Nie tylko łosoś! Ta ryba jest zdrowsza i dużo tańsza

Lipień dawniej regularnie gościł na polskich stołach. Dziś jednak rzadko pojawia się w kuchni. Szkoda, zwłaszcza że ryba ma wyjątkowy, subtelny smak i obfituje w cenne składniki odżywcze. Lipienie są lekkostrawne, sycące i bogate w białko. Sprawdź, co jeszcze wyróżnia je na tle innych ryb.
- Lipień – co warto wiedzieć na temat tej ryby?
- Dlaczego warto jeść lipienia? Jak go przyrządzić?
- Oto, co warto wiedzieć na temat lipienia
Lipień – co warto wiedzieć na temat tej ryby?
Lipień to ryba zimnolubna, która najlepiej czuje się w czystych, chłodnych strumieniach i rzekach o szybkim nurcie. W Polsce spotkać ją można:
- w Sudetach,
- w Karpatach,
- w niektórych rejonach Pomorza.
Jej ciało jest smukłe i pokryte drobnymi łuskami. Ryba charakteryzuje się długą, efektowną płetwą grzbietową przypominającą żagiel. Poznać ją można również po czerwonych akcentach na płetwach i srebrzystych bokach. Co ciekawe, lipień wydziela naturalny, ziołowy zapach przypominający tymianek – wyczuwalny jest tuż po złowieniu. Ryba zwykle dorasta do 30-40 cm długości i waży nie więcej niż kilogram.
Dzikie osobniki tego gatunku ryb są bardzo cenione przez wędkarzy, ale i smakoszy, którzy kochają dania rybne. Jeśli uda ci się zauważyć lipienia w sklepie rybnym, zwrócić uwagę na jego wygląd i zapach. Świeży lipień powinien mieć błyszczące oczy, różowe skrzela i sprężyste ciało.
Uwaga! Najlepiej spożyć go jak najszybciej po zakupie. Lipień nie nadaje się bowiem do długiego przechowywania ze względu na swoją delikatność.
Dlaczego warto jeść lipienia? Jak go przyrządzić?
Lipień jest wyjątkowy nie tylko z uwagi na smak, ale przede wszystkim wartość zdrowotną.
- To cenne źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do regeneracji mięśni i budowy komórek.
- Ma niską zawartość tłuszczu, co czyni lipienia odpowiednim wyborem dla osób dbających o linię.
- Ryba zawiera fosfor i selen – minerały istotne dla mocnych kości, prawidłowej pracy tarczycy i ogólnej odporności organizmu.
W przeciwieństwie do ryb morskich lipień nie gromadzi dużych ilości metali ciężkich. Doskonale sprawdza się zatem w wielu daniach, takich jak grillowany lipień. Wystarczy doprawić go cytryną, solą, pieprzem i dodać ulubione zioła.
Jak najlepiej smażyć lipienia? Na patelni na maśle lub oliwie, co pozwoli zachować jego naturalny smak i soczystość. Do piekarnika można z kolei włożyć rybę razem z warzywami – marchewką, porem czy selerem naciowym – i zapiec w folii. Lipień wybornie komponuje się również z koperkiem, pietruszką i dodatkami cytrusowymi.

Oto, co warto wiedzieć na temat lipienia
Lipień stanowi interesującą alternatywę dla popularnych ryb. Jego mięso jest dużo delikatniejsze w smaku niż np. makrela czy karp, dlatego z powodzeniem można podawać lipienia m.in. dzieciom i osobom starszym. Ze względu na niską zawartość tłuszczu lipień nie wymaga długiego smażenia – wystarczy krótka obróbka cieplna, aby zachować jego jędrność i smak.
Lipień jest też niezwykle uniwersalny w kuchni. Można podawać rybę jako danie główne na ciepło, ale i na zimno w formie sałatki lub pasty kanapkowej. Mięso łatwo się rozdziela i nie zawiera wielu drobnych ości.
Warto wspomnieć również o aspekcie… ekologicznym. Wybierając ryby z lokalnych źródeł, takie jak lipień, wspieramy zrównoważone rybołówstwo i ograniczamy ślad węglowy związany z transportem żywności.
Przeczytaj też: Pomysły na rybę na piątek – 4 dania, które zrobisz w mniej niż 30 minut