierzch ciasta również posmaruj masą.

Puszyste pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone to nietypowy deser na każdą okazję, idealny m.in. do kawy i na spotkania z rodziną. Pączki zachwycają kremowym wnętrzem i delikatnym, puszystym ciastem.

Dodatek mascarpone nadaje pączkom niepowtarzalnego smaku i tekstury, sprawiając, że z każdym kęsem rozpływają się w ustach. To prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości.

Włoski deser, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Tiramisu z mascarpone to klasyczny włoski deser, który od lat zdobywa serca miłośników słodkości na całym świecie. Jego wyjątkowa kompozycja, składająca się z warstw kremowego mascarpone, mocnej kawy i delikatnych biszkoptów nasączonych likierem, potrafi zachwycić.

Tiramisu z mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia. Deser doskonale łączy słodycz, kremowość i wyrazisty smak kawy. To idealny wybór na popołudniową przekąskę do kawy.

Czekoladowa rozkosz w pucharku

Krem czekoladowy to smaczna mieszanka delikatności oraz intensywnego smaku czekolady. Dzięki mascarpone deser nabiera niezwykłej konsystencji i gładkości.

Krem doskonale nadaje się do jedzenia saute. Sprawdza się też jako dekoracja lub nadzienie różnego rodzaju deserów, takich jak tort czy ciasto. Czekoladowy krem każdemu wypiekowi doda wyjątkowego aromatu i smaku.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto