Seniorzy go pokochają - pomaga na pamięć i problemy z wątrobą

Ostatnio półki w warzywniakach obfitują w mnóstwo warzyw. Wśród nich pojawia się m.in. cykoria. To niepozorne warzywo, które kryje w sobie wiele cennych właściwości odżywczych. Z uwagi na działanie cykorii, poleca się jej regularne spożywanie seniorom. Dowiedz się, dlaczego cykoria powinna częściej gościć w naszych jadłospisach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Niedoceniane warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych
Cykoria to roślina należąca do rodziny astrowatych. Obejmuje ona kilka gatunków, jednak w Polsce najczęściej można spotkać dwa – endywię i podróżnik. Cykoria zwykle rośnie od 10 do 20 cm wysokości. Wyróżnia się charakterystycznymi liśćmi w wielu kolorach, m.in. białym i zielonym. Cykoria charakteryzuje się również ciekawymi właściwościami zdrowotnymi, dlatego zalecane jest jej regularne spożywanie.
- W składzie cykorii znajdziemy m.in. witaminę B1, B2, K, C.
- Cykoria zawiera cenne minerały, np. magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo i karoten.
- Warzywo jest niskokaloryczne – ma zaledwie 17 kcal w 100 g. Jest doskonałe dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie.
- Cykoria zawiera inulinę – to naturalny prebiotyk, który wspiera rozwój pożytecznej flory jelitowej.
Systematyczne jedzenie warzywa może korzystnie wpłynąć na trawienie, ale też uregulować pracę jelit. Spożywanie cykorii pomoże utrzymać odporność organizmu na odpowiednim poziomie. Obecność laktukopikryny w cykorii dodatkowo stymuluje produkcję żółci, co sprzyja odciążeniu wątroby i poprawia przyswajanie tłuszczów.
Na co jeszcze może pomóc cykoria?
Cykoria ma ogromny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki zawartym w niej drogocennym składnikom pomaga również:
- W obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL, co może skutkować lepszą wydolnością serca.
- W zmniejszeniu ryzyka miażdżycy, nadciśnienia czy udaru mózgu.
- W lepszej pracy mózgu, głównie dzięki minerałom zawartym w liściach cykorii – poprawiają pamięć, koncentrację i działają uspokajająco.
Cykoria znajduje także zastosowanie w kuchni – od sałatek po dania na ciepło. Surowe liście warzywa doskonale komponują się z serami, orzechami czy owocami. Po upieczeniu lub ugrillowaniu liście cykorii robią się przyjemnie miękkie. W takiej wersji pasują m.in. do mięs czy ryb. Możesz uczynić z nich również składnik zupy czy zapiekanki.
Nie przepadasz za goryczką cykorii? W prosty sposób możesz ją zneutralizować. Wystarczy, że zanurzysz liście na pół godziny w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny, a następnie dokładnie przepłuczesz.
Przeczytaj też: Jak zrobić pyszną surówkę z cykorii?

Cykoria to nie tylko warzywo!
Cykoria wspiera układ pokarmowy, a także prawidłową pracę wątroby, serca i mózgu. Jej spożywanie przysłuży się również osobom szukającym naturalnych sposobów na poprawę samopoczucia i odporności.
Warto dodać, że cykoria znakomicie sprawdza się jako substytut… kawy. Korzeń cykorii, po odpowiednim przygotowaniu, stanowi bazę do tzw. kawy z cykorii. Nie zawiera kofeiny, więc działa dość łagodnie na żołądek. Wspomaga przy tym procesy detoksykacji w organizmie. To perfekcyjna alternatywa dla osób unikających tradycyjnej kawy.
Jeśli zależy ci na zróżnicowanej, wartościowej diecie bogatej w cenne składniki odżywcze, daj cykorii szansę. Prozdrowotne działanie, kulinarna wszechstronność i niska cena cykorii mogą sprawić, że to warzywo na stałe zagości w twoim jadłospisie.