Nie piję już zwykłej kawy. Ten napój smakuje lepiej i jest o niebo zdrowszy!

Lubisz pić kawę z rana, aby dodać sobie energii na początku dnia? A może zastanawiasz się, co ewentualnie mogłoby ją zastąpić? Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego naparu może być kawa jęczmienna. To bezkofeinowy napój, który zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć kawę zbożową do codziennej diety oraz naucz się ją przyrządzać.
- W jaki sposób powstaje kawa jęczmienna?
- Dlaczego warto pić kawę zbożową?
- Jak zrobić kawę jęczmienną? Proste sposoby
W jaki sposób powstaje kawa jęczmienna?
Kawa jęczmienna przyrządzana jest z prażonych ziaren jęczmienia. Poddawane są one specjalnemu procesowi obróbki:
- Najpierw ziarna są dokładnie oczyszczane i selekcjonowane.
- Następnie ziarna praży się w kontrolowanych warunkach, aż uzyskają głęboki, delikatnie orzechowy smak i bursztynowy kolor.
- Gotowy produkt mieli się na drobny proszek – można go zaparzać tak samo, jak tradycyjną kawę.
Wyjątkową kawę jęczmienną można dziś dostać niemal wszędzie. Kupisz ją zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w markecie na dziale ekologicznym. Warto wybierać produkty certyfikowane – tylko takie są gwarancją, że ziarna pochodzą z upraw wolnych od chemicznych środków ochrony roślin.
Dlaczego warto pić kawę zbożową?
Kawa jęczmienna ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Właśnie to sprawia, że okazuje się doskonałym wyborem dla osób poszukujących alternatywy dla klasycznej kawy. Co dokładnie cechuje kawę zbożową?
- Duża ilość błonnika – wspiera pracę jelit, ułatwia trawienie i sprzyja utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej.
- Brak kofeiny – dzięki czemu kawę zbożową mogą pić kobiety w ciąży, osoby starsze i dzieci.
- Dużo minerałów – dostarcza m.in. cynk, potas, fosfor i magnez, które są niezbędne dla prawidłowej pracy mięśni, kości i układu nerwowego.
- Działanie antyoksydacyjne – zawiera naturalne polifenole chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym i procesami starzenia.
Na piciu kawy jęczmiennej szczególnie skorzystają osoby z nadciśnieniem, ale też zmagające się z refluksem czy problemami żołądkowymi. Kawa zbożowa może być również elementem jadłospisu osób stosujących dietę eliminacyjną, wegetariańską lub lekkostrawną.

Jak zrobić kawę jęczmienną? Proste sposoby
Sposób parzenia kawy zbożowej zależy od naszych indywidualnych upodobań i potrzeb. Istnieje kilka metod – wszystkie są dobre. Możesz na przykład:
- Zalać 1-2 łyżeczki kawy wrzątkiem i odstawić na kilka minut do wystygnięcia.
- Przygotować kawę zbożową w kawiarce lub ekspresie przelewowym.
- Dolać mleko krowie lub roślinne, dzięki czemu powstanie delikatna latte.
- Wzbogacić smak kawy jęczmiennej przyprawami, np. cynamonem lub kardamonem.
W kawie zbożowej nie ma kofeiny. Można więc pić ją o każdej porze dnia – również wieczorem, bez obaw o problemy ze snem.
Napój docenią również osoby dbające o linię. Zawarty w kawie jęczmiennej błonnik daje uczucie sytości i świetnie reguluje metabolizm. W przeciwieństwie do klasycznej kawy nie podrażnia żołądka. To również doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Kawę jęczmienną można wykorzystać do przygotowania deserów, koktajli, a nawet wypieków! Perfekcyjnie komponuje się z mlekiem kokosowym, syropem daktylowym czy miodem.
Sprawdź również: Skandynawski trik na kawę: nie zgadniesz, co dodają do filiżanki!