Orzechy włoskie będą świeże przez całą zimę – wystarczy prosty patent z kuchni!

Kiedy spadną już z drzew, zachwycają niepowtarzalnym aromatem i ciekawym smakiem. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, to przepyszna przekąska. Jednak każdy, kto próbował przechowywać wyłuskane orzechy włoskie dłużej niż kilka dni, doskonale wie, że to nie lada wyzwanie. Wystarczy chwila nieuwagi, aby cenne zapasy zrobiły się gorzkie i nieprzydatne. Na szczęście istnieje prosty trik, który skutecznie przedłuży ich trwałość.
- Ten trik może zmienić wszystko
- Jak przechowywać orzechy? Po czym poznać, że się zepsuły?
- Sprawdzone sposoby na przechowywanie orzechów
Ten trik może zmienić wszystko
Jesienią orzechy włoskie pojawiają się w nadmiernej ilości. Ludzie uwielbiają je za to, że są m.in. bogate w zdrowe tłuszcze, białko, magnez i witaminy. Orzechy włoskie są niezwykle wartościowe i chętnie używane w kuchni. Problem pojawia się, dopiero gdy chcemy zachować ich więcej na kolejne miesiące. Orzechy w łupinach wytrzymają długo. Jednak już po obraniu szybko stracą swoje właściwości.
Łupiny to naturalna osłona orzechów, która chroni je przed wilgocią, światłem i powietrzem. Po ich usunięciu orzechy stają się mniej podatne na utlenianie. W ciągu kilku dni orzechy włoskie mogą zjełczeć, natomiast niewłaściwie przechowywane szybko spleśnieją. Właśnie dlatego wiele osób rezygnuje z łupania orzechów na zapas.
Co więc zrobić, aby zachować świeżość orzechów na długie miesiące? Przede wszystkim świeżo wyłuskane orzechy trzeba odpowiednio wysuszyć. To najważniejszy krok, o którym wiele osób zapomina. Po wyjęciu z łupin orzechy zawierają sporo wilgoci, natomiast zamknięte w słoiku zaczynają się psuć. Wystarczy wysuszyć je na blaszce w piekarniku nagrzanym do 50-60°C. Dwie godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach wystarczą, aby pozbyć się nadmiaru wody. Od czasu do czasu warto przemieszać orzechy.
Kolejny krok to całkowite wystudzenie orzechów. Najlepiej zostawić je na noc na ręczniku papierowym – dopiero wtedy można przesypać je do słoików. Jeżeli włożysz do środka również małą paczuszkę z ryżem lub kilka suchych ziaren fasoli, pochłoną resztki wilgoci z orzechów. Tak przygotowane przez wiele miesięcy zachowają chrupkość i świeży smak.
Jak przechowywać orzechy? Po czym poznać, że się zepsuły?
W jaki sposób przechowywać orzechy? Musisz pamiętać, że przede wszystkim nie lubią one ani ciepła, ani światła. Najlepsze miejsce do przechowywania orzechów włoskich to ciemna i sucha spiżarnia. Nie chowaj ich w kuchni, zwłaszcza w pobliżu kuchenki, gdzie często jest wilgotno i ciepło. Jeśli masz większe zapasy, możesz zamrozić część orzechów włoskich – w szczelnych woreczkach przetrwają nawet rok, nie tracąc wartości odżywczych.
Po czym rozpoznać, że orzechy się zepsuły? Zanim ich użyjesz, sprawdź ich zapach i smak. Zjełczałe orzechy pachną nieprzyjemnie – w dodatku są gorzkie i suche. Jeśli pojawi się pleśń, trzeba natychmiast wyrzucić całą partię, ponieważ toksyny przenikną do sąsiadujących kawałków.

Sprawdzone sposoby na przechowywanie orzechów
Suszenie i przechowywanie w słoikach to nie wszystko! Warto znać jeszcze kilka innych metod, dzięki którym będziesz mógł utrzymać orzechy w doskonałym stanie.
- Trzymaj orzechy włoskie w płóciennych woreczkach – jeżeli nie masz miejsca na szklane słoiki, włóż orzechy do bawełnianych woreczków, które przepuszczają powietrze i ograniczają ryzyko zawilgocenia.
- Dodaj do nich soli – niektórzy wsypują na dno słoika z orzechami odrobinę soli. Pochłania bowiem wilgoć i działa jak naturalny konserwant.
- Zamrażaj małe porcje – możesz mrozić np. po szklance orzechów włoskich. W ten sposób, gdy będziesz ich potrzebować, nie będziesz rozmrażać całego zapasu.
- Regularnie sprawdzaj orzechy włoskie – raz na kilka tygodni zajrzyj do słoika z zapasami. Nawet jeden spleśniały orzech może popsuć resztę.
Tak przechowywane orzechy nie tylko długo wytrzymają, ale też zachowają swoje walory kulinarne. To uniwersalny dodatek, który świetnie sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i w daniach słodkich oraz wytrawnych.
Przeczytaj też: Eksperci ostrzegają: te popularne orzechy mogą szkodzić twojej krwi