Szybkie i smaczne pałki z kurczaka przygotujesz na patelni. Zapomnij o piekarniku!

Pieczone mięso to często obowiązkowy element obiadu. Jednak z tym przepisem na długo zapomnisz o piekarniku. Smaczne podudzia z kurczaka przygotujesz również na patelni – są nawet lepsze niż te tradycyjnie pieczone.
- Dlaczego warto jeść pałki z kurczaka?
- Dlaczego nie z piekarnika?
- Przepis na pałki z patelni dla czterech osób
- Z czym podać pałki?
Dlaczego warto jeść pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka (czyli podudzia) zawierają sporo białka o wysokiej wartości biologicznej – dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów. Białko to budulec mięśni, kości, enzymów i hormonów. Jest też bardziej sycące niż węglowodany czy tłuszcze.
Mięso z pałek (szczególnie jeśli jemy je z niewielką ilością skóry lub gotowane) dostarcza:
- żelaza (głównie hemowego – lepiej przyswajalnego niż z roślin),
- cynku (wspiera odporność),
- fosforu (ważnego dla kości),
- witamin z grupy B (zwłaszcza B3 i B6, potrzebnych m.in. do pracy układu nerwowego).
Upieczone lub gotowane pałki bez skóry to dobre źródło białka przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej czy sportowej – o ile nie są smażone w głębokim tłuszczu lub panierowane.
Mięso blisko kości, zwłaszcza jeśli dusimy je czy gotujemy długo, zawiera więcej naturalnego kolagenu i żelatyny. To wspiera zdrowie stawów i kondycję skóry.
Dzięki obecności niewielkiej ilości tłuszczu i umiejscowieniu blisko kości pałki są naturalnie soczyste i aromatyczne. Często smakują nawet osobom, które nie przepadają za suchym filetem z piersi kurczaka.
Dlaczego nie z piekarnika?
Najczęściej, aby otrzymać smaczne mięso potrzebujemy wiele czasu i energii elektrycznej (lub gazu), aby upiec mięso idealnie. Jednak nie potrzebujesz kupować kolejnego naczynia żaroodpornego lub zużywać kolejnych woreczków do pieczenia. Wystarczy ci tylko patelnia, którą na pewno masz w swoim arsenale sprzętów kuchennych.
Tak jak przed pieczeniem, mięso oczyść z ewentualnych piór lub innych zanieczyszczeń. Choć coraz częściej mówi się o tym, aby nie myć mięsa pod bieżącą wodą, to ja jednak jestem zwolennikiem opłukania i osuszenia przed nacieraniem przyprawami.
Przepis na pałki z patelni dla czterech osób
Potrzebujesz:
- 8 pałek z kurczaka
- Czosnek granulowany
- Paprykę mieloną słodką i ostrą
- Mieloną kolendrę
- Sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżkę masła
- Jeśli nie masz oddzielnych przypraw możesz skorzystać z gotowych mieszanek do kurczaka
W miseczce wymieszaj 1-2 łyżki oleju z przygotowanymi przyprawami, tworząc marynatę. Natrzyj nią dokładnie całe pałki z kurczaka. Zamarynowane mięso odstaw na min. 30 minut do lodówki.
Na patelnię wlej pozostały olej. Podsmaż na nim dokładnie pałki z każdej strony, aż się zarumienią. Teraz dodaj masło i przykryj pokrywką. Duś przez 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Z czym podać pałki?
Tak przygotowane mięso, według wcześniejszych instrukcji, koniecznie podaj z czymś lekkim, co nie przygasi smaku mięsa. Świetnie sprawdzą się ziemniaki w całości (szczególnie młode z koperkiem) lub delikatne puree z mlekiem.
Nie zapomnij również o porcji warzyw! Choć białko z mięsa jest sycące, to delikatna surówka doda sytości oraz przede wszystkim wartości odżywczych, w tym witamin!
Przygotuj lekką sałatkę z rzodkiewek, ogórka i pomidora z dodatkiem szczypiorku i odrobiny oliwy, a dostarczysz sobie i swoim bliskim wszystkiego, co najlepsze dla zdrowia!

Źródło:
https://smaki.pl/przepisy/obiady/10958830/najlepsze-palki-z-kurczaka-robie-na-patelni-szybki-przepis-na-soczyste-mieso.html