Czy miód można mrozić? Zaskakująca prawda, o której mało kto wie

Miód od tysięcy lat uznawany jest za jeden z najbardziej niezwykłych darów natury. To nie tylko słodki przysmak, ale też naturalne „lekarstwo” pełne enzymów, witamin i antyoksydantów. W przeciwieństwie do większości produktów spożywczych miód ma bardzo długą trwałość – swoje właściwości potrafi zachować przez wiele lat. Aby nie stracił cennych składników, musi być jednak odpowiednio przechowywany. Czy miód można mrozić, aby przedłużyć jego świeżość? Przeczytaj.
- Czy miód można mrozić? W jakiej temperaturze?
- Co się dzieje z miodem podczas mrożenia?
- Czy warto zamrażać miód?
Czy miód można mrozić? W jakiej temperaturze?
Odpowiedź brzmi: tak, można mrozić miód. Trzeba to jednak robić z ogromną rozwagą. Miód rzeczywiście świetnie znosi niskie temperatury i nie traci swoich właściwości smakowych. Co więcej, przechowywanie go w chłodniejszych miejscach może spowolnić naturalne procesy starzenia się tego produktu.
Z wiekiem w miodzie zachodzą pewne zmiany chemiczne. Zwiększa się w nim zawartość związku o nazwie hydroksymetylofurfural (HMF), który powstaje podczas długiego przechowywania lub podgrzewania miodu. Jego wysoka zawartość jest oznaką, że produkt traci jakość i świeżość.
Badania prowadzone w Polsce i za granicą wykazały, że niska temperatura skutecznie zatrzymuje proces powstawania HMF w miodzie, co pozwala dłużej się nim cieszyć. Oznacza to, że mrożenie może być korzystne, jeśli chcemy przechować duże ilości miodu przez długi czas.
Jaka temperatura mrożenia uznawana jest za najlepszą dla miodu? Pszczelarze zalecają, aby nie mrozić go w zamrażarce, a przechowywać miód w chłodnym miejscu – najlepiej w temperaturze od 0 do 5°C. Choć mrożenie wydaje się dobrym sposobem konserwacji, skrajnie niskie temperatury (ok. -18°C) mają pewien minus. Mogą powodować częściowe uszkodzenie delikatnych enzymów odpowiadających za zdrowotne właściwości miodu.
Zdecydowanie lepszym pomysłem jest przechowywanie miodu w m.in. piwnicy, spiżarni lub dolnej części lodówki. Dzięki temu miód przez wiele miesięcy pozostanie klarowny, aromatyczny i pełen wartości odżywczych.
Co się dzieje z miodem podczas mrożenia?
Pod wpływem temperatury poniżej zera miód gęstnieje. Po rozmrożeniu może nieznacznie zmienić konsystencję, to znaczy zrobi się bardziej płynny. Nie wpływa to jednak negatywnie ani na jego smak, ani aromat. Warto jednak rozmrażać miód powoli, w temperaturze pokojowej. W ten sposób można uniknąć gwałtownego przejścia z lodu w ciecz, co mogłoby pogorszyć jego strukturę.
Nie powinno się też wielokrotnie mrozić miodu. Każdorazowe rozmrażanie i ponowne zamrażanie będzie przyspieszać utratę enzymów i witamin. Dlatego lepiej podzielić miód na mniejsze porcje, które w razie potrzeby będzie można łatwo wyjąć.
W jaki sposób przechowywać miód w domu? Jeśli masz tylko jeden słoik miodu, którego używasz na co dzień, możesz trzymać go w temperaturze pokojowej w ciemnej szafce lub spiżarce. Unikaj miejsc narażonych na działanie słońca i ciepła. Promienie UV oraz wysoka temperatura doprowadzić mogą do przyspieszonego ciemnienia, utraty aromatu i spadku jakości miodu.
Uwaga! Unikaj plastikowych pojemników, ponieważ mogą negatywnie wpływać na smak i zapach produktu.

Czy warto zamrażać miód?
Wszystko zależy od tego, jak często go używasz i co chcesz z nim zrobić. Jeśli zależy ci na maksymalnym zachowaniu wartości odżywczych, lepiej trzymaj miód w chłodnym miejscu, a nie w zamrażarce.
Masz duże ilości miodu i chcesz je przechować latami? Dopiero w takim przypadku mrożenie ma sens – oczywiście pod warunkiem zachowania odpowiednich warunków. Miód po rozmrożeniu wciąż będzie nadawał się do spożycia i zachowa większość swoich walorów.
Przeczytaj również: Nie daj się oszukać! Ten prosty test pokaże, czy kupiłeś sztuczny miód