Nie wkładaj cebuli do lodówki! Oto lepszy sposób, dzięki któremu nie spleśnieje

Nie ma drugiego warzywa, które tak często wykorzystujemy do różnych potraw, jak cebula. Właśnie ona nadaje smak mięsu, sosom, zupom, czy surówkom. To składnik bazowy polskiej kuchni. Niestety, przechowywanie cebuli bywa dość problematyczne. Większość osób trzyma cebulę w lodówce, nie zdając sobie sprawy, że to najgorsze miejsce, jakie można jej zafundować. Na szczęście istnieje prosty i sprawdzony patent, dzięki któremu cebula pozostanie świeża nawet przez miesiąc. Przeczytaj.
- Jak przechowywać cebulę? Czemu lepiej nie w lodówce?
- Jak przechowywać pokrojoną cebulę?
- Dzięki tym trikom przedłużysz świeżość cebuli!
Jak przechowywać cebulę? Czemu lepiej nie w lodówce?
Cebula źle znosi chłód i zamknięte pojemniki, w których zbiera się para wodna. W takich warunkach błyskawicznie wypuszcza zielone pędy lub gnije. Zdecydowanie lepiej czuje się w suchym, przewiewnym miejscu – jak najdalej od źródeł ciepła i światła.
Dawniej cebulę przechowywano w wiklinowych koszach lub rozwieszano w warkoczach w chłodnych spiżarniach. O dziwo, ten sposób… nadal się sprawdza! Dzięki dostępowi powietrza i braku wilgoci cebula przechowywana w ten sposób może pozostać świeża nawet przez kilka tygodni, a jej smak i aromat się nie zmienią.
Jeśli nie masz spiżarni, wykorzystaj szafkę kuchenną, w której nie ma grzejnika lub piekarnika. Cebulę zostaw w siatce lub ażurowym koszu, który umożliwi cyrkulację powietrza. Trzymanie jej w plastikowych torebkach nie jest najlepszym pomysłem – to prosta droga do szybkiego zgnicia.
Dlaczego lepiej nie przechowywać cebuli w lodówce? Przecież już dawno wiadomo, że niska temperatura wcale nie wydłuża jej trwałości. Jest zupełnie na odwrót – chłód i wilgoć sprzyjają rozwojowi pleśni oraz kiełkowaniu. Dodatkowo cebula w lodówce błyskawicznie wchłania zapachy innych produktów i niedługo później sama zaczyna nimi pachnieć. W efekcie traci charakterystyczny aromat i robi się mniej apetyczna.
Wystarczy zatem pamiętać o trzech prostych zasadach: ciemno, sucho i przewiewnie. Właśnie takie warunki pozwolą cebuli przez długi czas wytrwać w doskonałym stanie nawet do miesiąca.
Jak przechowywać pokrojoną cebulę?
Podczas gotowania została ci połowa cebuli? Nie wyrzucaj jej! Pokrojone części możesz przechować nawet kilka dni, o ile odpowiednio je zabezpieczysz. Najlepiej włożyć cebulę do szczelnego pojemnika i schować do lodówki. Tutaj zasady są inne niż w przypadku włożenia jej w całości, w łupinie. Niska temperatura ograniczy rozwój bakterii, a pojemnik zatrzyma intensywny zapach cebuli wewnątrz. W ten sposób cebula będzie świeża maksymalnie do 10 dni.
Nie odkładaj jej na talerzyk przykryty folią spożywczą! W ten sposób jedynie ją wysuszysz i sprawisz, że straci aromat. Jeśli lubisz mieć gotową cebulę pod ręką, drobno posiekaną porcję przełóż do pojemnika i dodaj odrobinę oleju – będzie naturalną barierą ochronną przed wysychaniem.

Dzięki tym trikom przedłużysz świeżość cebuli!
Chcesz, aby cebula jak najdłużej zachowała świeżość? W takim razie unikaj przechowywania jej razem z ziemniakami, ponieważ te dwa warzywa połączone ze sobą wydzielają gazy przyspieszające psucie. Dobrym pomysłem jest przechowywanie cebuli w papierowych torebkach z kilkoma otworami. Dzięki temu prostemu zabiegowi poprawić można wentylację. Można również zawinąć cebulę w rajstopę i zawiązywać supeł po każdej sztuce.
Twoja cebula zaczęła lekko kiełkować? W dalszym ciągu możesz wykorzystać ją kuchni! Wystarczy usunąć zielony szczypior. Jeśli cebula jest już jednak miękka lub ma zapach stęchlizny, nie nadaje się do spożycia.
Dzięki tym kilku prostym zasadom twoja cebula zachowa świeżość, twardość i smak nawet przez kilka miesięcy, a ty unikniesz marnowania żywności.
Sprawdź również: Najciekawsze pomysły na dania z cebulą