Zielona herbata – jak ją przygotować, by osiągać maksymalne korzyści?

Dwie filiżanki zaparzonej zielonej herbaty
Zielona herbata zapobiega nowotworom, poważnym chorobom, a także przyspiesza odchudzanie, fot. Grafvision
ikona podziel się
Opublikowano: 19.08.2024 r., 9:03 | Autor: Paulina Lipińska
Każdego dnia pijesz zieloną herbatę? Pewnie zalewasz ją gorącą wodą. Jednak czy wiesz, że możesz zrobić ją w jeszcze inny, lepszy sposób? Zielona herbata to niezwykle wartościowy napój, który warto włączyć do swojego menu. Przekażemy ci, na co korzystnie wpływa picie zielonej herbaty, a także podpowiemy, w jaki sposób przygotować jeszcze bardziej wartościowy napój.

Jakie związki zawiera zielona herbata?

Zielona herbata znana jest z tego, że ma ogromnie dużą ilość przeciwutleniaczy. Są to związki które wywierają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Wykazują ochronne działanie na cały organizm, a także mają właściwości przeciwzapalne.

Jednak to nie wszystko. Zielona herbata jest pita już od dawna, bo nawet od przynajmniej 5 tysiącleci wstecz. Przygotowując zieloną herbatę wykorzystujesz liście rośliny Camellia sinensis.

Co można znaleźć w zielonej herbacie?

  • polifenole, w tym katechiny (galusan epigalokatechiny (EGCG) i jego związki pochodne),
  • alkaloidy (teina),
  • sterole,
  • aminokwasy (w tym L-teanina),
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • magnez,
  • mangan,
  • wapń,
  • cynk,
  • chrom,
  • żelazo,
  • miedź,
  • selen,
  • fluor.
Plantacja zielonej herbaty
To plantacja zielonej herbaty - te liście w formie herbaty najlepiej przygotowywać w odpowiedni sposób, fot. joeyphoto

Na co warto pić zieloną herbatę?

Picie zielonej herbaty wspomaga cały organizm:

  • mózg - walka z wolnymi rodnikami, zapobieganie chorobom takim jak choroba Alzheimera, demencja starcza i niedokrwienny udar mózgu, poprawianie nastroju oraz funkcji poznawczych.
  • serce - ochrona przed utlenianiem "złego" cholesterolu, który gromadzi się w płytce miażdżycowej, obniża wchłanianie trójglicerydów oraz cholesterolu pochodzącego z diety, zmniejszanie poziomu cholesterolu LDL we krwi: niższe ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.
  • nowotwory - hamowanie wzrostu i wyzwalanie mechanizmu śmierci komórek nowotworowych poprzez katechiny: zmniejszenie ryzyka nowotworów przełyku, pęcherza moczowego, płuc, jajników, prostaty, trzustki, żołądka, piersi.
  • odchudzanie - przyspieszenie metabolizmu, obniżenie poziomu glukozy we krwi - zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej, ochrona przed niekorzystnymi efektami stosowania diety wysokotłuszczowej - mniejsze przybieranie na wadze.
  • dłuższe życie - codzienne picie zielonej herbaty zapobiega przedwczesnej śmierci.
  • trawienie - ulepszenie trawienia, zmniejszenie nadmiernej fermentacji w jelitach, odżywianie mikroflory jelitowej, zwalczenie chorobotwórczych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym.
  • zęby - odświeżanie oddechu, uzupełnianie ubytków w szkliwie, zwalczanie bakterie w jamie ustnej.
  • skóra - ograniczanie działanie promieniowania, które prowadzi do powstawania komórek nowotworowych, wspieranie skóry od wewnątrz, zapobieganie powstawaniu uszkodzeń skóry i przebarwień wynikających z opalania, działanie wspomagające w trądziku, łagodzenie reakcji alergicznych, ułatwianie gojenia ran.

Czy każdy może ją pić?

Zielona herbata to napój o naprawdę znakomitym działaniu. Niestety, pewne osoby nie mogą jej pić. Warto o tym wspomnieć, ponieważ nie każdy jest tego świadomy.

Przede wszystkim nie można pić zielonej herbaty bez limitu! Picie zbyt dużej ilości tego napoju może przynieść negatywne efekty, takie jak przedawkowanie teiny/kofeiny. Jak donosi Onet, może się to objawiać rozdrażnieniem, nerwowością, pogorszeniem funkcjonowania układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Także możesz zaobserwować nudności, wymioty, bóle brzucha, ból głowy.

Kto więc nie powinien sięgać po zieloną herbatę?

  • kobiety w ciąży - ze względu na zawartość kofeiny, a także może powstawać ryzyko wystąpienia wrodzonych wad cewy nerwowej u dziecka, ogranicza też wchłanianie żelaza z posiłków,
  • osoby z chorym żołądkiem - herbata może go podrażniać, zwłaszcza pita na czczo,
  • dzieci - ponieważ w herbacie jest kofeina,
  • uczulenie - wysypka, opuchlizna, problemy z oddychaniem, ciężkie zawroty głowy i tym podobne - to objawy alergii,
  • osoby z ostrymi chorobami wątroby - by nie przeciążać tego narządu,
  • osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe - może to powodować krwotoki,
  • osoby przyjmujące leki z teofiliną - można doprowadzić do przedawkowania,
  • osoby przyjmujące różne leki, np. antybiotyki, środki hormonalne, nasercowe, psychiatryczne - wchodzą ze sobą w interakcje.

Jak zrobić zieloną herbatę, by osiągnąć maksimum korzyści?

Na opakowaniu zielonej herbaty napisane jest, by zalać ją wodą o temperaturze 80 st C i parzyć przez 3-4 minuty. Tymczasem warto wspomnieć o innym, lepszym sposobie przygotowania herbaty zielonej. Cold brew tea to jeszcze lepszy sposób na zrobienie herbaty zielonej, która da więcej cennych związków.

Ponadto, bardzo ważne jest to, by wybierać dobrą jakościowo herbatę. Powinna to być herbata luzem - w formie liści, nie w torebkach. Jednak najlepsza będzie matcha! Tę też możesz zrobić na zimno.

To dawka jest najważniejsza?

Pamiętaj - to, że będziesz pić zieloną herbatę w nadmiarze, nie sprawi, że będzie to dla ciebie dobrym rozwiązaniem. Tak jak leki, tak i herbata zielona nie może być przyjmowana w nadmiarze. To prowadzi do przedawkowania, co może skutkować różnymi objawami.

Jednak spożywanie zielonej herbaty minimum jeden raz dziennie będzie dobre dla osób, które mogą pić zieloną herbatę. Nie przekraczaj nigdy ośmiu szklanek dziennie! To zdecydowanie za dużo.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto