Rośnie na dziko i przydaje się w kuchni - Polacy o nim zapomnieli

W Polsce natknąć można się na różne rośliny rosnące dziko, które są w ogóle niedocenione. Wiele z nich mogłoby z powodzeniem wzbogacić naszą dietę nie tylko pod względem walorów smakowych, ale i zdrowotnych. Jedną z takich roślin jest bez czarny. Mimo że od wieków wykorzystywano go w kuchni i domowej apteczce, coraz rzadziej gości na polskich stołach. Sprawdź, jakie zastosowanie mają kwiaty i owoce czarnego bzu.
- Kiedy najlepiej zbierać bez czarny?
- Kwiaty i owoce bzu czarnego – jak wykorzystać?
- Zastosowanie czarnego bzu – o tym warto wiedzieć
Kiedy najlepiej zbierać bez czarny?
Zbieranie bzu czarnego zależy od tego, jakiej części rośliny chcesz użyć. Kluczowa jest też pora roku i lokalne warunki pogodowe.
- Kwiaty czarnego bzu – najlepiej zbierać je w suchych, cieplejszych miesiącach wiosny, a więc od połowy maja do końca czerwca. Najlepsze są pełne baldachy, na których większość pąków jest otwarta.
- Owoce czarnego bzu – dojrzewają pod koniec lata, najczęściej w sierpniu i wrześniu. Najlepiej poczekać, aż staną się ciemne i miękkie, ponieważ właśnie wtedy nadają się do przetwarzania. Niedojrzałe mogą być szkodliwe.
Kwiaty i owoce bzu czarnego – jak wykorzystać?
Białe, pachnące kwiaty bzu czarnego mogą być nie tylko piękną ozdobą łąk, ale też niezwykłym składnikiem kulinarnym. Znakomicie sprawdzają się jako baza do orzeźwiających napojów, np. domowej lemoniady. Zniewalający aromat czarnego bzu genialnie wzbogaca smak napoju i nadaje mu lekko kwiatową nutę.
Jak przygotowuje się domową lemoniadę z kwiatów czarnego bzu?
Kwiatostany zalej się gorącą wodą, aby neutralizować potencjalnie niebezpieczne związki. Następnie wymieszaj je z sokiem z cytryny oraz naturalnym słodzikiem (np. z miodem). Pozostaje już tylko przelać do butelek i pozostawić w chłodnym miejscu.
Lemoniada to jednak nie wszystko! Kwiaty czarnego bzu doskonale komponują się z ciastem naleśnikowym lub gofrowym. Możesz dodać do nich pojedyncze kwiatki lub zanurzyć cały baldach w cieście, po czym usmażyć.
Oprócz kwiatów do wykorzystania są również owoce czarnego bzu. Dojrzałe wykorzystać możesz do tworzenia aromatycznych nalewek, soków czy deserów. Owoców możesz też użyć do zrobienia kisielu lub galaretki, a także domowej konfitury.

Zastosowanie czarnego bzu – o tym warto wiedzieć
Szkoda, że w dobie dostępu do egzotycznych składników często zapominamy o rodzimych dobrach, które są równie cenne. Bez czarny, mimo że rośnie niemal wszędzie, jest coraz rzadziej wykorzystywany. A przecież jego zastosowanie sięga znacznie dalej niż lemoniada czy nalewka.
- Suszone kwiaty możesz wykorzystać jako bazę do naparów, które działają napotnie i łagodzą objawy przeziębienia. W takiej formie możesz używać ich jako tonik do przemywania twarzy – zadziała łagodząco na cerę wrażliwą i skłonną do podrażnień.
- Odpowiednio przetworzone owoce bzu doskonale nadają się do wytwarzania dżemów o lekko cierpkim, ale intensywnym smaku. Wyśmienicie komponują się z jabłkami, gruszkami czy śliwkami.
- Sok z owoców czarnego bzu może być stosowany jako naturalny barwnik deserów, galaretek czy nawet domowego makaronu.
Regularne spożywanie przetworów z czarnego bzu będzie świetnym wsparciem dla organizmu – zwłaszcza w okresach zwiększonej zachorowalności. Roślina ta zdecydowanie zasługuje na miejsce w nowoczesnej kuchni.
Przeczytaj też: Jak przygotować syrop z kwiatu czarnego bzu?