5 prostych i szybkich ciast idealnych na Wielkanoc

Wielkanoc jest czasem, który powinno się spędzić z rodziną. Zwykle siadamy przy świątecznym stole i wspólnie rozkoszujemy się pysznym jedzeniem. Wśród wielkanocnych potraw warto wymienić tradycyjne ciasta. Sprawdź 5 prostych i szybkich pomysłów na świąteczne wypieki.
Z tego artykułu dowiesz się:
Świąteczne ciasto z bakaliami
Keks wielkanocny słynie z dużej ilości bakalii zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Ich dobór może się różnić w zależności od przepisu. Ilość i rodzaj bakalii najlepiej dopasować pod własne wymagania.
Przepis jest prosty, więc keks przygotują nawet amatorzy pieczenia. Ciasto robi się stosunkowo szybko. Jego bazą jest smaczny, aromatyczny i kolorowy biszkopt. Wilgotny keks konsystencją przypomina babkę piaskową.
Cytrynowa babka
Sprawdzony przepis umożliwia szybkie i proste przygotowanie smacznego ciasta. Cytrynowa babka jest pyszna i błyskawiczna do zrobienia. Do jej przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników, takich jak mąka, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia i cytryny.
Babka znakomicie smakuje z lukrem cytrynowym. Dzięki niemu jej smak zostaje dodatkowo podkręcony. Aby go przygotować, wystarczy zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Należy stopniowo dodawać sok, dokładnie mieszając. Dzięki temu lukier nie będzie za rzadki.
Puszysty sernik
Sernik wielkanocny jest jednym z najpyszniejszych wypieków, jakie można przygotować z okazji Wielkanocy. Ciężko się od niego oderwać, jest tak smaczny. Doskonale pasuje do rodzinnej biesiady przy stole.
Przepis na puszysty sernik jest bardzo prosty. Nie trzeba dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do wykonania ciasta potrzebujesz samych prostych składników, m.in. twaróg sernikowy, masło czy śmietana 30%.
Kokosowe ciasto wielkanocne
Rafaello na krakersach może być znakomitą alternatywą dla klasycznych ciast wielkanocnych. Ciasto bez pieczenia warto zrobić dzień przed Wielkanocą, aby wszystkie składniki zdążyły się sobą przegryźć.
Do przygotowania wypieku nie potrzeba wielu składników, dzięki czemu ciasto może upiec nawet amator kulinarny. Rafaello trzymać można w lodówce przez 3 dni. W ten sposób kokosowy wypiek na pewno się nie zmarnuje.
Deser z masą krówkową
Ciasto krówkowe jest proste i szybkie do przygotowania. Może być wspaniałym wypiekiem zastępującym np. tradycyjny mazurek. Krówka jest połączeniem słodkiego kajmaku z herbatnikami i bitą śmietaną.
Robiąc placek, warto pamiętać o dobrym schłodzeniu placka. To klucz do szybkiego i prostego ubicia śmietanki stanowiącej kluczowy składnik ciasta krówkowego. Domownicy będą zachwyceni tym wielkanocnym smakołykiem.