Tak rozpoznasz pomidory o smaku, którego nie da się podrobić

Gorące i słoneczne dni to czas, gdy pomidory wyglądają i pachną najpiękniej. Na bazarach i w marketach spotkasz wszelakie możliwe kolory – głęboko czerwone, jaskrawo żółte i pomarańczowe. Jednak okazuje się, że nie każdy pomidor jest tak samo smaczny. Dowiedz się, na co zwrócić szczególną uwagę, aby cieszyć się ich wyrazistym smakiem i naturalną słodyczą.
- Po czym poznać dobrą świeżość i jakość pomidorów?
- Test świeżości pomidorów - jak przeprowadzić?
- Jak przechowywać i podkreślać smak pomidorów? Ważne wskazówki
Po czym poznać dobrą świeżość i jakość pomidorów?
Dojrzałe, świeże pomidory powinny mieć piękny, wręcz kuszący zapach – zwłaszcza w okolicy szypułki. Intensywny aromat to znak, że owoc dojrzewał w naturalnym słońcu, a nie w magazynie. Brak wyraźnego aromatu może oznaczać, że pomidory zerwane zostały zbyt wcześnie lub dojrzewały w sztucznych warunkach.
Kolejna kwestia to kolor pomidorów. Najsmaczniejsze są jednolite, o nasyconej barwie. Właśnie takie najlepiej nadają się do jedzenia. O niedojrzałości pomidorów świadczyć mogą m.in. przebarwienia i zielone plamy – chyba że są to znaki cechujące daną odmianę. Warto wiedzieć, że ciemniejsze odmiany pomidorów często mają głębszy smak. Natomiast żółte i pomarańczowe bywają słodsze i nieco delikatniejsze.
Nie można zapominać o tym, aby podczas zakupu pomidorów kierować się ich odmianą. Konkretne gatunki pomidorów nadają się bowiem do konkretnych rodzajów potraw. Pamiętając o tym, zwróć na nie uwagę i naucz się trafnie dopasowywać:
- Malinowe – cechują się mięsistością i lekką słodyczą. Pomidory malinowe świetnie nadają się na kanapki oraz do świeżych sałatek.
- Koktajlowe – są to małe pomidorki, pełne soku i aromatu. Fantastycznie sprawdzają się jako przekąski lub uzupełnienie kolorowych sałatek.
- Bawole serca – duże odmiany pomidorów o charakterystycznym kształcie i bogatym smaku. Świetnie nadają się do typowo włoskich dań, takich jak bruschetta.
Test świeżości pomidorów - jak przeprowadzić?
Pomidory są niskokaloryczne, a także zawierają dużo wody, witamin (A, C, K) i likopenu. Ostatnia substancja jest organicznym związkiem chemicznym z grupy karotenów, która wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Poddanie pomidorów obróbce cieplnej zwiększa przyswajalność tej substancji – właśnie dlatego warto jeść je zarówno na surowo, jak i duszone czy pieczone.
Zanim zdecydujesz się na pomidory na bazarze lub w markecie, przeprowadź krótki test świeżości. Po czym rozpoznać dobre pomidory? Przede wszystkim powinny być sprężyste i ustępować pod delikatnym naciskiem. Zbyt twarde pomidory są niedojrzałe, natomiast zbyt miękkie mogą być wodniste i pozbawione smaku. Charakterystycznym znakiem świeżości pomidorów jest zielona, elastyczna szypułka. O przejrzałości pomidorów świadczy z kolei wysuszona i brązowa szypułka.

Jak przechowywać i podkreślać smak pomidorów? Ważne wskazówki
Aby cieszyć się pełnią aromatu i smaku pomidorów, warto przechowywać je w temperaturze pokojowej. Staraj się nie trzymać ich bezpośrednio na słońcu. Nie chowaj ich też jednak do lodówki, ponieważ może spowodować to utratę części smaku i zmianę konsystencji pomidorów. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie trzymanie ich w przewiewnym wiklinowym koszu lub np. na półce.
Uwaga! Zauważyłeś, że kupiłeś niedojrzałe pomidory? Możesz ustawić je obok jabłek lub bananów – etylen przyspieszy proces dojrzewania.
W jaki sposób podkreślić smak pomidorów? Wyjątkową głębię zyskają, gdy połączysz je z oliwą z oliwek, świeżą bazylią, czosnkiem i odrobiną soli morskiej. Możesz też zaserwować je upieczone z odrobiną ziół jako dodatek do makaronu lub mięsa. W wersji duszonej będą świetną bazą dla sosów. Latem możesz też poeksperymentować i przygotować z pomidorów wyśmienity chłodnik, ususzyć w piekarniku lub zmiksować na gęstą, kremową zupę.
Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania z pomidorów