Ten niepozorny owoc działa jak naturalny antyoksydant - sprawdź, jaką ma moc!

Mangostan to niezwykły owoc. Wyróżnia się niecodziennym wyglądem i subtelnym, przyjemnie słodkim smakiem. Niektórzy mówią o nim nawet „królewski owoc”. Prawdziwa wartość mangostanu kryje się w zawartości silnych substancji wspomagających organizm. Doceniany jest zwłaszcza w krajach azjatyckich, choć powoli zyskuje coraz większe grono wielbicieli w innych zakątkach świata. Sprawdź, dlaczego warto włączyć owoce mangostanu do diety.
- Mangostan, czyli owoc skutecznie wspierający zdrowie
- Jakie korzyści możemy mieć, jedząc owoce mangostanu?
- Jak spożywać mangostan i kto powinien na niego uważać?
Mangostan, czyli owoc skutecznie wspierający zdrowie
Mangostan to niezwykle ciekawy, tropikalny owoc o ciemnofioletowej skórce i kremowym wnętrzu. Jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w cenne składniki odżywcze. Dzięki dużej zawartości związków, które działają ochronnie na komórki (np. ksantony, witamina C oraz błonnik) mangostan stać się może prawdziwym wsparciem dla całego organizmu.
Mangostan wywodzi się z południowo-wschodniej części Azji, gdzie od wieków rośnie w tropikalnych warunkach. Dojrzewa na drzewach, które wymagają stałego ciepła i wilgoci. Co ciekawe, owoce mangostanu pojawiają się dopiero po… kilku latach wzrostu. Miąższ kształtem przypomina nieco czosnek, jednak jego smak jest delikatny i owocowy. Niektórzy porównują go do mieszanki moreli z grejpfrutem.
Mangostan może być doskonałym owocem wspierającym zdrowie. Znajduje się w nim większość cennych wartości odżywczych, o które ciężko w popularnych produktach spożywczych. Dzięki nim owoce mangostanu m.in. skutecznie chronią komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.
Jakie korzyści możemy mieć, jedząc owoce mangostanu?
Regularne spożywanie owoców mangostanu może przynieść mnóstwo korzyści dla organizmu, takie jak:
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- wspomaganie walki z infekcjami,
- poprawę wyglądu skóry.
Dzięki właściwościom redukującym stany zapalne mangostan może wspierać m.in. osoby z problemami dermatologicznymi czy schorzeniami stawów. Wpływa też korzystnie na gospodarkę lipidową i cukrową, dzięki czemu może być dobrym sprzymierzeńcem osób dbających o zdrowie metaboliczne.
Dzięki zawartości błonnika owoce mangostanu wspierają trawienie i dłużej utrzymują uczucie sytości. Mangostan pozytywnie oddziałuje na stabilizację poziomu cukru, dzięki czemu ograniczyć może napady głodu i podjadanie.

Jak spożywać mangostan i kto powinien na niego uważać?
Najwięcej wartości ma świeży owoc mangostanu. Aby dostać się do miąższu, wystarczy delikatnie przeciąć owoc i oddzielić skórkę od wnętrza. Białe fragmenty spożywać można od razu. W Polsce mangostan najprościej znaleźć w sklepach z egzotycznymi produktami lub kuchniami świata, a także w punktach ze zdrową żywnością. Alternatywą dla świeżych owoców mangostanu są przetwory – soki, ekstrakty czy proszki. Są mniej intensywne, jednak bardziej dostępne i wciąż wspierające organizm.
Jak w przypadku każdego egzotycznego produktu, warto zachować umiar przy mangostanie. Niektóre zawarte w nim związki mogą wchodzić w interakcje z lekami, zwłaszcza regulującymi krzepliwość krwi lub poziom cukru. Osoby chore przewlekle, ale też kobiety w ciąży, powinny skonsultować jego spożycie z lekarzem.
Przeczytaj też: Ten egzotyczny owoc jest źródłem magnezu – sprawdź, co to takiego