To mięso wieprzowe uważa się za najzdrowsze - jest delikatniejsze niż karkówka i schab

Dietetycy często doradzają spożywanie delikatnego mięsa, np. cielęciny lub drobiu. Rzadko kiedy mówią jednak o równie ciekawym mięsie, które ma niską zawartość tłuszczu oraz wysoką ilość białka. To polędwiczki wieprzowe – doskonały wybór dla osób będących na zrównoważonej, zbilansowanej diecie. Sprawdź, dlaczego uważa się polędwiczki za najzdrowsze mięso wieprzowe.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dlaczego warto jeść polędwiczki wieprzowe?
Białko stanowi kluczowy składnik budulcowy organizmu. Wpływa ono również na uczucie sytości po posiłku. Jeśli zastanawiasz się, jak skutecznie dostarczyć sobie dużej ilości białka, mamy rozwiązanie – kup polędwiczki wieprzowe! Odpowiednio przyrządzone mogą stać się doskonałym urozmaiceniem codziennego menu.
Jakie są największe zalety polędwiczki wieprzowej? To jedna z najchudszych części wieprzowiny, która charakteryzuje się delikatnym smakiem i miękką strukturą. W porównaniu do innych części tuszy, jest w niej znacznie mniej tłuszczu, ale też kalorii. Polędwiczka wieprzowa znajduje się w tylnej części półtuszy, dzięki czemu po odpowiednim przyrządzeniu robi się niesamowicie soczysta.
Najcenniejsze składniki odżywcze polędwiczki wieprzowej
Jak już wiesz, polędwiczka wieprzowa może dostarczyć wysokiej jakości białka do organizmu. Właśnie to czyni ją idealnym wyborem m.in. dla sportowców czy osób dbających o kondycję mięśni. Spożywanie polędwiczek wieprzowych jest również bardzo korzystne dla… seniorów. Delikatne, wartościowe mięso pomaga zapobiegać osłabieniu organizmu, co może przekładać się na lepsze zdrowie starszych osób.
Oprócz białka polędwiczka wieprzowa zawiera m.in.:
- Witaminy z grupy B wspierające funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizm.
- Substancje mineralne (m.in. magnez, potas, żelazo oraz cynk) – wspomagają pracę serca, regulują ciśnienie krwi oraz wzmacniają układ odpornościowy.
- Wapń i fosfor – dodatkowo wzmacniają kości.
Polędwiczki wieprzowe mają ok. 150 kcal na 100 g. Będzie to odpowiedni wybór m.in. dla osób redukujących masę ciała.

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe? Przepis
Polędwiczki wieprzowe to wszechstronny produkt kulinarny. Można je piec, smażyć, dusić lub grillować. Mięso fantastycznie komponuje się m.in. z warzywami i delikatnymi przyprawami. Aby przygotować lekkostrawny, dietetyczny posiłek, wystarczy użyć polędwiczek wieprzowych i ulubionych warzyw – takich jak cukinia czy papryka czerwona.
Sprawdź przepis na polędwiczki wieprzowe z warzywami na obiad – twoi bliscy będą zachwyceni!
Składniki:
- 800 g polędwiczki wieprzowej
- 200 g cebuli
- 300 g marchewki
- 300 g cukinii
- 300 g papryki czerwonej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 50 g mąki ziemniaczanej
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso w plastry, następnie dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę posiekaj w kostkę, marchewkę pokrój w słupki, a cukinię i paprykę w paski.
- Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju, po czym obsmaż mięso z każdej strony.
- Wrzuć warzywa na patelnię i smaż z mięsem przez kilka minut.
- Wlej wodę z rozpuszczoną mąką, dodaj curry i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Polędwiczki wieprzowe smakują fantastycznie! Są znacznie delikatniejsze niż schab czy karkówka. Poza tym to wartościowe mięso, które wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych. Przemyśl włączenie polędwiczek wieprzowych do swojego jadłospisu, jeśli chcesz jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Przeczytaj też: Ciekawe przepisy na dania z polędwiczek wieprzowych