Ten trik przedłuża świeżość imbiru nawet o miesiąc! Mało kto o nim wie

Wielu z nas używa imbiru, dopiero gdy temperatury spadają i rozgrzewające napoje stają się codziennością. Tymczasem charakterystyczny korzeń ma znacznie więcej zastosowań niż dodatek do jesiennych herbatek. Jego intensywny smak, delikatna pikantność i szerokie działanie prozdrowotne sprawiają, że zawsze warto mieć go pod ręką. Problem pojawia się, gdy nie wiemy, jak przechowywać imbir, aby nie stracił swoich cennych właściwości. Sprawdź, jak robić to prawidłowo.
- Czy imbir można trzymać w lodówce?
- Właściwości imbiru – czy można go mrozić?
- Jak przechowywać imbir, aby nie stracić jego cennych właściwości?
Czy imbir można trzymać w lodówce?
Kupując korzeń imbiru, zwróć uwagę na jego wygląd. Powinien mieć gładką, sprężystą skórkę, która pozbawiona jest plam i nie ma oznak pleśni. Świeży imbir bez trudu można obrać, natomiast pod skórką kryje się spora ilość soczystego miąższu. Niestety, imbir szybko wysycha. Niewłaściwe przechowywanie może sprawić, że zrobi się twardy, łykowaty i bez zapachu. W skrajnych przypadkach po prostu zacznie gnić.
Czy trzymanie imbiru w lodówce ma sens? Oczywiście, że tak! Jest to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie jego jakości i właściwości. Korzeń można przechowywać przez kilka dni na blacie kuchennym. Trzeba jednak pamiętać, aby wykorzystać go wówczas możliwie jak najszybciej.
Co zrobić, aby znacząco wydłużyć trwałość imbiru? Możesz np. owinąć go lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym i włożyć do szczelnego woreczka. Tak zabezpieczony może leżeć w lodówce nawet przez miesiąc. Możesz też włożyć obrany imbir do słoika wypełnionego zimną wodą. W ten prosty sposób nie straci wilgoci, a jego struktura pozostanie nienaruszona. Co kilka dni wymieniaj wodę, aby zapobiec rozwojowi drobnoustrojów.
Właściwości imbiru – czy można go mrozić?
Imbir może stracić właściwości, jeśli wyschnie. Wówczas zacznie się marszczyć lub pokrywać oznakami pleśni. Z biegiem czasu słabnie jego zapach, a smak przestaje być intensywny. Odpowiednie przechowywanie imbiru jest kluczowe, aby obecne w nim składniki o działaniu rozgrzewającym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym zachowały swoją moc. Świeży imbir wspiera naturalną odporność, pomaga w trawieniu i przyspiesza metabolizm – właśnie dlatego jego jakość ma duże znaczenie.
Niektórzy zastanawiają się, czy imbir można mrozić. Odpowiedź jest prosta – tak, to genialne rozwiązanie, gdy masz duże ilości korzenia i nie wiesz, co z nim zrobić. Przed mrożeniem obierz i rozdrobnij czosnek. Możesz pokroić go w kostkę lub zetrzeć. Porcjowanie ułatwia późniejsze używanie imbiru, zwłaszcza jeśli zamrozisz go w małych pojemniczkach lub foremce do lodu. W takiej formie możesz przechowywać go przez długie miesiące, zachowując intensywny aromat i smak.

Jak przechowywać imbir, aby nie stracić jego cennych właściwości?
Imbir wyjątkowo źle znosi kontakt z powietrzem i gwałtowne zmiany temperatur. Właśnie dlatego kluczowe jest, aby nie trzymać go w otwartym pojemniku i nie dopuścić do przesuszenia. Korzystasz z imbiru sporadycznie? Wówczas warto przemyśleć nas sposobem jego przechowywania. Możesz np. przechowywać go w formie pasty. Wystarczy zblendować świeży korzeń imbiru z odrobiną wody i umieścić w małym słoiczku. Taka pasta wytrzyma w lodówce ponad tydzień – natomiast w zamrażalniku znacznie dłużej.
Jak jeszcze przechowywać imbir?
- W alkoholu / occie – pocięte na plasterki kawałki korzenia zalane takim płynem zachowają swoje właściwości przez wiele tygodni.
- Poprzez wysuszenie – jeśli używasz imbiru głównie w herbacie lub naparach, suszenie może być świetnym rozwiązaniem. Wystarczy pokroić korzeń na cienkie plastry i wysuszyć w niskiej temperaturze. Tak przygotowany imbir można przechowywać w słoiku i używać jak suszonej przyprawy.
Niezależnie od sposobu przechowywania, pamiętaj o podstawowej zasadzie – imbir nie lubi wilgoci. Nie toleruje też całkowitego wysuszenia. Pomyśl więc, jak często z niego korzystasz i dopasuj metodę przechowywania do własnych potrzeb. Dzięki temu zawsze będziesz mieć go pod ręką.
Sprawdź również: Imbir przyspiesza metabolizm tak bardzo, że dietetycy biją na alarm!