Polacy niechętnie jedzą – szkoda, bo to „dietetyczny cud” na wysoki cholesterol!

Ryby są niezwykle cenionym elementem zdrowej diety w Polsce. Jednak w wersji suszonej nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Tymczasem w wielu krajach, takich jak Japonia, Hiszpania czy Norwegia, suszone ryby stanowią ważny składnik codziennego jadłospisu. Warto przyjrzeć się im bliżej i odkryć liczne zalety spożywania suszonych ryb.
Z tego artykułu dowiesz się:
Ryby suszone – źródło cennych witamin i minerałów
Suszone ryby to niezwykle cenne źródło białka, witamin i minerałów. Proces suszenia wytrąca z ryb wodę, dzięki czemu składniki odżywcze stają się bardziej skoncentrowane. Suszone ryby zawierają witaminy, takie jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W suszonych rybach są też cenne minerały, między innymi:
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- selen.
Dzięki zawartości witamin i minerałów suszone ryby wspierają m.in. zdrowie kości, zębów, układu nerwowego oraz odpornościowego.
Jednym z najważniejszych składników suszonych ryb są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w tym EPA i DHA. Liczne badania wykazują, że systematyczne spożywanie tych kwasów może obniżać poziom trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu LDL. Dodatkowo omega-3 ma działanie przeciwzapalne, co pozytywnie wpływa na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Może też znacznie zmniejszać ryzyko miażdżycy.
Doskonała przekąska dla osób aktywnych fizycznie
Kwasy omega-3 obecne w suszonych rybach odgrywają kluczową rolę m.in. w funkcjonowaniu mózgu. Pomagają one również na:
- utrzymanie koncentracji,
- poprawę pamięci,
- łagodzenie objawów depresji i lęku.
Witaminy z grupy B zawarte suszonych rybach znakomicie wspierają przewodnictwo nerwowe, a także ogólną kondycję układu nerwowego.
Warto dodać, że suszone ryby to również idealna przekąska dla osób aktywnych fizycznie – głównie dzięki dużej zawartości białka. Suszone ryby pomagają także w regeneracji mięśni po wysiłku i dostarczają niezbędnych aminokwasów. W porównaniu do wysokoprzetworzonych przekąsek suszone ryby mają znacznie więcej wartości odżywczych i brak w nich zbędnych kalorii.
Przeczytaj też: O tej jednej czynności musisz pamiętać, zanim usmażysz mrożoną rybę

Do czego wykorzystać suszone ryby?
Suszone ryby można spożywać samodzielnie jako przekąskę lub dodawać do różnych potraw. Lubisz dania azjatyckie? W takiej kuchni często wykorzystuje się suszone ryby jako składnik zup i dań typu stir-fry. Jeśli preferujesz polską kuchnię, dodaj je do sałatki, makaronu czy pasty kanapkowej – w ten sposób wzbogacisz smak i wartość odżywczą dowolnego posiłku.
Suszone ryby to niedoceniany w Polsce skarb dietetyczny, który oferuje mnóstwo korzyści zdrowotnych. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a ich różnorodne zastosowanie kulinarne pozwala na wprowadzenie suszonych ryb do codziennego jadłospisu. Warto jednak zwracać uwagę na produkty wysokiej jakości i ich zawartość.
Uwaga!
Niektóre suszone ryby zawierają spore ilości soli. Może to działać na niekorzyść osób z nadciśnieniem czy chorobami nerek. Dobrym pomysłem jest zatem wybieranie ryb o niższej zawartości sodu.
Sprawdź również: 4 pomysły na rybny obiad w piątek