Polacy wciąż tego nie doceniają! Ta przyprawa działa lepiej niż tabletki na trawienie

Oregano od dawna jest uznawane w kulinariach. Ta skromna roślina to jednak więcej niż tylko pachnący dodatek do pizzy czy makaronów. W Polsce oregano jest wciąż niedoceniane, a to wielka strata! Przyprawa ma właściwości antybakteryjne, wspomaga procesy trawienne oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jakie inne korzyści może przynieść? Dowiedz się, dlaczego dobrze jest włączyć oregano do codziennego menu.
- Oregano: więcej niż tylko przyprawa kuchni śródziemnomorskiej
- Oregano: naturalne wsparcie w walce z infekcjami
- Oregano: wszechstronność i korzyści zdrowotne
Oregano: więcej niż tylko przyprawa kuchni śródziemnomorskiej
Oregano jest szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Jego zdrowotne właściwości są jednak o wiele bardziej zróżnicowane. W czasach starożytnych stosowano oregano na m.in. problemy trawienne i infekcje. Obecnie tylko nieliczni korzystają z jego aktywnych składników, które mogą wspierać organizm w walce z bakteriami, grzybami i stanami zapalnymi.
Co warto wiedzieć o oregano?
- Zawiera wartościowe olejki eteryczne – takie jak karwakrol, tymol i linalol. Dzięki nim przyprawa ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
- Jest znakomitym źródłem witamin oraz minerałów – m.in. A, C, E, K, a także wapnia, żelaza i magnezu.
- Świetnie wspiera trawienie – oregano jest naturalnym wsparciem dla żołądka i jelit. Stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, dzięki czemu ciężkostrawne potrawy są łatwiejsze do przyswojenia przez organizm.
Regularne spożywanie oregano może pomóc w m.in. redukcji wzdęć i uczucia ciężkości po posiłkach, regulacji pracy jelit i wspieraniu flory bakteryjnej, łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego, a także oczyszczaniu organizmu.
Doskonałym sposobem na wykorzystanie właściwości oregano jest np. przygotowanie naparu z oregano. Wystarczy zalać 3 łyżeczki suszonego oregano wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na 15 minut. Napój zadziała rozkurczowo, wspierając trawienie i dodatkowo łagodząc bóle brzucha.
Oregano: naturalne wsparcie w walce z infekcjami
Oregano wykazuje silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Nic dziwnego, że jest stosowane także w postaci np. olejku. W tej właśnie formie oregano może wspomóc walkę z przeziębieniem czy infekcjami górnych dróg oddechowych. Dzięki obecności karwakrolu i tymolu wspiera w zwalczaniu m.in.:
- bakterii odpowiedzialnych za infekcje dróg oddechowych,
- grzybic i zakażeń skóry,
- stanów zapalnych jamy ustnej i gardła.
Możesz dodać oregano do herbaty lub używać jako naturalny składnik do inhalacji. Dzięki temu łatwiej poradzisz sobie z kaszlem i katarem.
Mimo wielu korzyści nie każdy powinien używać oregano. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na rośliny z rodziny jasnotowatych, kobiety w ciąży i karmiące, osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz osoby z wrzodami żołądka.
Przeczytaj również: Te przyprawy są hitem tego roku. Wielu wcale o nich nie słyszało

Oregano: wszechstronność i korzyści zdrowotne
Oregano jest niezwykle uniwersalne. Doskonale pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Możesz je dodać do pizzy i makaronu, a także do zup i sosów. Oregano jako przyprawa świetnie współgra z sałatkami i marynatami. Aby wspomóc trawienie, warto dodawać je do herbat i naparów.
Oprócz wyjątkowego aromatu i intensywnego smaku oregano zapewnia wiele korzyści dla zdrowia – od wspomagania trawienia, przez wzmocnienie odporności, po działanie przeciwzapalne. Można je stosować w kuchni, przygotowywać napary lub używać olejku oregano. Niezależnie od tego, jak planujesz je wykorzystać, oregano może pozytywnie zmienić twoją codzienność!