Polacy nie doceniają, a to świetna przyprawa na trawienie!

Oregano od wieków cenione jest w kuchni. Jednak ta niepozorna roślina to coś więcej niż tylko aromatyczny dodatek do pizzy czy makaronu. Polacy wciąż nie doceniają oregano, a szkoda! Przyprawa działa antybakteryjnie, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność. Na co jeszcze może pomóc? Sprawdź, dlaczego warto włączyć oregano do swojej diety.
Z tego artykułu dowiesz się:
Oregano to coś więcej niż przyprawa
Oregano popularne jest zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Jego właściwości zdrowotne są jednak znacznie bardziej wszechstronne. W starożytności używano oregano na m.in. problemy trawienne i infekcje. Dziś tylko nieliczni wykorzystują jego substancje aktywne, które mogą wspierać organizm w walce z bakteriami, grzybami i stanami zapalnymi.
Co warto wiedzieć na temat oregano?
- Zawiera cenne olejki eteryczne – takie jak karwakrol, tymol i linalol. Dzięki nim przyprawa wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
- Jest doskonałym źródłem witamin oraz minerałów – m.in. A, C, E, K, a także wapnia, żelaza i magnezu.
- Świetnie działa na trawienie – oregano stanowi naturalne wsparcie dla żołądka i jelit. Pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, dzięki czemu ciężkostrawne potrawy są łatwiejsze do przyswojenia przez organizm.
Regularne spożywanie oregano może pomóc w m.in. zmniejszeniu wzdęć i uczucia ciężkości po posiłkach, regulacji pracy jelit i wspieraniu flory bakteryjnej, łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego, a także detoksykacji organizmu.
Świetnym sposobem na wykorzystanie właściwości oregano jest np. przygotowanie naparu z oregano. Wystarczy zalać 3 łyżeczki suszonego oregano wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na 15 minut. Napój zadziała rozkurczowo, wspomagając trawienie i dodatkowo łagodząc bóle brzucha.
Naturalna przyprawa na odporność – ale czy dla każdego?
Oregano ma silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Nic dziwnego, że wykorzystuje się je również w formie np. olejku. Właśnie w takiej postaci oregano może pomóc w walce z przeziębieniem czy infekcjami górnych dróg oddechowych. Dzięki zawartości karwakrolu i tymolu pomoże zwalczyć m.in.:
- bakterie odpowiedzialne za infekcje układu oddechowego,
- grzybicę i zakażenia skórne,
- stany zapalne jamy ustnej i gardła.
Możesz dodać oregano do herbaty lub stosować jako naturalny dodatek do inhalacji. Dzięki temu lepiej poradzisz sobie z kaszlem i katarem.
Mimo licznych zalet nie każdy powinien stosować oregano. Szczególną ostrożność muszą zachować osoby uczulone na rośliny z rodziny jasnotowatych, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz osoby z wrzodami żołądka.
Przeczytaj też: Te przyprawy są hitem tego roku. Wielu wcale o nich nie słyszało

Jak wykorzystać oregano w kuchni?
Oregano ma wszechstronne zastosowanie. Świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i warzywnymi. Możesz dodać je do pizzy i makaronu, ale też zupy i sosu. Oregano w formie przyprawy doskonale zgrywa się z sałatkami i marynatami. Aby wesprzeć trawienie, dodawaj je też do herbat i naparów.
Poza wyjątkowym aromatem i wyrazistym smakiem oregano oferuje wiele korzyści zdrowotnych – od wsparcia trawienia, przez poprawę odporności, aż po działanie przeciwzapalne. Możesz używać je w kuchni, przygotowywać napary lub sięgnąć po olejek oregano. Niezależnie od tego, jak chcesz je wykorzystać, oregano może odmienić twoją codzienność… na lepsze!