Gotujesz kukurydzę w ten sposób? Nic dziwnego, że traci smak i soczystość

Kolba kukurydzy wielu z nas kojarzy się z beztroskimi, ciepłymi wieczorami i smakami lata. To warzywo zachwycające zarówno prostotą, jak i różnorodnością zastosowań kulinarnych. Choć może się wydawać, że jej gotowanie jest banalne, w rzeczywistości wymaga zachowania kilku istotnych zasad. Sprawdź, na co uważać, aby kukurydza wyszła idealna.
- Po czym poznać dobrą kolbę kukurydzy?
- Jak gotować kukurydzę, aby zawsze wychodziła doskonała?
- Ciekawostki na temat kukurydzy cukrowej
Po czym poznać dobrą kolbę kukurydzy?
Zanim kupisz kukurydzę, warto znać jej podstawowe rodzaje. Wśród najpopularniejszych mamy kukurydzę cukrową i pastewną. Zdecydowanie lepszym wyborem jest cukrowa, która ma szerokie zastosowanie kulinarne. Można przyrządzić z niej rozmaite dania, dlatego że kukurydza cukrowa genialnie smakuje. Kukurydza pastewna też jest jadalna, jednak ma twardsze, mniej soczyste i mniej słodkie ziarna – jest też przez to znacznie mniej atrakcyjna w kuchni. Główne przeznaczenie kukurydzy pastewnej to żywienie zwierząt.
Jak wybrać pyszną kolbę kukurydzy do zjedzenia? Klucz to intensywnie zielone liście, które ściśle otulają kolbę. Same ziarna powinny być z kolei błyszczące, jędrne i w jednolitym, jasnożółtym kolorze.
Uwaga! W sklepie lub na bazarze omijaj egzemplarze z suchymi, żółknącymi liśćmi, uszkodzonymi ziarnami czy pustymi przestrzeniami. Zwróć też uwagę na trzon – powinien być sprężysty, zielony i bez oznak pleśni lub przebarwień. Jeśli kupujesz kukurydzę w opakowaniu foliowym, zwróć uwagę, aby w środku nie było nadmiaru pary. Może to bowiem oznaczać, że kukurydza jest już nieświeża.
Jak gotować kukurydzę, aby zawsze wychodziła doskonała?
Zanim wrzucisz kukurydzę do garnka, starannie ją oczyść z liści i nitkowatych włosków. Trzon jest zbyt długi? Zawsze możesz przecież go skrócić. Do gotowania użyj szerokiego garnka, w którym kolby będą mogły swobodnie się zanurzyć i obracać. Wody powinno być na tyle dużo, aby całkowicie je przykrywała.
Jaka jest najważniejsza zasada gotowania kukurydzy? Nie wsypuj soli na początku gotowania, ponieważ może to sprawić, że ziarna zrobią się twarde. Aby wzmocnić naturalną słodycz kukurydzy, dodaj do wrzątku odrobinę… cukru. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, gdy do garnka wlejesz niewielką ilość mleka – ziarna zyskają subtelniejszy aromat. Kolby wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 10-15 minut, w zależności od ich świeżości i wielkości.
Z podaniem kukurydzy możesz eksperymentować. Najbardziej klasyczna jest kukurydza z masłem i solą. Jednak na tym możliwości się nie kończą! Możesz np. oprószyć kukurydzę ostrą papryką, posypać tartym serem lub udekorować świeżymi ziołami. Kukurydza wyśmienicie komponuje się również z grillowanym mięsem i sałatkami. Genialnie sprawdza się też jako samodzielna przekąska podczas letnich spotkań w plenerze.

Ciekawostki na temat kukurydzy cukrowej
Kukurydzy cukrowej nie trzeba jedynie gotować. Można ją również np. grillować w liściach, aby zachować soczystość warzywa i nadać kolbie lekko dymny aromat. Ziarna kukurydzy rewelacyjnie sprawdzą się w zupach kremach, plackach czy sałatkach z warzywami sezonowymi. Z kolei w kuchni meksykańskiej kukurydzę często podaje się z sokiem z limonki i przyprawami.
Nie można zapomnieć również o tym, że kukurydza to źródło cennych składników. Dostarcza bowiem mnóstwo błonnika, witamin z grupy B i minerałów, dzięki czemu jest smaczna, pożywna i niezwykle wartościowa. Jeśli chcesz cieszyć się jej smakiem również poza sezonem, ugotowane kolby zawsze możesz zamrozić lub zakonserwować ziarna w słoikach.
Przeczytaj też: Sprawdź, jak prawidłowo ugrillować kukurydzę