Ten przysmak z PRL-u budzi wątpliwości. Eksperci twierdzą, że nie szkodzi zdrowiu

Ten deser dla jednych jest wspomnieniem dzieciństwa, a dla innych zapomnianą ciekawostką kulinarną. Dawniej był jednym z najpopularniejszych domowych słodyczy. Na długie lata o nim zapomniano, ale smakołyk z PRL-u ponownie zyskuje na popularności. Jeden składnik deseru budzi jednak pewne wątpliwości. Czy jest się czego bać? Eksperci zapewniają, że przy odpowiednim przygotowaniu może to być wartościowa przekąska.
Z tego artykułu dowiesz się:
Ten prosty przysmak warto znać!
To jeden z najbardziej kultowych deserów czasów PRL. Powstaje w kilka chwil – wystarczy utrzeć żółtko z cukrem, aby powstała puszysta i aksamitna masa. Tak, to kogel-mogel!
W latach, gdy słodycze ciężko było dostać, ten domowy rarytas z jajek cieszył się ogromnym powodzeniem. Dziś, gdy mamy dostęp do wielu przetworzonych (i nie zawsze smacznych) produktów, niektórzy chcą wrócić do prostoty i naturalnych składników. Właśnie taki jest kogel-mogel.
Pomimo sentymentalnej wartości, niektórzy mają wątpliwości co do spożywania jaj na surowo. Czy jednak rzeczywiście są zagrożeniem dla naszego zdrowia?
Jakie właściwości odżywcze mają żółtka jaj?
Mimo że przez lata wokół żółtek narosło mnóstwo mitów, badania naukowe potwierdzają, że mogą stać się niezwykle wartościowym składnikiem diety. Żółtka są pełne wartości odżywczych i minerałów, takich jak:
- Witaminy A, D, E i K – są niezbędne m.in. dla dobrego wzroku, skóry i układu odpornościowego.
- Witaminy z grupy B (B2, B12) – wspierają funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.
- Minerały – m.in. fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo.
Naukowcy z University of Alberta udowodnili, że żółtka jaj kur karmionych zbożem są bogate w tryptofan i tyrozynę. To aminokwasy o silnym działaniu przeciwutleniającym. Dzięki nim można skuteczniej chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, wspierając jednocześnie zdrowie serca i układu nerwowego.
Poza tym zawarta w żółtkach luteina korzystnie wpływa na wzrok, chroniąc oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. To kluczowa informacja zwłaszcza dla osób długo pracujących przed komputerem.

Surowe jajka – bezpieczne czy nie? Przepis na kogel-mogel
Niektórzy unikają kogla-mogla w obawie przed zakażeniem salmonellą. Mimo że bakteria może występować na skorupkach jaj, istnieją proste sposoby na zminimalizowanie ryzyka zatrucia:
- Kupuj jajka ze sprawdzonych źródeł lub od lokalnych dostawców.
- Dokładnie myj i sparzaj skorupki gorącą wodą.
- Wybieraj świeże jajka – im krótsza data przydatności, tym lepiej dla twojego zdrowia.
To jak, chętny na pyszny kogel-mogel? Przygotuj go w kilka chwil!
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier.
- Ucieraj składniki w miseczce do uzyskania jasnej, puszystej masy (możesz użyć trzepaczki).
- Gdy cukier się rozpuści, a masa zrobi się gładka i kremowa, kogel-mogel będzie gotowy do spożycia.
Jak widzisz, klasyczny przepis opiera się na żółtku i cukrze. Jeśli chcesz ograniczyć ilość białego cukru w diecie, istnieją zdrowsze alternatywy, takie jak np. erytrytol, ksylitol i stewia. Deser możesz wzbogacić też o m.in. kakao, wanilię, cynamon lub świeże owoce. Smacznego!