Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób - będzie sypka i smaczna

Kasza gryczana to produkt, który od dawna cieszy się ogromną popularnością na polskich stołach. Kasza znana jest z intensywnego smaku, cennych wartości odżywczych oraz wszechstronności kulinarnej. Jednak nie każdy wie, jak prawidłowo ją przygotować, aby nie zrobiła się zbyt kleista, wodnista lub rozgotowana. Sprawdź, jak ugotować kaszę gryczaną, aby była puszysta, aromatyczna i sypka.
- Rodzaje kaszy gryczanej i ich właściwości
- Jak ugotować kaszę gryczaną, krok po kroku?
- Jak prostymi sposobami wzbogacić smak kaszy gryczanej?
Rodzaje kaszy gryczanej i ich właściwości
Ziarna gryki do kupienia są w sklepie w dwóch wersjach – palonej i niepalonej.
- Kasza palona – ma intensywny aromat i ciemnobrązowy kolor. Powstaje w wyniku prażenia, co nadaje jej charakterystyczną nutę smakową podobną do orzechów. Jest szybsza w przygotowaniu niż niepalona, jednak – z uwagi na obróbkę cieplną – kasza ta jest nieco uboższa w witaminy.
- Kasza niepalona – zachowuje naturalny, delikatny smak i jaśniejszy kolor niż palona. Dzięki temu, że nie poddaje się jej prażeniu, lepiej zachowuje minerały i witaminy. W porównaniu z kaszą paloną gotuje się ją dłużej. Subtelna struktura lepiej sprawdza się jednak w kuchni wegańskiej czy lekkich daniach z kaszy.
Jak ugotować kaszę gryczaną, krok po kroku?
Wiele osób zastanawia się, czy kaszę powinno się moczyć przed gotowaniem. Zabieg ten nie jest obowiązkowy, jednak namaczanie kaszy gryczanej może przynieść pewne korzyści.
- Moczenie, szczególnie kaszy niepalonej, przez kilka godzin przed gotowaniem sprawi, że ziarna zrobią się miękkie.
- Dzięki moczeniu kaszy szybciej będzie można ją ugotować. Z kolei ziarna gryki finalnie lepiej będą się trawić.
Nie masz czasu na dłuższe namaczanie kaszy? Przynajmniej przepłucz ją pod bieżącą zimną wodą lub przelej wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru pyłu i ewentualnej goryczki.
Sukces w przygotowaniu kaszy gryczanej tkwi w szczegółach. Sprawdź, jak ją gotować, aby zawsze była sypka i nieklejąca się.
- Do każdej szklanki kaszy dodaj 2 szklanki wody.
- Opłucz kaszę na sitku pod zimną wodą, aż płyn przestanie być mętny.
- Zagotuj wodę z dodatkami, np. szczyptą soli i odrobiną tłuszczu (masła lub oleju).
- Ostrożnie wsyp kaszę do wrzątku, najlepiej jednym ruchem.
- Nie mieszaj kaszy podczas gotowania. Przykryj pokrywką i gotuj ok. 13-14 minut.
- Zdejmij z ognia i nie odkrywaj. Niech ostyga przez ok. 10 minut.
- Przed podaniem porusz ziarna widelcem, aby zrobiły się lżejsze i bardziej sypkie.
Taki sposób gotowania sprawi, że kasza zachowa sypką strukturę i nie będzie się zbrylać. W smaku z kolei pozostanie wyrazista i naturalna.

Jak prostymi sposobami wzbogacić smak kaszy gryczanej?
Choć klasyczna kasza gryczana gotowana w wodzie smakuje świetnie, zawsze możesz pójść o krok dalej i poeksperymentować z dodatkami, które zwiększą jej walory smakowe i odżywcze.
- Zamiast w zwykłej wodzie, ugotuj kaszę w bulionie warzywnym lub drobiowym. Dzięki wybranemu z nich kasza zyska głębszy smak i aromat.
- W trakcie gotowania kaszy dodaj do wody liść laurowy, ziele angielskie lub kawałek suszonego grzyba, aby uzyskać bardziej wyrazisty profil smakowy.
- Zaraz po zagotowaniu wody dodaj do niej przepuszczony przez praskę czosnek lub posiekaną cebulę. Kasza przejmie aromat przypraw i stanie się wyrazistsza w smaku.
- Jeśli kasza ma być dodatkiem do mięsa, na koniec gotowania możesz dodać wzmacniające aromat posiekane zioła – natkę pietruszki, koper, tymianek czy majeranek.
Wystudzoną kaszę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni i wykorzystać jako składnik do np. placuszków, zapiekanek czy zup. Możesz ją również zamrozić – po rozmrożeniu wystarczy podgrzać kaszę gryczaną z odrobiną masła i odświeżyć smak np. świeżymi ziołami.
Przeczytaj też: Jak gotować kaszę gryczaną?