Ten stary trik z rajstopami uratuje Twoją cebulę przed pleśnią!

Cebula to jedno z warzyw, które często kupujemy na zapas. Jest tania, uniwersalna i potrzebna do wielu dań niemal każdego dnia. Problem pojawia się wówczas, gdy cebula zaczyna się szybciej psuć. Zmorą wielu gospodarstw domowych staje się jej miękka skórka, ale też wszechobecny zapach pleśni i zielone kiełki. Na szczęście istnieją sposoby, aby tego uniknąć. Stare patenty, takie jak trik mojego wujka, potrafią wydłużyć świeżość cebuli nawet o kilka miesięcy. Przeczytaj.
- Dlaczego cebula szybko się psuje? Patent mojego wujka
- Jak przygotować cebulę do przechowywania?
- Jak jeszcze przechowywać cebulę?
Dlaczego cebula szybko się psuje? Patent mojego wujka
Cebula z pozoru wygląda na bardzo trwałe warzywo, któremu niestraszne są warunki przechowywania. Tymczasem jest wręcz przeciwnie – cebula jest niezwykle wrażliwa na warunki otoczenia. Najczęściej szkodzi jej nadmiar wilgoci, a także brak przepływu powietrza. Dlaczego jeszcze cebula szybko się psuje?
- Jeśli trzymasz ją w plastikowych pudełkach albo reklamówkach, cebula na pewno szybciej spleśnieje.
- Zbyt wysoka temperatura sprzyja kiełkowaniu cebuli.
- Przechowywanie razem z ziemniakami przyspiesza proces gnicia cebuli – to przez etylen, który wydziela.
Uwaga! Ważne, aby na czas przechowywania nie obierać cebuli ze suchych łusek – to naturalna bariera ochronna.
Na szczęście można zapobiec szybkiemu gniciu cebuli. Mój wujek ma na to prosty i genialny sposób – wykorzystuje stare… rajstopy i pończochy. Do jednej nogawki wkłada cebulę, zawiązuje supeł i powtarza czynność przy każdej kolejnej sztuce. Właśnie w takiej formie swój „cebulowy sznur” zawiesza w chłodnej piwnicy. Dzięki temu warzywa nie stykają się ze sobą, mogą oddychać i nie gniją. Nawet jeśli jedna sztuka zacznie się psuć, reszta będzie w idealnym stanie.
Jak przygotować cebulę do przechowywania?
Po zakupach dobrze przejrzyj wszystkie warzywa. Odrzuć uszkodzone, popękane albo już kiełkujące cebule. Twarde, suche sztuki z nienaruszoną łupiną można magazynować dłużej. Wybieraj warzywa o średniej wielkości, ponieważ duże szybciej się psują. Następnie przygotuj rajstopy lub pończochy, włóż pierwszą cebulę, zawiąż supeł, włóż kolejną i powtarzaj. Gotowy sznur powieś w ciemnym, przewiewnym miejscu.
Jakie są najlepsze warunki dla cebuli? Warzywo to lubi chłód, jednak nienawidzi wilgoci. Najlepsza temperatura dla cebuli to 4-10°C. W takich warunkach możesz trzymać ją nawet przez 6 miesięcy. Najlepsze miejsca do przechowywania cebuli to:
- spiżarnia,
- sucha piwnica,
- schowek gospodarczy.
Jeśli nie masz takich pomieszczeń, możesz przechowywać cebulę w kartonowych pudełkach z otworami wentylacyjnymi – ewentualnie w papierowych torbach.
Uwaga! Nigdy nie wkładaj cebuli do lodówki! Panuje tam wilgoć, która działa na nią destrukcyjnie.

Jak jeszcze przechowywać cebulę?
Patent mojego wujka z rajstopami wydaje się niezawodny. Rzeczywiście, działa bezbłędnie na przechowywanie cebuli. Możesz go jednak połączyć również z innymi metodami:
- Przechowywanie w koszach wiklinowych – takie kosze pozwalają na swobodny przepływ powietrza, dzięki czemu cebula może w nich długo poleżeć.
- Rozdzielanie cebuli w skrzynkach – jeśli trzymasz cebulę w skrzynkach, przełóż pojedyncze sztuki papierem, aby zminimalizować ryzyko pleśni.
- Kontrolowanie zapasów – przynajmniej raz w tygodniu obejrzyj cebule i pozbądź się wszystkich, które zaczynają mięknąć.
To tanie, wygodne i ekologiczne metody, dzięki którym możesz przedłużyć życie cebuli. Co najważniejsze – koniec z wyrzucaniem zgniłych warzyw!
Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania z cebulą