Wszyscy mówią o boczku z piekarnika. Ja robię inaczej – i jest genialnie

Czy wiesz, że do przygotowania pysznego i soczystego boczku wcale nie musisz mieć wędzarni? W zupełności wystarczy ci nowoczesne urządzenie, które coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach – mianowicie airfryer. Dzięki niemu możesz zrobić aromatyczny, miękki w środku i chrupiący z wierzchu boczek. Przeczytaj.
- Domowy boczek – lepszy niż ze sklepu?
- Domowy boczek w airfryerze – prosty przepis
- Dlaczego warto piec w airfryerze?
Domowy boczek – lepszy niż ze sklepu?
Oczywiście, że tak. Boczek przygotowany w domu zawsze jest lepszy niż sklepowy. W gotowych wędlinach znajduje się mnóstwo szkodliwych substancji konserwujących, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku. Przyrządzając boczek samodzielnie, można kontrolować dosłownie wszystko, co do niego trafia. Możesz więc dopasować przyprawy, ustalić czas pieczenia i zadbać o jakość mięsa. Naprawdę ciężko porównać tak przygotowany boczek z produktami sklepowymi, które z reguły są pełne chemii.
Warto zrobić boczek w urządzeniu, które większość z nas kojarzy głównie z frytkami – to airfryer. Możliwości tego kuchennego sprzętu sięgają jednak znacznie dalej. Robienie w nim mięsa to prawdziwa przyjemność! Nie musisz ani nagrzewać piekarnika, ani martwić się o wszechobecny dym. Urządzenie równomiernie rozprowadza gorące powietrze, dzięki czemu uzyskać można efekt podobny do pieczenia – jednak bez konieczności stosowania dużej ilości tłuszczu.
Domowy boczek w airfryerze – prosty przepis
Przepis na boczek z airfryera nie jest specjalnie skomplikowany. Wystarczy stosować się instrukcji, aby danie się udało.
Składniki:
- 1 kg surowego boczku, możliwie tłustego
- 1,5 łyżki gruboziarnistej soli
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
Instrukcja krok po kroku:
- Drobno posiekaj czosnek lub przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj z solą, majerankiem i olejem, aż do uzyskania gęstej mieszanki.
- Dokładnie natrzyj nią boczek z każdej strony.
- Zawiń mięso w folię lub schowaj do pojemnika i ukryj w lodówce na minimum 24 godziny.
- Wyjmij boczek z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby wyrównać temperaturę.
- Rozgrzej urządzenie do 180°C. Włóż boczek do airfryera skórką w dół i piecz przez 40 minut. Odwróć i piecz kolejne 15 minut.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę boczku, zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu odstaw boczek, aby przestygnął. Lubisz boczek na zimno? Najlepiej smakuje po przeleżeniu nocy w lodówce. Wolisz wersję na ciepło? Wystarczy, aby przed pokrojeniem boczek odstał ok. 10 minut.

Dlaczego warto piec w airfryerze?
Plasterki domowego boczku doskonale komponują się ze świeżym pieczywem, jajecznicą czy sałatką warzywną. Świetnie sprawdzą się jako obiad np. z ziemniakami lub kaszą. Możesz również dodać boczek do domowej pizzy lub użyć jako składnik zapiekanki. Elastyczność i uniwersalność boczku sprawia, że zrobisz z niego mnóstwo ciekawych dań.
Airfryer pozwala zaoszczędzić czas na gotowaniu. Urządzenie w porównaniu z piekarnikiem błyskawicznie się nagrzewa, zużywając mniej prądu. Dodatkowo nie wytwarza intensywnych zapachów jak podczas tradycyjnego pieczenia. Dzięki ograniczeniu tłuszczu posiłek staje się również znacznie lżejszy i przyjaźniejszy dla układu trawiennego.
Domowy boczek przygotowany w ten sposób przechowywać można nawet przez kilka dni w lodówce. To świetny pomysł na kanapki do pracy, ale też dodatek do kolacji. Boczek z airfryera, zwłaszcza jeśli zrobisz go dużo, warto również pokroić w cienkie plasterki i zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy kilka minut na patelni, aby odzyskał pełnię aromatu.
Uwaga! Jeśli lubisz eksperymentować, możesz modyfikować przepis na boczek według własnego gustu – dodając paprykę wędzoną, tymianek czy pieprz ziołowy. Boczek wcale nie musi być nudny! Zwłaszcza gdy masz w ręku urządzenie, które pozwala szybko i skutecznie go upiec.
Sprawdź też: Najciekawsze pomysły na dania z boczkiem