Poznajesz to warzywo? Oczyszcza wątrobę, wspiera pamięć i działa lepiej niż suplementy

Cykoria to skromne warzywo, które posiada wiele wartościowych składników odżywczych. Ze względu na jej działanie, zaleca się, aby osoby starsze regularnie ją spożywały. Sprawdź, dlaczego warto częściej włączać cykorię do naszej diety.
- Cykoria – zdrowie i smak na talerzu
- Cykoria: zdrowotne i kulinarne właściwości
- Cykoria: zdrowie i smak w jednym warzywie
Cykoria – zdrowie i smak na talerzu
Cykoria to roślina z rodziny astrowatych. Obejmuje ona kilka odmian, ale w Polsce najczęściej natkniemy się na dwie – endywię oraz podróżnik. Cykoria zazwyczaj osiąga wysokość od 10 do 20 cm. Charakteryzuje się liśćmi w wielu odcieniach, w tym białym i zielonym. Cykoria posiada także interesujące właściwości zdrowotne, dlatego zaleca się jej regularne jedzenie.
- W cykorii znajdują się m.in. witaminy B1, B2, K, C.
- Roślina ta dostarcza ważnych minerałów, takich jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo i karoten.
- To warzywo jest niskokaloryczne – ma tylko 17 kcal na 100 g. Jest idealne dla osób dbających o linię i zdrowie.
- Cykoria zawiera inulinę – naturalny prebiotyk wspierający rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
Regularne spożywanie tego warzywa może pozytywnie wpłynąć na procesy trawienne, a także znormalizować pracę jelit. Jedzenie cykorii wspiera utrzymanie odporności organizmu na właściwym poziomie. Obecność laktukopikryny w cykorii dodatkowo wspomaga produkcję żółci, co sprzyja odciążeniu wątroby i polepsza przyswajanie tłuszczów.
Cykoria: zdrowotne i kulinarne właściwości
Endywia znacząco oddziałuje na układ krążenia. Dzięki zawartości cennych składników przyczynia się również do:
- Zmniejszenia poziomu niekorzystnego cholesterolu LDL, co może prowadzić do lepszej sprawności serca.
- Redukcji ryzyka miażdżycy, wysokiego ciśnienia czy udaru mózgu.
- Polepszenia funkcji mózgu, przede wszystkim dzięki minerałom w liściach endywii – wspierają pamięć, koncentrację i mają działanie uspokajające.
Endywia jest również wykorzystywana w kuchni – od sałatek po ciepłe potrawy. Surowe liście warzywa świetnie łączą się z serami, orzechami czy owocami. Po pieczeniu lub grillowaniu liście endywii stają się przyjemnie miękkie. W tej formie pasują m.in. do mięs czy ryb. Możesz użyć ich także jako składnik zupy czy zapiekanki.
Nie lubisz goryczy endywii? Łatwo możesz ją złagodzić. Wystarczy, że namoczysz liście na pół godziny w osolonej wodzie z cytryną, a następnie dokładnie przepłuczesz.
Przeczytaj także: Jak przygotować smaczną surówkę z endywii?

Cykoria: zdrowie i smak w jednym warzywie
Cykoria wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, a także właściwe działanie wątroby, serca i mózgu. Jej jedzenie może być korzystne również dla osób poszukujących naturalnych metod na poprawę nastroju i wzmocnienie odporności.
Warto wspomnieć, że cykoria doskonale nadaje się jako zamiennik... kawy. Korzeń cykorii, po odpowiednim przygotowaniu, służy jako baza do tzw. kawy z cykorii. Nie zawiera kofeiny, dlatego jest delikatna dla żołądka. Wspiera przy tym procesy oczyszczania organizmu. To idealna alternatywa dla osób unikających klasycznej kawy.
Jeśli zależy ci na urozmaiconej, wartościowej diecie pełnej cennych składników odżywczych, daj cykorii szansę. Jej prozdrowotne właściwości, kulinarna uniwersalność i niska cena mogą sprawić, że to warzywo na stałe zagości w twoim menu.