Zrób to po zupie dyniowej – twój piekarnik wyczaruje najlepszą przekąskę sezonu

Jesień to czas na potrawy z dynią. Pojawia się jednak zasadnicze pytanie – co robić z pestkami? Zamiast wyrzucać na kompost, warto zamienić je w pyszną i wartościową przekąskę. Sklepowe saszetki z pestkami dyni bywają drogie. W dodatku ich smak zupełnie nie dorównuje samodzielnie przygotowanym pestkom. Sprawdź, jak je przygotować, krok po kroku.
- Jak przygotować pestki dyni do suszenia?
- Suszenie pestek dyni w piekarniku, krok po kroku
- Jak jeszcze wysuszyć pestki z dyni? Skuteczne sposoby
Jak przygotować pestki dyni do suszenia?
Warto przygotowywać pestki dyni samodzielnie, ponieważ to duża oszczędność pieniędzy. Jedną dynię można wykorzystać na kilka sposobów – zarówno miąższ, jak i pestki nadają się do ponownego użycia. Z miąższu możesz zrobić zupę lub ciasto, natomiast pestki wykorzystać jako przekąskę do ulubionego serialu. Kupując gotowe saszetki, płacisz nie tylko za sam produkt, ale też jego obróbkę. W domu możesz zrobić kilka razy większą porcję bez narażania się na dodatkowe koszty.
Drugi ważny argument? Oczywiście, jest to zdrowie. Pestki dyni to niezwykle cenne źródło cynku, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Właśnie te właściwości sprawiają, że dynia świetnie wspiera odporność, poprawia koncentrację i dodaje energii. Warto mieć pestki dyni zawsze pod ręką, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Jak przygotować pestki dyni do suszenia w domu?
- Wyjmij pestki z dyni. Najłatwiej zrobić to dużą łyżką, wybierając pestki razem z włóknistym miąższem.
- Przesyp pestki na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. To ważny krok, ponieważ resztki dyni mogą sprawić, że pestki szybciej spleśnieją.
- Mechanicznie oczyść pestki z resztek miąższu. Możesz pocierać je w dłoniach albo oskrobać nożykiem.
- Rozłóż pestki na ręczniku papierowym i osusz.
Suszenie pestek dyni w piekarniku, krok po kroku
Najlepsze do suszenia są pestki z dyni bezłupinowych. Nie trzeba ich łuskać, natomiast w środku kryją najwięcej smaku.
Jak suszyć pestki dyni?
- Rozgrzej piekarnik do 90°C.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsyp pestki na równą warstwę.
- Susz ok. 60 minut, co jakiś czas mieszając. Uchylaj drzwiczki, aby wilgoć mogła swobodnie uchodzić.
- Wyłącz piekarnik i zostaw pestki w środku – muszą się całkiem wystudzić.
- Przesyp pestki do słoika lub szczelnego pojemnika.
Gotowe pestki dyni przechowuj w suchym, chłodnym miejscu. Tak przechowywane będą przez długi czas lekkie, chrupiące i pyszne.
Uwaga! Nie wszystkie odmiany dyni nadają się do suszenia. Złym pomysłem jest suszenie np. pestek hokkaido, ponieważ są zbyt twarde, a w środku mają niewiele miąższu. Podczas suszenia mogą się więc… przypalić.

Jak jeszcze wysuszyć pestki z dyni? Skuteczne sposoby
Suszenie w piekarniku to najprostsze rozwiązanie, jednak są też inne równie skuteczne sposoby. Masz suszarkę do owoców i warzyw? W takim razie wystarczy ustawić temperaturę na 40-50°C i powoli suszyć w niej pestki, najlepiej przez kilka godzin. Taki proces pozwoli zachować w pestkach jeszcze więcej składników odżywczych.
Wolisz naturalne metody? W takim razie świetnym rozwiązaniem będzie suszenie pestek dyni na świeżym powietrzu. Wystarczy rozłożyć pestki cienką warstwą na pergaminie i trzymać w przewiewnym miejscu – jednak możliwie z dala od słońca. To metoda, która zdecydowanie wymaga cierpliwości, zwłaszcza że pełne wysuszenie trwa nawet kilka dni.
Wysuszone pestki możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. W dowolnym momencie posłużą jako przekąska, ale też składnik wielu dań, takich jak:
- sałatka warzywna,
- zupa krem,
- domowe pieczywo,
- baza do pesto,
- granola lub domowe batoniki.
Chcesz podkręcić ich smak? Wystarczy wrzucić pestki dyni na suchą patelnię i lekko podprażyć. Wówczas nabiorą głębokiego aromatu i zrobią się bardziej chrupiące.
Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania z dynią