Polacy latem jedzą kilogramami! Jednak to warzywo może poważnie zaszkodzić

Fasolka szparagowa to genialne warzywo, które latem często ląduje na naszych stołach. Zawiera wiele cennych składników, m.in. błonnik, witaminy i minerały. Aby w pełni korzystać z jej dobroczynnych właściwości, trzeba wiedzieć, jak ją właściwie przyrządzić. Nieodpowiednio przygotowana może bowiem, zamiast pomóc… zaszkodzić.
- Niedogotowana fasolka = duże kłopoty!
- Co zrobić z fasolką, aby sobie nie zaszkodzić?
- Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
Niedogotowana fasolka = duże kłopoty!
Sezon na fasolkę szparagową przypada na późną wiosnę i trwa przez całe lato. To idealny czas, aby cieszyć się jej wyjątkowym aromatem. Fasolka doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Ma wiele zalet, jednak przy jej spożywaniu trzeba być bardzo ostrożnym. Niewłaściwe obchodzenie się z fasolką szparagową może bowiem doprowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych.
Spożycie surowej fasolki niesie ryzyko problemów żołądkowych. Znajduje się w niej naturalny związek chemiczny, który doprowadzić może do pojawienia się mdłości, bólu brzucha i innych objawów zatrucia pokarmowego. Dopiero po ugotowaniu składnik ten traci toksyczne właściwości. Prawidłowa obróbka termiczna fasolki szparagowej jest więc koniecznością!
Uważać trzeba również przy gotowaniu. Zbyt długie trzymanie fasolki w gorącej wodzie może doprowadzić do tego, że straci ona najcenniejsze właściwości. Najlepiej więc odpowiednio długo gotować ją na parze lub w osolonej wodzie (bez przykrycia). Jeśli chcesz zachować intensywny kolor i chrupkość fasoli, dobrym pomysłem będzie blanszowanie.
Co zrobić z fasolką, aby sobie nie zaszkodzić?
Problem może pojawić się nie tylko w przypadku fasolki gotowanej na świeżo, ale też wekowanej. Fasolka zamknięta w słoiku, która zostanie niewłaściwie zakonserwowana, może zawierać groźne toksyny. Szczególnie niebezpieczne są warunki sprzyjające rozwojowi bakterii Clostridium botulinum – wytwarzają one bowiem silną truciznę znaną jako jad kiełbasiany. Przypadki zatrucia są rzadkie, jednak skutki mogą być bardzo poważne.
Aby uniknąć zagrożenia, należy przestrzegać zasad bezpiecznego wekowania fasolki szparagowej – ale też każdych innych warzyw.
- Słoiki powinny być zawsze starannie wyparzane, a następnie wielokrotnie pasteryzowane.
- Przeprowadzenie procedury przez kilka dni z rzędu zwiększa szanse na eliminację wszystkich potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów.
- Gotowe przetwory powinno się przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, najlepiej z dala od źródeł ciepła.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest lekkostrawna i doskonale wspiera pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego przyczynia się do regulacji procesów trawiennych i może zapobiegać zaparciom. Dlaczego jeszcze warto regularnie ją spożywać?
- To cenne źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu, oraz witaminy A korzystnie wpływającej na wzrok i kondycję skóry.
- Zawiera m.in. potas, magnez i żelazo – pierwiastki niezbędne dla pracy serca i mięśni oraz produkcji czerwonych krwinek.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Związki zawarte w fasolce mogą neutralizować wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu.
Jedną z najskuteczniejszych metod przechowywania fasolki szparagowej bez utraty właściwości odżywczych jest mrożenie. Fasolkę należy przed mrożeniem krótko zblanszować, a następnie schłodzić i szczelnie zapakować w woreczki. Tak przygotowana nie tylko zachowa smak i kolor, ale będzie też gotowa do szybkiego użycia w kuchni – bez konieczności wcześniejszego rozmrażania.
Sprawdź też: Ten prosty trik sprawi, że fasolka szparagowa nie zwiędnie przez cały tydzień!