Przez ten jeden błąd mrożone truskawki... nie smakują!

Chcesz cieszyć się smakiem truskawek przez cały sezon? W takim razie warto je zamrozić! To świetny pomysł, jednak trzeba pamiętać – nieodpowiednie przygotowanie owoców przed włożeniem ich do zamrażarki może sprawić, że po rozmrożeniu będą bez smaku, koloru i struktury. Wystarczy jeden niewielki błąd, aby efekt był daleki od oczekiwań. Sprawdź, jak przechowywać truskawki, aby smakowały wyśmienicie.
- Dlaczego truskawki smakują źle po rozmrożeniu?
- Powszechne błędy popełniane przy mrożeniu truskawek
- Jak prawidłowo zamrozić truskawki?
- W jaki sposób wykorzystać mrożone truskawki?
Dlaczego truskawki smakują źle po rozmrożeniu?
Zamrażanie truskawek wydaje się prostym sposobem na przedłużenie ich świeżości i zachowanie smaku. Teoretycznie wystarczy umieścić owoce w zamrażalniku i… gotowe. W praktyce jednak prostota procesu zamrażania bywa zgubna. Źle przygotowane truskawki po rozmrożeniu:
- stają się wodniste,
- tracą jędrność,
- czasem przypominają rozgniecioną papkę,
- ich aromat i smak wyraźnie bledną.
Wszystkim złym cechom truskawek winne są błędy, które popełniło się na etapie przygotowania ich do mrożenia.
Niektórym wydaje się na przykład, że każda truskawka nadaje się do zamrożenia. Nic bardziej mylnego! Owoce, które już zaczęły się psuć lub mają uszkodzoną skórkę, nie nadają się do przechowywania w zamrażarce. Pod wpływem mrozu ich struktura ulega dalszemu zniszczeniu.
Powszechne błędy popełniane przy mrożeniu truskawek
Pierwsze pomyłki zaczynają się już na etapie wyboru owoców. Do zamrażarki nie powinno się wkładać truskawek:
- miękkich,
- z oznakami przejrzałości,
- ze śladami zepsucia.
Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się truskawki świeże, jędrne i dojrzałe.
Kolejny błąd to zbyt wczesne usuwanie szypułek. Wbrew pozorom szypułka jest niezbędna, ponieważ chroni wnętrze truskawki przed przedostaniem się do niej wody np. podczas płukania i zamrażania. Brak szypułki skutkuje tym, że truskawka chłonie wilgoć, co negatywnie wpływa na jej strukturę i smak po rozmrożeniu.
Nie powinno się także mrozić truskawek „w kupie”, a więc bez zachowania między nimi odpowiednich odstępów. Jeśli dotykają się nawzajem, będą łatwiej się sklejać, natomiast po rozmrożeniu trudniej będzie je rozdzielić i zachować estetyczny wygląd.

Jak prawidłowo zamrozić truskawki?
Proces mrożenia truskawek rozpocznij od starannego przebrania owoców. Uszkodzone wykorzystaj do przetworów, deserów lub ciast. Pozostałe opłucz w zimnej wodzie – zrób to bardzo ostrożnie, aby ich nie uszkodzić. Dokładnie odsącz truskawki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Owoce muszą być całkiem suche przed włożeniem ich do zamrażarki. Co zrobić w następnej kolejności?
- Rozłóż truskawki pojedynczo na płaskiej powierzchni, np. na tacy. Dopilnuj, żeby owoce się nie dotykały.
- Włóż truskawki do zamrażarki na ok. 2 godziny. W tym czasie owoce wstępnie zamarzną, nie sklejając się ze sobą.
- Przełóż truskawki do woreczków strunowych lub specjalnych pojemników do mrożenia.
- Oznakuj opakowania na owoce datą, aby wiedzieć, jak długo możesz je przechowywać w zamrażarce.
Dzięki takiemu podejściu truskawki po rozmrożeniu zachowają znacznie lepszy smak, aromat i wygląd.
W jaki sposób wykorzystać mrożone truskawki?
Mrożone owoce doskonale sprawdzają się w wielu potrawach, takich jak np. owocowe koktajle, smoothie, lody domowej roboty czy sosy do naleśników. W zależności od tego, co przygotujesz na ich bazie, truskawki nadadzą się zarówno na szybkie śniadanie, jak i pyszną przekąskę.
Pamiętaj o tym, że mrożonych truskawek nie powinno się rozmrażać w temperaturze pokojowej. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie przełożyć je dzień wcześniej do lodówki i tam powoli odmrozić. W ten prosty sposób owoce zachowają więcej struktury i nie puszczą nadmiaru soku. Planujesz wykorzystać truskawki do upieczenia ciasta? Nie musisz ich rozmrażać – możesz dodać je prosto z zamrażarki.
Jakość rozmrożonych truskawek zależy od tego, w jaki sposób zostały zamrożone. Poświęć zatem chwilę na staranne przygotowanie owoców, aby przez cały rok cieszyć się pełnią ich smaku.
Przeczytaj też: Proste sposoby na wykorzystanie truskawek