Zwróć na to uwagę, wybierając jajka w sklepie - więcej nie popełnisz błędu

Niektóre wybory dokonywane w sklepie spożywczym, na przykład zakup jajek, wymagają większej uwagi, niż mogłoby się wydawać. Warto wiedzieć, co kryje się choćby za symbolami na opakowaniach jaj. Przeczytaj, na co zwrócić uwagę podczas zakupu jajek, aby wracać do domu ze świeżymi, bezpiecznymi dla zdrowia i wartościowymi produktami.
- Symbole i klasyfikacja jaj, krok po kroku
- Jak sprawdzić, czy kupione jajka są świeże?
- Jak prawidłowo przechowywać jajka?
- Zwracaj na to uwagę, wybierając jajka w markecie spożywczym
Symbole i klasyfikacja jaj, krok po kroku
Wybierając jajka w sklepie, koniecznie przyjrzyj się informacjom na opakowaniach. Dzięki poznaniu klasyfikacji będziesz mógł prawidłowo ocenić zarówno jakość, jak i pochodzenie produktów.
- Klasy jakości – jaja klasyfikowane są jako A, B i C. Najlepszym wyborem są oznaczone literą A, ponieważ są świeże, dobrze przechowywane i z nienaruszoną skorupką. Jajka klasy B mogą być nieco starsze, przeznaczone głównie do użytku przemysłowego. Z kolei klasa C nie jest dostępna w sprzedaży detalicznej, ponieważ trafia wyłącznie do przetwórstwa.
- Cyfry na skorupce – każde jajko na swojej powierzchni ma unikalny kod. Pierwsza cyfra określa metodę chowu kur. W związku z tą klasyfikacją, 0 oznacza chów ekologiczny, 1 wolny wybieg, 2 chów ściółkowy, natomiast 3 chów klatkowy. Kolejne znaki wskazują na kraj i numer identyfikacyjny producenta.
Jak sprawdzić, czy kupione jajka są świeże?
Jakość jajek, jakichkolwiek byś nie kupił, z czasem i tak się pogarsza. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak samodzielnie ocenić ich świeżość, zanim trafią do konkretnego dania.
- Zanurzenie w wodzie – aby zweryfikować świeżość jaj tym sposobem, wlej wodę do wysokiego naczynia i delikatnie włóż do niej jajko. Jeśli opadnie na dno i pozostanie w pozycji poziomej, oznacza to, że jest bardzo świeże. Gdy unosi się ku górze, to znak, że zawiera więcej powietrza, a jego wiek jest większy. Z kolei jajko stojące pionowo lub wypływające na wierzch to sygnał, że lepiej już go nie używać.
- Rozbicie jajka – po rozbiciu świeżego jajka białko powinno być zwarte, a żółtko doskonale wypukłe. Jeśli białko jest wodniste i rozlane, a żółtko płaskie, świadczy to o dłuższym czasie przechowywania jaj.

Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Wbrew powszechnym opiniom, o walorach jajka nie przesądza odcień skorupki. To, czy jest biała, beżowa, czy brązowa, zależy od rasy kury. Nie wpływa to zatem ani na jakość, ani na smak zawartości. Ważniejsze, aby jajko było czyste, suche i bez pęknięć – uszkodzona skorupka może bowiem sprzyjać przenikaniu bakterii.
Pamiętaj również, że kluczem do zachowania świeżości jaj jest ich właściwe przechowywanie. Najlepszym miejscem dla jajek jest lodówka. Spróbuj umieścić jaja na środkowej półce, gdzie temperatura jest najstabilniejsza. Ustawienie szerszym końcem ku górze spowolni proces starzenia się jaj. Nigdy też nie myj ich przed włożeniem do lodówki – naturalna warstwa ochronna osłania wnętrze jaj przed drobnoustrojami.
Sprawdź też: Dużo osób tak gotuje jajka, a to najgorszy sposób
Zwracaj na to uwagę, wybierając jajka w markecie spożywczym
Warto nie tylko znać oznaczenia, ale też wyrobić w sobie pewne nawyki. Zanim bezmyślnie wrzucisz opakowanie jaj do koszyka, otwórz je i sprawdź stan każdej skorupki – nawet jedno pęknięte jajko może zanieczyścić resztę. Zweryfikuj również datę przydatności i unikaj zakupów na zapas, zwłaszcza gdy nie planujesz szybkiego wykorzystania jaj.
Masz dostęp do lokalnych dostawców? Rozważ, czy nie warto będzie skorzystać z możliwości zakupu prosto z gospodarstwa. Jajka z takich miejsc zwykle są świeższe, z kolei sam producent udzielić może cennych informacji m.in. o sposobie hodowli kur.
Znajomość kodów, metod hodowli, ocena świeżości czy odpowiednie przechowywanie to absolutne podstawy, dzięki którym będziesz mieć pewność, że kupujesz produkty godne zaufania. Poświęć chwilę, aby sprawdzić szczegóły – w zamian otrzymasz pyszne jaja pełne cennych wartości odżywczych.