Taki chleb jest najlepszy dla cukrzyków! Wybieraj go, by mieć kontrolę nad cukrem

Bardzo dużo osób uwielbia świeży chlebek pszenny. Niestety osoby, które dotknął problem cukrzycy, muszą ograniczyć ilość pieczywa pszennego. Taki rodzaj nie wpływa zbyt dobrze na poziom glukozy i insuliny, ale istnieją o wiele lepsze rozwiązania. Jeżeli masz cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy zapraszamy do zapoznania się z artykułem. Dowiesz się z niego, jaki chleb najlepiej jeść jeść mając cukrzycę, a jaki zdecydowanie nie jest polecany.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie są najważniejsze zalecenia dla cukrzyka?
W obecnych czasach u coraz większej liczny ludzi diagnozuje się problemy z gospodarką glukozy i insuliny w organizmie. Oznacza to, że coraz więcej ludzi dotyka problem insulinooporności oraz cukrzycy. Z tego powodu dieta dla cukrzyka jest coraz bardziej popularna.
W diecie takiej bardzo ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Najbardziej istotne jest spożywanie regularnych posiłków. Brak podjadania pomiędzy posiłkami minimalizuje ilość gwałtownych skoków glukozy i insuliny, które w dłuższej perspektywie dają zaburzoną ich gospodarkę.
Kolejną rzeczą jest picie wystarczającej ilości wody w ciągu doby. To wspiera powyższy punkt - pomaga w utrzymaniu regularnych posiłków i zapobiega podjadaniu. Ponadto, odpowiedni poziom nawodnienia dobrze wpływa na przemianę materii.
Koniecznie warto także zadbać o odpowiednią dawkę ruchu każdego dnia. Aktywność fizyczna pomaga w lepszym spalaniu kilokalorii, zwiększeniu tempa przemiany materii oraz w uzyskaniu lepszych wyników badań - zmniejsza ilość glukozy, insuliny, trójglicerydów i złego cholesterolu.
Niezwykle ważne jest to, by wdrożyć do swojego jadłospisu pewne zmiany. Skupimy się dzisiaj na typie pieczywa. Chcesz wiedzieć, który chleb to najlepszy wybór dla cukrzyka? Czytaj dalej!
Który chleb nie jest polecany cukrzykowi?
Zaczniemy od pieczywa, które cukrzyk powinien ograniczyć albo wyeliminować z diety. Pieczywo pszenne, tak zwane: białe/jasne to najmniej wartościowy rodzaj pieczywa. Wytwarzane jest z mąki pszennej wysoko oczyszczonej z niskim typem. Takie pieczywo zawiera znikomą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych.
Indeks i ładunek glikemiczny pieczywa pszennego jest wysoki, a to oznacza, że spożycie takiego pieczywa solo (bez żadnych dodatków) powoduje wysoki i gwałtowny skok glukozy oraz insuliny - co nie jest zalecane w cukrzycy. Ponadto, pieczywo jasne powoduje mniejsze uczucie sytości, głód po nim przychodzi zdecydowanie szybciej.
Pieczywo takie nie powinno być spożywane samo, bez żadnych dodatków. Jeżeli twój stan zdrowia na to pozwala, można jeść pieczywo pszenne pod jednym warunkiem - komponuj poprawny posiłek. Do pieczywa dodaj źródło tłuszczu: masło, awokado, serek kanapkowy, oliwa z oliwek, olej roślinny lub orzechy, nasiona, ziarna albo pestki. Konieczne będzie dodanie białka: nabiał, jaja, ryby, mięso. Nie zapominaj o błonniku! Świeże warzywa, owoce to konieczność.
Białko, tłuszcz i błonnik wpływają na zwiększoną sytość, lepszą wartość odżywczą oraz mniejszy wyrzut glukozy oraz insuliny. Posiłek taki ma o wiele niższy indeks oraz ładunek glikemiczny.

Jaki chleb powinien wybierać cukrzyk?
Chleb najlepszy dla cukrzyka to:
- pumpernikiel
- chleb wykonany z mąki pełnoziarnistej o typie minimum 1850: żytnia, graham, orkiszowa, pszenna
- pieczywo w stylu keto lub low carb: wykonane z samych ziaren lub innych źródeł białka oraz tłuszczu
- pieczywo pełnoziarniste z dodatkiem nasion, ziaren, pestek
- pieczywo jak wyżej z prostym, krótkim składem
Najbardziej wartościowy typ mąki to 3000 - jest to mąka z pełnego przemiału. Warto wiedzieć, że mąka taka ma specyficzny smak i konsystencję. Pieczywo pełnoziarniste jest sycące, wartościowe i wysoko odżywcze. W dodatku jest to cięższy produkt od pszennego, białego chleba.
Pieczywo z pełnego ziarna ma bardzo wysoką ilość błonnika, ma wiele witamin i składników mineralnych. Indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny jest niższy niż w przypadku pieczywa jasnego. Zapewnia ono bardziej stabilny wyrzuty glukozy oraz insuliny, daje większą sytość i zapewnia ją na dłużej.
Co ciekawe, osoby na diecie cukrzycowej powinny mrozić chleb. Ten zabieg pozwala na obniżenie indeksu glikemicznego, więc można dodatkowo obniżyć wyrzut glukozy i insuliny przez taką prostą czynność.
Czy ciemne pieczywo także trzeba bilansować?
Tak jak w przypadku pieczywa białego, chleb pełnoziarnisty także powinno się wzbogacić o tłuszcz, białko i błonnik. W ten sposób uzyska się jeszcze niższy indeks oraz ładunek glikemiczny. Potrawa taka z powodzeniem da sytość na długo. To o wiele lepsze rozwiązanie. Nie tylko cukrzyk powinien z tego korzystać. Każda osoba chcąca zmienić swoje nawyki żywieniowe na bardziej odżywcze powinny korzystać z pełnoziarnistych wyrobów.
Są też osoby, które nie mogą jeść produktów z pełnego ziarna. Są to osoby, które cierpią na choroby jelit, na przykład Zespół Jelita Drażliwego oraz mające chroniczne i przewlekłe biegunki. Pełnoziarniste pieczywo nie jest zalecane osobom, które muszą mieć lekkostrawną dietę, ponieważ chleb z pełnego ziarna jest ciężkostrawny.