Polacy nie doceniają, a Chorwaci pochłaniają - pomaga na serce

Mangold, nazywany także burakiem liściowym, to stosunkowa nowość w Polsce. Jednak w kuchni śródziemnomorskiej od lat cieszy się dużym uznaniem. Soczyste liście i chrupiące łodygi buraka sprawiają, że znakomicie sprawdza się w daniach gotowanych, ale też na surowo. Poza tym jest to warzywo pełne witamin i minerałów. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po mangold – zwłaszcza jeśli jeszcze go nie próbowałeś.
Z tego artykułu dowiesz się:
Właściwości zdrowotne mangoldu
Mangold, znany bardziej jako burak liściowy, to warzywo o niezwykłych właściwościach. Często mylony jest ze szpinakiem lub botwiną. Niestety, bardzo mało Polaków używa go w kuchni. Szkoda, ponieważ liście i łodygi mangoldu kryją bogactwo składników odżywczych, a samo warzywo ma unikalny smak i szerokie zastosowanie w kuchni.
- Mangold zawiera duże ilości witamin, m.in. K, A i C, które odpowiadają za odporność, zdrowe kości i prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.
- Burak liściowy to doskonałe źródło magnezu, żelaza i potasu – minerałów niezbędnych do utrzymania dobrej kondycji mięśni i układu nerwowego.
- Dzięki obecności przeciwutleniaczy mangold wspiera walkę z wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed uszkodzeniami.
- Błonnik zawarty w liściach buraków liściowych sprzyja lepszej pracy jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Jak używać mangoldu w kuchni?
Mangoldu można używać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Delikatne liście świeżych buraków liściowych świetnie sprawdzają się np. jako składnik sałatek. Z kolei po ugotowaniu mogą zastąpić szpinak czy jarmuż. Mangold można dodawać do wielu dań, m.in. zup, omletów, farszów czy smoothie owocowo-warzywnych. Warto również eksperymentować z dodawaniem buraków do dań azjatyckich, takich jak curry czy stir-fry.
A jak wygląda używanie mangoldu za granicą? Tradycyjnym daniem chorwackim jest blitva sa krumpirom – mangold z ziemniakami, podsmażany na oliwie z czosnkiem. Wystarczy połączyć go z grillowaną rybą, aby stworzyć pełnowartościowy, pożywny posiłek. Włoscy kucharze chętnie wykorzystują mangold jako nadzienie pierożków ravioli. Lubią również dodawać buraki liściowe do zapiekanek makaronowych.
Przeczytaj też: Rzadko sięgamy po ten owoc w sklepie

Mangold na odchudzanie – czy zadziała?
Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika mangold okazuje się świetnym warzywem dla osób na diecie redukcyjnej. Jego spożywanie pomaga na dłużej utrzymać uczucie sytości, co zmniejsza chęć na niezdrowe przekąski. Poza tym jedzenie mangoldu wspiera trawienie i przyspiesza metabolizm, co jest pomocne w redukcji zbędnych kilogramów.
W dodatku liczne badania sugerują, że związki obecne w liściach mangoldu mogą pomagać w regulacji… poziomu cukru we krwi. Buraki liściaste okazują się zatem znakomitym składnikiem diety dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
Mangold to warzywo, które zdecydowanie zasługuje na większą popularność w naszym kraju. Nie dość, że jest łatwy w uprawie, to w dodatku bardzo zdrowy i wszechstronny w kuchni. Unikalny smak i liczne korzyści zdrowotne mangoldu sprawiają, że warto włączyć go do swojego menu. Jeszcze nie próbowałeś mangoldu? Koniecznie daj mu szansę – być może niedługo stanie się twoim ulubionym warzywem.