Ryż może być trujący, jeśli go nie płuczesz. Zobacz, jak bezpiecznie go ugotować

Na pierwszy rzut oka gotowanie ryżu wydaje się banalne. Wiele osób wciąż jednak popełnia podstawowe błędy. Często zdarza się, że ziarna ryżu są niedogotowane, a papka robi się klejąca. Źle ugotowany ryż doprowadzić może do różnych dolegliwości trawiennych. Równie ważne jest także odpowiednie przepłukanie ryżu przed jego ugotowaniem. Sprawdź, dlaczego należy przyłożyć się do tej czynności.
- Dlaczego warto płukać ryż przed gotowaniem?
- Na co zwrócić uwagę podczas gotowania ryżu?
- Co jeszcze warto wiedzieć na temat gotowania ryżu?
Dlaczego warto płukać ryż przed gotowaniem?
Płukanie ryżu ma kluczowe znaczenie nie tylko dla jego tekstury, ale również dla naszego zdrowia. Ryż może bowiem zawierać niepożądane substancje, takie jak metale ciężkie – zwłaszcza nieorganiczny arsen, którego nadmiar w diecie niesie poważne zagrożenie. Substancja może negatywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, a także zwiększać ryzyko chorób nowotworowych.
Warto płukać ziarna ryżu pod zimną wodą, aby usuwać z nich nadmiar skrobi oraz niektóre szkodliwe związki. Dzięki temu efekt kulinarny nie tylko będzie lepszy, ale też ryż stanie się bardziej sypki – nie będzie się sklejać i będzie znacznie lepiej smakować. Warto powtórzyć zabieg kilkukrotnie, aż woda zrobi się niemal przezroczysta. Cały proces dodatkowo skutecznie wzmocni moczenie ryżu przez kilkanaście minut.
Na co zwrócić uwagę podczas gotowania ryżu?
Szybkie przepłukiwanie ziaren pod bieżącą wodą nie jest najskuteczniejsze. Zdecydowanie najlepsze rezultaty osiąga się, zalewając ryż zimną wodą. Później wystarczy go wymieszać, a następnie odlać mętny płyn. Procedurę powtórz pięć, sześć razy. Im czystsza woda, tym większe prawdopodobieństwo, że w ryżu pozostanie mniej zanieczyszczeń i skrobi. Warto również rozważyć namaczanie ryżu, aby zredukować zawartość niepożądanych substancji nawet o kilkadziesiąt procent.
Na wartość odżywczą ryżu wpływ ma również samo jego gotowanie. Najbardziej ryzykowne jest gotowanie go w plastikowych woreczkach, zwłaszcza starego typu. Niektóre tworzywa zawierają szkodliwe związki chemiczne, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą przenikać do jedzenia. Znacznie bezpieczniej jest gotować ryż luzem – na przykład w garnku ze stali nierdzewnej lub ceramiki.
Równie istotne jest przechowywanie ugotowanego już produktu. Jeśli zostawisz ryż na blacie kuchennym, zwłaszcza latem, z pewnością zaciekawią się nim… bakterie. Aby uniknąć zatrucia, postaraj się jak najszybciej włożyć nadmiar ryżu do szczelnych pojemników. Następnie schowaj go do lodówki. Jedzenie nieświeżego ryżu doprowadzić może do poważnych problemów żołądkowych.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat gotowania ryżu?
Przygotowanie ryżu może znacząco wpływać na nasze zdrowie, zwłaszcza gdy często go spożywamy. Wybór odpowiednich metod obróbki ma realny wpływ na jakość spożywanych posiłków. Jeśli będziesz gotować ryż np. metodą absorpcyjną (z użyciem precyzyjnie odmierzonej ilości wody), ryż nie tylko będzie lepiej smakować, ale też zachowa więcej wartości odżywczych. Optymalna proporcja to 1 szklanka ryżu na 1,5-2 szklanki wody, w zależności od rodzaju ziarna.
Troska o detale, takie jak płukanie czy właściwe przechowywanie ryżu, robi olbrzymią różnicę. Dzięki świadomym wyborom skierować można swoje kroki w stronę znacznie zdrowszego stylu życia.
Przeczytaj też: Nigdy więcej rozgotowanego ryżu! Ten trik odmieni twoje gotowanie