Jedna łyżka tego składnika i kasza już nigdy nie będzie gorzka!

Gryka to składnik, który od lat jest bardzo ceniony na polskich stołach. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem, bogactwem wartości odżywczych oraz uniwersalnością w kuchni. Jednak nie wszyscy potrafią ją właściwie ugotować, aby nie była zbyt klejąca, wodnista czy rozgotowana. Zobacz, jak przyrządzić grykę, aby była lekka, pachnąca i sypka.
- Wybór kaszy gryczanej: palona czy niepalona?
- Czy warto moczyć kaszę gryczaną przed gotowaniem?
- Sposoby na urozmaicenie kaszy gryczanej
Wybór kaszy gryczanej: palona czy niepalona?
W sklepie można znaleźć grykę w dwóch odmianach – prażoną i nieprażoną.
- Gryka prażona – charakteryzuje się wyrazistym zapachem i ciemnym brązem. Powstaje poprzez prażenie, co dodaje jej orzechowy posmak. Przygotowuje się ją szybciej niż nieprażoną, jednak ze względu na proces prażenia, jest ona nieco mniej bogata w witaminy.
- Gryka nieprażona – zachowuje łagodny, naturalny smak i ma jaśniejszy kolor niż prażona. Dzięki temu, że nie jest prażona, lepiej utrzymuje zawartość minerałów i witamin. Gotowanie jej trwa dłużej niż prażonej. Jej delikatna struktura jest jednak bardziej odpowiednia do kuchni wegańskiej czy lekkich dań z gryki.
Czy warto moczyć kaszę gryczaną przed gotowaniem?
Wiele osób zastanawia się, czy przed gotowaniem należy moczyć kaszę. Zabieg ten nie jest konieczny, jednak namaczanie kaszy gryczanej może przynieść pewne zalety.
- Moczenie, zwłaszcza niepalonej kaszy, przez kilka godzin przed gotowaniem sprawi, że ziarna staną się miękkie.
- Dzięki moczeniu kaszy będzie można ją szybciej ugotować. Dodatkowo, ziarna gryki będą się lepiej trawić.
Nie masz czasu na dłuższe moczenie kaszy? Przynajmniej przepłucz ją pod bieżącą zimną wodą lub zalej wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru pyłu i ewentualnej goryczki.
Sukces w przygotowaniu kaszy gryczanej leży w szczegółach. Sprawdź, jak ją gotować, aby zawsze była sypka i się nie kleiła.
- Na każdą szklankę kaszy dodaj 2 szklanki wody.
- Przepłucz kaszę na sitku pod zimną wodą, aż woda przestanie być mętna.
- Zagotuj wodę z dodatkami, np. szczyptą soli i odrobiną tłuszczu (masła lub oleju).
- Ostrożnie wsyp kaszę do wrzątku, najlepiej jednym ruchem.
- Podczas gotowania nie mieszaj kaszy. Przykryj pokrywką i gotuj około 13-14 minut.
- Odłóż z ognia i nie odkrywaj. Pozwól ostygnąć przez około 10 minut.
- Przed podaniem porusz ziarna widelcem, aby stały się lżejsze i bardziej sypkie.
Taki sposób gotowania sprawi, że kasza zachowa sypką konsystencję i nie będzie się zbrylać. W smaku z kolei pozostanie wyrazista i naturalna.

Sposoby na urozmaicenie kaszy gryczanej
Chociaż tradycyjna kasza gryczana gotowana w wodzie smakuje doskonale, zawsze masz możliwość pójścia o krok dalej i wypróbowania dodatków, które podniosą jej walory smakowe i wartości odżywcze.
- Ugotuj kaszę w bulionie warzywnym lub drobiowym zamiast w zwykłej wodzie. W ten sposób kasza nabierze intensywniejszego smaku i aromatu.
- Podczas gotowania kaszy dodaj do wody liść laurowy, ziele angielskie lub kawałek suszonego grzyba, aby uzyskać bardziej zdecydowany profil smakowy.
- Tuż po zagotowaniu wody dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek lub pokrojoną cebulę. Kasza nabierze aromatu przypraw i stanie się bardziej wyrazista w smaku.
- Jeżeli kasza ma towarzyszyć mięsu, na koniec gotowania możesz dodać posiekane zioła, takie jak natka pietruszki, koper, tymianek czy majeranek, aby wzmocnić aromat.
Ostudzoną kaszę można przechowywać w lodówce do 3 dni i wykorzystać jako składnik do np. placuszków, zapiekanek czy zup. Możesz ją także zamrozić – po rozmrożeniu wystarczy podgrzać kaszę gryczaną z niewielką ilością masła i odświeżyć smak np. świeżymi ziołami.
Przeczytaj także: Jak gotować kaszę gryczaną?