Jeśli nie chcesz podać po prostu jajek przekrojonych na pół z kleksem majonezu u góry, to przygotuj pyszny farsz z ugotowanych żółtek, musztardy, majonezu, koperku i szczypiorku. W ten sposób jajka nabiorą zupełnie nowego koloru i smaku!
5 pomysłów na ciekawe podanie jajek na stole wielkanocnym
Jajka faszerowane
Kurczaczki
Kolejny sposób podania jajek, które na pewno przypadną do gustu szczególnie dzieciom to kurczaczki z jajka. Szczególnie że wyglądają niczym prawdziwe wyglądające ze skorupki pisklęta. Żółta buźka kurczaków przygotowana jest z żółtek, majonezu i jogurtu, a całość uświetniają oczka z pieprzu i dzióbki z ugotowanej marchewki. No czyż nie są przesłodkie?
Myszki
Kolejny sposób podania jajek, który również sprawi radochę dzieciom to przygotowanie z jajek innych zwierzątek np. myszy. Wystarczy jajko przekroić na pół i ułożyć całym białkiem do góry. Następnie delikatnie natnij koniec jajka, robiąc miejsce na uszy. W nacięcia włóż małe plasterki rzodkiewki lub marchewki. W drugi koniec jajka wciśnij korzonek od rzodkiewki, który będzie zastępował ogonek. Ostatnia rzecz to oczywiście oczy i nos. Możesz je wykonać z pieprzu lub jeszcze wygodniej z goździków. Tylko nie układajcie ich obok sera, bo mogą go schrupać!
Zielone smoki
Jeśli myślisz o zielonej nucie na Wielkanocnym stole, to koniecznie musisz wykonać jajka faszerowane awokado. Taki piękny, zielony, wiosenny kolor przyciągnie wzrok gości. A smak takiego jajka na długo zostanie w ich pamięci. Jeśli dodatkowo masz w swoim otoczeniu dzieci, to z takich jajek możesz przyrządzić super słodkiego smoka! Kiedy nałożysz już pastę do wgłębienia po żółtku, to ułóż jeszcze nieco mniejszą ilość obok. Z ogórka wytnij uszy smoka i oczy, następnie ułóż wszystko według podpowiedzi ze zdjęcia poniżej! Zabawa gwarantowana!
W galarecie
Kolejny sposób na ciekawe podanie jajek to zatopienie ich razem z kolorowymi warzywami w żelatynie. Nie dodaje się tutaj mięsa, więc nie są to typowe zimne nóżki, jednak takie kolorowe „zamrożenie” jajka sprawi, że będzie pięknie wyeksponowane na Wielkanocnym stole. A dodatkowo ten smak, który naprawdę jest świetny!
Zobacz podobne newsy
-
Ugotowałaś za dużo jajek i nie wiesz co z nimi zrobić? Mamy rozwiązanie!
-
Ile jajek można zjeść w ciągu tygodnia? Poznaj zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia
-
Egg Coffee - wietnamska kawa z jajkiem
-
Coś innego niż jajecznica, czyli odczaruj klasyka śniadaniowego
-
Mazurek to nieodłączny element Wielkanocy - poznaj super przepisy
-
Babka Wielkanocna - 5 najlepszych przepisów, które zachwycą domowników i gości
-
Potrawy z dodatkiem chrzanu idealne na Wielkanoc
-
Biała kiełbasa na Wielkanoc - jak ją przygotować, by każdego chwyciła za serce?
-
Jajka jako przystawka Wielkanocna - słyszałaś/eś o nr 4?
-
Wielkanoc last minute - przepisy, które wykonasz tuż przed wizytą gości
-
Jajko niejedno ma imię - to na twardo to już przeżytek. Sprawdź, co innego możesz przygotować
Zobacz podobne artykuły
-
Dieta jajeczna - opis, zasady, działanie, porady dietetyka
Dieta jajeczna to restrykcyjna monodieta, która polega na jedzeniu przez tydzień albo dwa tygodnie głównie jajek. Jest niskokaloryczna i może prowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych.
-
Jajka na miękko i jajka na twardo - czas gotowania
Krótko i na temat - sprawdź, ile gotować jajka na twardo i jajka na miękko
-
Jajka po benedyktyńsku - 4 przepisy krok po kroku
Poznaj wyjątkowe przepisy na jajka po benedyktyńsku w 4 wyjątkowych wariantach! Obok tych dań nikt nie przejdzie obojętnie!