Tak długo powinieneś gotować bób - będzie rozpływać się w ustach

Bób to sezonowe warzywo, które uwielbiają Polacy. Ma charakterystyczny, dość intensywny smak, który wyśmienicie komponuje się z różnymi innymi składnikami. Przygotowanie bobu nie wymaga skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Trzeba jednak wiedzieć, jak długo go gotować, aby zrobił się całkiem miękki. Sprawdź, jak krok po kroku ugotować bób.
- Jak właściwie ugotować bób? Instrukcja krok po kroku
- Jak zmniejszyć ryzyko wzdęć po zjedzeniu bobu?
- Do czego wykorzystać bób po ugotowaniu?
Jak właściwie ugotować bób? Instrukcja krok po kroku
Bób ma mnóstwo zalet – nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych. Klasycznie serwuje się go z odrobiną soli i świeżego masła, dzięki czemu bób może stać się smakowitą przekąską. Można doprawić go także ulubionymi przyprawami i podać jako dodatek do dania głównego. Bób jest również wyśmienitym składnikiem np. domowych past kanapkowych.
Młody bób można jeść na surowo – nie każdemu jednak służy taki sposób spożycia. Po zjedzeniu go w surowej wersji osoby z wrażliwym układem pokarmowym mogą mieć dolegliwości trawienne (np. wzdęcia i dyskomfort żołądkowy). Dla nich lepszym pomysłem będzie wcześniejsze ugotowanie lub upieczenie ziaren, a także ich obranie.
Przygotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto znać instrukcję gotowania:
- Ziarna umieść w garnku i zalej zimną wodą, tak aby swobodnie się w niej zanurzały.
- Na każdy kilogram bobu powinno przypadać ok. 2 l wody.
- Dobrze jest posolić wodę na początku – sól pomoże wydobyć naturalną głębię smaku.
- Po zagotowaniu wody, sprawdź młody bób po ok. 6 minutach. Jeśli jest miękki, zakończ gotowanie. Bardziej dojrzały bób wymaga więcej czasu, ponieważ ok. 10-14 minut.
- Gdy ziarna będą odpowiednio miękkie, odcedź je i opcjonalnie obierz. Dzięki temu bób zrobi się delikatniejszy w smaku i będzie łatwiejszy do strawienia.
Jak zmniejszyć ryzyko wzdęć po zjedzeniu bobu?
Warzywa strączkowe bywają ciężkostrawne. Właśnie dlatego warto zastosować prosty trik, dzięki któremu można uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji ich spożywania. Przed gotowaniem zalej bób wrzątkiem, a następnie odstaw na około godzinę. Po tym czasie odlej wodę i ponownie zalej ziarna świeżą porcją – dopiero później możesz przystąpić do gotowania.
Możesz też dodać do wody zioła, takie jak cząber, koper czy majeranek – będą dodatkowym wsparciem dla układu trawiennego. Zioła te nie tylko złagodzą ewentualne problemy żołądkowe, ale też dodadzą potrawie na bazie bobu aromatyczny, przyjemny smak.
Przeczytaj też: Jak ugotować bób z masłem?

Do czego wykorzystać bób po ugotowaniu?
Bób najczęściej spożywa się solo. Wystarczy jednak odrobina kreatywności, aby uczynić go głównym składnikiem wielu ciekawych dań, takich jak:
- Pasta do pieczywa – zrób ją z dodatkiem czosnku, oliwy i soku z cytryny. Będzie idealna do domowego chleba z ziarnami lub świeżych, jeszcze ciepłych bułeczek. Znakomicie posłuży też jako dip do warzyw.
- Dodatek do ryżu, kaszy lub makaronu – wystarczy podsmażyć ugotowany bób z cebulą, pomidorami i świeżymi ziołami.
- Składnik omletów – w takiej wersji sprawdzi się, gdy połączysz bób z jajkami. Możesz też wykorzystać pomysł do przygotowania frittaty lub jajek na twardo.
- Dodatek do zupy – np. warzywnej lub chłodniku. Bób nada im nie tylko ciekawy smak, ale i teksturę.
- Wegańskie kotlety – bób może stać się ich bazą. Wystarczy zmiksować go z ugotowaną kaszą, przyprawami i bułką tartą, a następnie uformować placuszki i podsmażyć na patelni.
Delikatnie orzechowy smak bobu podbije aromat nawet najprostszych składników, tworząc harmonijne i pożywne danie. Nie zapominaj również o tym, że bób to cenne źródło białka roślinnego, błonnika i witamin z grupy B. Systematycznie go spożywając, można skutecznie wesprzeć pracę układu pokarmowego i przyczynić się do poprawy samopoczucia.