Zrób zapas na zimę, póki jest go pod dostatkiem - tylko go nie zamrażaj!

Gdy na straganach i w ogródkach pojawia się świeży, pachnący koperek, bardzo często z niego korzystamy. Sezon na koper trwa krótko, więc warto wykorzystać ten czas, aby przygotować zapasy na chłodniejsze miesiące. Okazuje się, że mrożenie nie jest ani jedynym, ani najlepszym sposobem na przechowanie koperku. Sprawdź, dlaczego lepiej tego nie robić i co stanowi lepszą alternatywę.
- Dlaczego nie warto mrozić koperku? Co zamiast mrożenia?
- Przepis na domowy koperek z solą w oliwie z oliwek
- Jak można wykorzystać koperek?
Dlaczego nie warto mrozić koperku? Co zamiast mrożenia?
Zamrażanie wydaje się szybkim i prostym rozwiązaniem, jeśli chodzi o przechowywanie kopru. Niestety, wiąże się z utratą intensywności jego smaku i aromatu. Po rozmrożeniu koperek często robi się wodnisty, a także traci swoją świeżość. Bywa też dość trudny w porcjowaniu, zwłaszcza gdy zamrozi się go w większych ilościach.
Przechowywanie „lodowych brył” kopru zabiera sporo miejsca w zamrażarce. Co więcej, zioła w takiej formie nie zawsze będą doskonale komponować się z niektórymi potrawami. Niepoprawnie rozmrożone mogą też rozcieńczyć danie lub zupełnie pozbawić je wyrazistości.
Jeśli chcesz zachować pełnię smaku koperku, sięgnij po ciekawą, domową metodę. Połącz drobno posiekany koperek z solą, czosnkiem i dobrej jakości oliwą. To prosty sposób, dzięki któremu możesz zabezpieczyć zioła przed psuciem, jednocześnie nie odbierając im intensywności. Tłuszcz w postaci oliwy stworzy ochronną powłokę, ograniczając dostęp powietrza. Z kolei dodany czosnek podbije smak kopru. Wykazuje też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu wydłuży jego trwałość.
Przepis na domowy koperek z solą w oliwie z oliwek
Jeśli chcesz zachować koper na dłużej, spróbuj zrobić go z oliwą z oliwek, solą i czosnkiem. Przepis jest bardzo prosty – wystarczy, że będziesz postępować zgodnie ze wskazówkami.
Składniki:
- świeży koperek
- kilka ząbków czosnku
- sól niejodowana (1 łyżka na każde 100 g koperku)
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Posiekaj koperek bardzo drobno i przełóż do dużej miski.
- Zmiksuj czosnek z odrobiną oliwy i solą na gładki mus.
- Dodaj pastę czosnkową do koperku i dokładnie wymieszaj.
- Wlej oliwę tak, aby całość została dobrze nasączona, ale nie pływała w tłuszczu.
- Przełóż do czystych słoików, lekko ubijając masę.
- Na wierzch wylej cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy zawartość przed powietrzem. Słoiki z koperkiem przechowuj w lodówce.
Przechowywany w tłuszczu koperek znakomicie sprawdzi się jako dodatek do m.in. gorących ziemniaków, sosów, zup czy sałatek. Nie musisz go rozmrażać ani siekać – wystarczy, że nabierzesz łyżkę gotowej mieszanki prosto ze słoika.
Jak można wykorzystać koperek?
Koperek najczęściej kojarzy się nam z młodymi ziemniakami. W rzeczywistości ma on jednak znacznie szersze zastosowanie kulinarne. Świetnie sprawdza się np. jako składnik:
- past kanapkowych,
- twarożków,
- sałatek jajecznych,
- farszu do pierogów,
- zup (np. chłodnika czy koperkowej),
- marynat warzywnych,
- dań rybnych,
- omletów.
Dzięki przechowywaniu w oliwie i czosnku koperek zyskuje niesamowicie głęboki smak, co czyni go znakomitym dodatkiem do wielu dań. Jak widzisz, wcale nie musi on trafiać do zamrażarki, aby przetrwać zimę. Dzięki prostym i naturalnym metodom konserwowania możesz cieszyć się jego smakiem przez wiele miesięcy.
Przeczytaj też: Prosty przepis na polędwicę w sosie koperkowym