Suszone chipsy z jabłek - moja babcia tak robiła, aby nie straciły koloru

Co zrobić z jesiennymi owocami? Warto zamienić je w pełne wartości odżywczych zapasy na zimę. Najprostszą metodą jest suszenie owoców, które nie wymaga ani specjalnego sprzętu, ani dużych nakładów pracy. Wystarczy ciepłe miejsce w domu lub odrobina słońca. Znam świetny sposób – patent mojej babci, dzięki któremu plastry jabłek nie stracą barwy. Co ciekawe, będą wyglądać apetycznie nawet po wielu dniach! Przeczytaj.
- Dlaczego podczas suszenia jabłka ciemnieją? Polecane odmiany
- Suszone chipsy z jabłek - jak zrobić?
- Przechowywanie suszonych jabłek w domu
Dlaczego podczas suszenia jabłka ciemnieją? Polecane odmiany
Po przekrojeniu jabłek miąższ szybko utlenia się w kontakcie z powietrzem. To naturalny proces, który nie zmienia smaku owoców. Niestety, jabłka wyglądają przez to mniej atrakcyjnie. Czy możesz temu zapobiec? Tak! Trik, którego używała kiedyś moja babcia, polega na krótkim zanurzeniu plastrów w wodzie z odrobiną soku z cytryny. Kwas spowolni proces ciemnienia jabłek – zachowają więc swój jasny odcień.
- Dodaj sok wyciśnięty z cytryny do litra zimnej wody.
- Pokrojone plastry jabłka włóż do roztworu na kilka minut.
- Alternatywnie wsypać możesz nieco soli, która zadziała podobnie i podbije smak owoców.
- Po wyjęciu osusz jabłka ściereczką, aby szybciej pozbyć się wody.
Do suszenia najlepiej sprawdzają się odmiany o zwartej konsystencji, które nie rozsypują się w dłoniach. Najciekawszy posmak będą mieć nieco kwaskowate jabłka – po wysuszeniu są mocno aromatyczne i idealne np. do napojów. Nie musisz obierać owoców ze skórki, ponieważ nadaje jabłkom chrupkości. Najważniejsze, aby pokroić owoce w plastry podobnej grubości (ok. 3-5 mm).
Suszone chipsy z jabłek - jak zrobić?
Aby zrobić domowe chipsy z jabłek, należy je odpowiednio wysuszyć – najlepiej na kaloryferze. Ciepło rozchodzi się z grzejnika równomiernie, dzięki czemu owoce mogą wyschnąć w naturalnym tempie.
- Rozłóż plastry jabłek na bawełnianej ściereczce, pergaminie lub drobnej siatce, która zapewni przewiew. Następnie połóż na kaloryferze.
- Nie nakładaj na siebie warstw jabłek – każdy kawałek powinien mieć dostęp do powietrza.
- Codziennie przewracaj jabłka, aby równomiernie się wysuszyły. Będą gotowe po ok. 3-4 dniach. Ich konsystencja będzie elastyczna, jednak nie całkiem sucha.
Uwaga! Temperatura grzania nie może być zbyt wysoka, aby owoce się nie upiekły.
Możesz też wykorzystać inne domowe triki na wysuszenie jabłek, aby zrobić z nich chrupiące, zdrowe chipsy. Jeśli jesień jest ciepła i słoneczna, wykorzystaj balkon lub parapet. Rozłóż jabłka np. na bambusowej macie lub gazie, aby naturalnie wyschły i nabrały intensywnego aromatu. Możesz też przykryć je delikatną tkaniną – w ten sposób nie dobiorą się do nich żadne owady.
Kiedyś plastry jabłek nawlekało się na nitki i wieszało w kuchni, co również było bardzo skuteczne. Świetnie sprawdzają się również patyczki do szaszłyków – wystarczy nabić na nie plastry jabłek i ustawić przy kominku czy piecu. Trzeba jednak uważać, aby nie położyć ich zbyt blisko źródła ciepła, ponieważ się spalą.
Po czym rozpoznać, że jabłka są dobre? Prawidłowo ususzony owoc powinien być nieco elastyczny, pomarszczony i pachnący. Zbyt twarde kawałki to znak, że jabłka za bardzo wyschły. Z kolei zbyt wilgotne oznaczają, że owoce trzeba jeszcze dosuszyć.

Przechowywanie suszonych jabłek w domu
Suszone plastry jabłek najlepiej trzymać w:
- szklanych słoikach,
- metalowych puszkach,
- bawełnianych woreczkach.
Niezwykle ważne jest, aby odciąć suszone owoce od dostępu wilgoci. Właśnie dlatego plastikowe torebki nie będą dobrym wyborem – sprzyjają zaparowaniu, a to krótka droga do pojawienia się pleśni.
Warto suszyć jabłka, ponieważ to tani i prosty sposób na zdrową przekąskę – zwłaszcza zamiast wysoko przetworzonych chipsów czy paluszków. Suszone jabłka zawierają mnóstwo błonnika. W dodatku świetnie poprawiają trawienie i sprawdzają się jako dodatek do m.in. kompotów, owsianek i zdrowych deserów. Suszenie jabłek to najlepszy dowód na to, że tradycyjne metody przyrządzania żywności wciąż… mają sens.
Przeczytaj też: Prażenie jabłek, krok po kroku – prosta metoda