Smaruję nim kanapki i dodaję ogórka kiszonego. To najlepsze i najzdrowsze połączenie

Kanapki to najszybsza potrawa, którą możesz zrobić na milion różnych sposobów. Możesz dodawać, co tylko masz pod ręką i co dobrze do siebie pasuje. Kanapka z masłem? Teraz to przeżytek! Sprawdź, czy masło jest dobrym pomysłem na kanapki. Nie? Wykorzystaj nasze podpowiedzi: czym zastąpić masło do przygotowania kanapek. Dietetyk podpowiada, jakie są zdrowsze i bardziej wartościowe produkty, które będą lepszym rozwiązaniem do pieczywa.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie kanapki najchętniej je się w Polsce?
Kanapki to potrawa, która jest uwielbiana przez Polaków. Wystarczy mieć pieczywo i ulubione dodatki, a powstaje ekspresowe danie, które jest dobre na każdą porę dnia, zwłaszcza jeśli nie ma czasu na długie gotowanie. Kanapka może być skromna, złożona z jednego lub dwóch dodatków, jak też bogata - obfitująca w wiele ciekawych składników.
Najczęściej wybierane kanapki przez ludzi w Polsce to kanapki:
- z szynką
- z serem żółtym
- z serem białym
- z dżemem.
Jednak można zrobić tak wiele pysznych propozycji na kanapki. Do pieczywa pasuje dużo składników, które smacznie się komponują. Mogą to być na przykład kanapki z:
- jajkiem
- kotletem schabowym albo mielonym
- twarożkiem
- pastą mięsną
- pasztetem
- pastą wegetariańską itp.

Jakie kanapki je się na świecie?
Na świecie istnieją przeróżne kanapki. W Wietnamie kanapka nosi nazwę banh mi. Dużo składników i azjatyckie przyprawy dają niepowtarzalny smak. We Francji jest croque monsieur i croque madame. Chrupiące pieczywo z serem francuskim i jajkiem sadzonym. Na Kubie jada się kanapkę z potrójnym mięsem i pysznymi dodatkami!
W Stanach Zjednoczonych znana jest kanapka reuben. Jednym z jej składników jest pastrami. Z kuchni Amerykańskiej pochodzi też kanapka o nazwie dirty Joe. Jest to pieczywo nadziane szarpaną wieprzowiną. Włochami natomiast inspirowana jest kanapka włoska.
Czy warto jeść masło na kanapkach?
Masło to najbardziej znany i powszechny sposób na smarowanie pieczywa do kanapek. Ludzie uwielbiają masło i nierzadko smaruje się chleb i bułki sporą jego ilością. Ze względu na szybkość i łatwość zrobienia kanapek z masłem, wiele z nas sięga po to smarowidło każdego dnia, czasem nawet kilka razy dziennie. Tymczasem masło wcale nie jest zbyt zdrowe, jeśli jesz go codziennie!
Masło niestety jest bardzo wysokokaloryczne. Kanapki z masłem mają wysoką wartość energetyczną i bardzo łatwo przekroczyć swoje zapotrzebowanie, w wyniku czego łatwiej przybiera się na wadze. Poza tym składa się z dużej ilości tłuszczów nasyconych, które są bardzo niezdrowe. Spożycie nadmiernej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych prowadzi do pojawienia się problemów zdrowotnych dotyczących układu sercowo-naczyniowego. Może dojść do nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, choroby wieńcowej, niewydolności serca.
Czym zastąpić masło na kanapkach?
By kanapki były bardziej wartościowe, mniej kaloryczne i zawierały więcej składników mineralnych, witamin oraz związków wpływających na polepszenie zdrowia, warto zamienić masło na inne produkty.
Lepsza od masła jest margaryna roślinna, ale nie ta w kostce i twarda. Należy wybierać margarynę miękką, a najlepiej tą wzbogaconą o witaminy i kwasy jednonienasycone, takie jak omega-3.
Na uwagę zasługuje awokado. To owoc, który doskonale pasuje do pieczywa, zarówno świeżego, jak i podpieczonego. Może być podany solo albo w formie pasty. Ma ogromnie istotne znaczenie zdrowotne. Zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, które korzystnie wpływają na zdrowie.
Zdrowszą alternatywą dla masła jest serek kanapkowy. Taki serek jest lżejszy, ma mniej tłuszczu i kilokalorii. Jest delikatny i pasuje do wielu kompozycji. Nie zapominajmy o twarożku. Dostarczy on mnóstwo białka i pysznego smaku.
Bardzo wartościowy jest olej lniany i oliwa z oliwek. Oleje te są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są co prawda kaloryczne, więc należy zwracać uwagę na używane ilości.
Kolejną propozycją są pasty warzywne. Zdecydowanie lepsza wersja od masła - brak nasyconych tłuszczów, mała kaloryczność, a wielka ilość składników mineralnych i witamin. Pasty drobiowe i rybne to fajny sposób na wartościowy posiłek z dużą ilością białka oraz zdrowych tłuszczów.
Co idealnie sprawdza się na kanapkach w połączeniu z ogórkiem kiszonym?
Nasz dietetyk radzi, co będzie idealnie komponowało się z ogórkiem kiszonym na kanapce. Jest to hummus domowej roboty z suszonymi pomidorami. Taka pasta kanapkowa to źródło wielu cennych związków. Jest to smarowidło wegetariańskie i może być spożywane przez weganinów.
Pasta jest źródłem roślinnego białka, które jest konieczne do zapewnienia sytości, a także wspomagania organizmu w tworzeniu tkanki mięśniowej. Znajdują się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapewniają lepszą odporność organizmu, a także pozytywnie wpływają na pracę mózgu. W hummusie jest też duża zawartość błonnika, który także syci, ale też wpływa na zmniejszenie ilości glukozy, insuliny, cholesterolu oraz trójglicerydów w krwioobiegu.
Hummus to idealny dodatek do pieczywa. Najlepiej sprawdza się pieczywo podpiekane, wtedy całość fajnie chrupie. Świeży chleb i bułki także mogą być podane z hummusem, tak samo jak wafle kukurydziane i ryżowe. Dodając do takiej kanapki ogórka kiszonego zyskujesz przepyszną i przede wszystkim bardzo zdrową potrawę.