To warzywo niedługo „wygryzie” ziemniaki! Przypomina pietruszkę

W ostatnich latach pasternak cieszy się ogromną popularnością. Przez wielu Polaków zaczął być postrzegany jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Choć przez długi czas było zapomniane, to niepozorne warzywo korzeniowe wraca na nasze stoły. Sprawdź, dlaczego tak się dzieje.
Z tego artykułu dowiesz się:
Pasternak wspomaga trawienie i daje uczucie sytości
Pasternak to roślina z rodziny selerowatych, która wyglądem do złudzenia przypomina pietruszkę korzeniową. Charakteryzuje się jasnym, kremowym kolorem i słodkawym smakiem z nieco orzechową nutą.
Choć dawniej pasternak stanowił podstawowy składnik wielu europejskich potraw, z czasem wyparły go ziemniaki. Dziś pasternak przeżywa „drugą młodość”, zwłaszcza na stołach osób poszukujących zdrowszych alternatyw dla ziemniaków w mundurkach, klusek czy kopytek.
Pasternak pochwalić się może cennymi wartościami odżywczymi. Bogaty jest m.in. w witaminy (C, E, K), minerały (potas, magnez, fosfor i żelazo) oraz błonnik. Dzięki wysokiej zawartości błonnika warzywo świetnie wspomaga trawienie i daje uczucie sytości – może być to korzystne dla osób dbających o linię.
Indeks glikemiczny (IG) pasternaku wynosi ok. 52. Dla porównania IG gotowanych ziemniaków to ok. 70. Natomiast puree ziemniaczanego, które tak chętnie jadamy na obiad, to aż 97. Oznacza to, że pasternak powoduje mniejsze wahania poziomu cukru we krwi po spożyciu.
Jakie są korzyści zdrowotne spożywania pasternaku?
Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych, jakie może dawać spożywanie pasternaku, jest wspomaganie trawienia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pasternak poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Warto wspomnieć o pozostałych właściwościach zdrowotnych tego wspaniałego warzywa:
- Pasternak wzmacnia układ odpornościowy. Wszystko dzięki zawartości witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wzmacniają odporność organizmu.
- Warzywo zawiera potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i wspiera zdrowie serca.
- Pasternak działa moczopędnie, ponieważ pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Może być to szczególnie korzystne dla osób m.in. z problemami nerkowymi.

Pasternak a ziemniaki – podstawowe różnice
Cecha | Pasternak | Ziemniaki |
---|---|---|
Kalorie (100 g) | 75 kcal | 77 kcal |
Błonnik (100 g) | 5 g | 2,2 g |
Indeks glikemiczny | 52 | 70 |
Witamina C | 17 mg | 20 mg |
Potas | 375 mg | 429 mg |
Jak wykorzystać pasternak w kuchni?
Pasternak to wszechstronne warzywo, które można przyrządzić w kuchni na wiele sposobów:
- Zupa krem – pasternak doskonale nadaje się do zup kremów, nadając im słodkawy, delikatnie orzechowy smak.
- Puree – gotowany pasternak można zmiksować na gładkie puree, które będzie smaczną alternatywą dla klasycznego puree ziemniaczanego do obiadu.
- Frytki – pasternak można pokroić w słupki i upiec w piekarniku, tworząc zdrowszą wersję domowych frytek.
- Pieczony pasternak – pokrojony w plastry i upieczony z oliwą oraz przyprawami będzie pyszną, chrupiącą przekąską np. do filmu.
Pasternak jest smaczny, zdrowy i ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi wspaniałą alternatywę dla ziemniaków – warto dać mu szansę i przygotować na obiad. Być może stanie się stałym „gościem” twojego menu.
Przeczytaj też: Tych warzyw nie można jeść na surowo!