Zastąp chipsy tym, co jedli kiedyś żeglarze – Twoje jelita Ci podziękują

Dulse to czerwone algi pochodzące z północnego Atlantyku. Od dawna ceniono je w kuchniach Irlandii, Kanady i Islandii. Dziś coraz częściej trafiają na stoły jako zdrowy zamiennik chipsów. Dzięki unikalnemu połączeniu walorów smakowych i wartości prozdrowotnych dulse coraz chętniej wybieramy jako przekąskę. Jakie są właściwości zdrowotne czerwonych alg? Dowiedz się więcej.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne dulse?
Dulse, znane również jako czerwone algi, pochodzą z wód Atlantyku. Charakteryzują się delikatną konsystencją oraz naturalnym aromatem umami. Dawniej stanowiły popularne pożywienie dla żeglarzy i rybaków. Dziś uznawane są za zdrowe przekąski i dodatek do pożywnych dań.
Dzięki bogactwu składników odżywczych dulse mogą stanowić cenne uzupełnienie diety. W ich składzie można znaleźć m.in.:
- białko,
- błonnik,
- minerały (jod, magnez i potas),
- witaminę B12.
Regularne spożywanie alg dulse może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak:
- Wsparcie prawidłowego funkcjonowania tarczycy (dzięki obecności jodu).
- Lepsze działanie układu nerwowego i prawidłowa praca serca (dzięki magnezowi i potasowi).
- Utrzymanie zdrowej skóry i wzroku oraz wsparcie metabolizmu (dzięki witaminom A i B12).
- Ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym (dzięki antyoksydantom).
- Wsparcie zdrowia jelit i poprawa trawienia (dzięki błonnikowi).
- Łagodzenie przewlekłych stanów zapalnych i wspomaganie odporności organizmu (dzięki związkom przeciwzapalnym).
Jak używać dulse w kuchni?
Dulse można używać na wiele sposobów. Po wysuszeniu i zmieleniu czerwone algi świetnie sprawdzają się jako:
- przyprawa do zup,
- dodatek do sałatek,
- uzupełnienie bulionu,
- dodatek do dań warzywnych.
Pieczone listki dulse możesz zajadać do serialu zamiast chipsów. Wystarczy, że skropisz je oliwą i upieczesz. Czerwone algi możesz też kłaść na kanapki, dodawać do wrapów i koktajli. Dzięki nim wzbogacisz dowolne danie w ciekawy smak, a także cenne składniki odżywcze.
Dulse znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach ekologicznych i na różnych stronach internetowych (np. z żywnością eko). Algi dostępne są w wielu formach, takich jak płatki, liście lub proszek.
Aby zachować ich wartości odżywcze, przechowuj dulse w szczelnie zamkniętym pojemniku – najlepiej w chłodnym i suchym miejscu. Świeże algi spożyj w ciągu kilku dni, trzymając je w lodówce.
Przeczytaj też: Nowoczesne przekąski, które królują na TikToku

Dulse – to warto wiedzieć
Niezwykłe czerwone algi mają wiele zastosowań. Po podsmażeniu zyskują chrupkość i smak przypominający… bekon. Właśnie dlatego są popularne w kuchni wegańskiej. Są również naturalnym źródłem glutaminianu sodu, dzięki czemu nadają potrawom intensywny smak umami.
Mimo że dulse to bardzo zdrowy produkt należy zachować umiar w ich spożyciu. Wysoka zawartość jodu w algach może być niewskazana dla osób z nadczynnością tarczycy. Z kolei naturalna obecność sodu może być kłopotem dla wszystkich, którzy borykają się z nadciśnieniem.
Uwaga! Staraj się wybierać algi pochodzące ze sprawdzonych źródeł, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi.