Zawsze gotowałam kukurydzę źle! Ten trik zmienił wszystko

Kukurydza najczęściej kojarzy się z prostym, letnim jedzeniem – takim jak słynna gotowana kolba nad polskim morzem. Okazuje się jednak, że wystarczy odpowiednio ją przyprawić i właściwie obrobić, aby zupełnie zmienić postrzeganie warzywa. Sprawdź przepis na kukurydzę, dzięki któremu zawsze będzie smakować doskonale.
- Dlaczego warto jeść kukurydzę?
- Kukurydza z masłem – prosty przepis
- Nietypowe zastosowanie kukurydzy – słyszałeś o tym?
Dlaczego warto jeść kukurydzę?
Kukurydza jest bardzo niepozornym warzywem. Wydaje się mdła i pospolita, jednak może zaskoczyć zarówno smakiem, jak i wszechstronnością w zastosowaniu. Naturalna słodycz kukurydzy doskonale współgra np. z ostrzejszymi dodatkami i aromatycznymi przyprawami.
Dlaczego warto jeść kukurydzę?
- Warzywo zawiera dużą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit.
- W kukurydzy zawarte są m.in. witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy.
- Kukurydza zawiera również magnez, fosfor i potas, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni.
- W warzywie znajduje się m.in. kwas ferulowy, który działa jako naturalna ochrona przed stresem oksydacyjnym. Pomaga też w zachowaniu młodego wyglądu i dobrego samopoczucia.
Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania z kukurydzy
Kukurydza z masłem – prosty przepis
Masz dość zwykłej gotowanej kukurydzy z wody? W takim razie koniecznie wypróbuj poniższy przepis, dzięki któremu twoja kukurydza zawsze będzie smakować wyśmienicie.
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 100 g miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- garść ziół (np. bazylia, koperek)
- sól i pieprz do smaku
Instrukcja przygotowania:
- Wyjmij masło w temperaturze pokojowej.
- Oczyść kukurydzę z liści i włosków, następnie ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 20 minut).
- W międzyczasie połącz masło z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Gotową kukurydzę podawaj gorącą, z masłem – pod wpływem ciepła cudownie się rozpuści i nada kolbom intensywny aromat.
Gotowana kukurydza ma gigantyczne grono wielbicieli. Jednak wersja z dodatkiem aromatycznego masła to prawdziwy kulinarny hit! Masło z czosnkiem, drobno posiekanymi ziołami i przyprawami tworzy niezwykle smakowity efekt. Dla urozmaicenia możesz też dodać np. kilka kropli soku z cytryny – nada kolbom świeżości.

Nietypowe zastosowanie kukurydzy – słyszałeś o tym?
W Polsce kukurydza nie jest aż tak popularna, jak w innych zakątkach świata. Na przykład w Ameryce Południowej przygotowuje się z niej mąkę na placki, w Azji dodaje do zup i dań curry, a w Meksyku stanowi ważny składnik tacos i sals.
Do czego warto dodawać kukurydzę? Okazuje się, że zastosowanie znajduje w wielu daniach.
- Będzie doskonałym składnikiem sałatek zarówno z grillowanymi warzywami, jak i z dodatkiem owoców.
- W wersji pieczonej można posypać kolbę przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon czy gałka muszkatołowa.
- Wspaniale smakuje kukurydza z rusztu posmarowana marynatą na bazie oliwy, czosnku, soku z cytryny i kolendry. Jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, dzięki czemu stanowi doskonały zamiennik klasycznych dań mięsnych.
- Kukurydza może stanowić bazę domowej zupy krem – wystarczy zblendować ugotowane ziarna z bulionem, dodać śmietankę i ulubione przyprawy.
Jak widzisz, kukurydza to warzywo o ogromnym potencjale. Wystarczy nieco kulinarnej fantazji, aby odkryć jej smak na nowo.