Pomarańcze w Carrefourze za PÓŁ CENY! Po tym poznasz, że są smaczne
Carrefour przygotował świetną promocję dla wielbicieli cytrusów. W dniach 27-29 stycznia w sklepach Carrefour kilogram pomarańczy będzie można kupić za 2,99 zł. To aż o 57% taniej od regularnej ceny. Na co zwrócić uwagę, wybierając pomarańcze? Dlaczego warto spożywać pomarańcze i jak wykorzystać je w kuchni? Podpowiadamy.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak wybierać smaczne pomarańcze na promocji?
Pomarańcze to jedne z ulubionych owoców Polaków. Są pyszne, soczyste i pełne witamin. Wybór najsmaczniejszych pomarańczy w sklepie czasem jednak stanowi wyzwanie – zwłaszcza gdy pojawia się duża promocja na cytrusy. W Carrefourze w dniach 27-29.01 pomarańcze będą przecenione o 57% - tylko z aplikacją Mój Carrefour, Kartą Seniora lub Kartą Payback.
Cena 2,99 zł / kg mobilizuje do kupna większej ilości owoców. Tylko na co zwrócić uwagę, żeby nie trafić na mało smaczne pomarańcze?
- Sezonowość – najsmaczniejsze pomarańcze są wtedy, gdy dojrzewają naturalnie w krajach, takich jak Hiszpania, Grecja czy Maroko. Sezon na najlepsze owoce przypada od listopada do marca. Właśnie wtedy trafiają do polskich sklepów.
- Rodzaj – najlepsze są słodkie pomarańcze. Soczyste i niemal bez pestek to odmiana Navel. Słodkie i z miąższem przypominającym grejpfrut to Cara Cara. Odmiana dobra na soki to Valencia, a nieco gorzkawe z czerwonym miąższem to Blood Orange. Jeśli nie ma wzmianki o odmianie, zwróć uwagę na porę roku. Zimą warto sięgać po Navel i Cara Cara.
- Skórka – powinna mieć intensywny, jednolity kolor i wyczuwalny słodki zapach. Zbyt gruba lub szorstka skóra może oznaczać, że pomarańcze są mniej soczyste.
- Waga – spróbuj zważyć pomarańczę w dłoni. Cięższe sztuki z reguły są bardziej soczyste. Zbyt lekkie najprawdopodobniej będą wysuszone w środku.
Co zrobić z przecenionych pomarańczy?
Promocja na pomarańcze w Carrefourze to doskonała okazja, aby zaopatrzyć się w te zdrowe i smaczne owoce. Żeby móc dłużej cieszyć się ich smakiem, warto przechowywać pomarańcze w chłodnym miejscu, np. w lodówce lub spiżarni. Pamiętaj jednak, aby nie chować ich do plastikowych toreb. Najlepiej trzymać pomarańcze luzem lub w papierowych opakowaniach, które pozwalają skórce oddychać.
Istnieje mnóstwo pomysłów na to, jak wykorzystać pomarańcze. Możesz jeść je na surowo, dodawać do sałatek, wyciskać z nich sok, robić konfitury, a nawet wykorzystywać skórkę do wypieków. Fantastycznie smakują m.in. domowe ciasta z pomarańczy. Poniżej znajdziesz ciekawy pomysł na sernik pomarańczowy.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Pomarańcze są skarbnicą wartości odżywczych. Jedna średnia pomarańcza pokrywa niemal całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która m.in. wspiera układ odpornościowy i jest silnym przeciwutleniaczem. Dlaczego jeszcze warto jeść pomarańcze?
- Są bogate w potas kluczowy dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.
- Zawierają flawonoidy, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL.
- Regularne spożywanie pomarańczy zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
- Pomarańcze mają korzystny wpływ na wygląd skóry.
- Owoce te są bogate w błonnik, który reguluje pracę układu trawiennego.
- Pomarańcze mogą być idealnym wyborem na szybki zastrzyk energii w ciągu dnia.
Najprostszy pomysł na wprowadzenie pomarańczy do diety to jedzenie ich na surowo. Można pić też świeżo wyciskany sok z pomarańczy, który dostarczy do organizmu dzienną dawkę witaminy C. Regularne spożywanie pomarańczy to krok w stronę zdrowszego życia. Właśnie dlatego warto zaopatrzyć się w nie na promocji w Carrefourze.