To warzywo wielu omija szerokim łukiem – a szkoda! Znam sposób, jak je pokochać

To bardzo niepozorne warzywo, które powoli zyskuje coraz większą popularność. Odpowiednio przygotowane może stać się ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków. Poza tym dostarcza cennych składników odżywczych. Bakłażan, bo o nim mowa, wciąż bywa jednak niedoceniany – głównie ze względu na swój charakterystyczny, nieco cierpki smak. Czasami ciężko usunąć z niego goryczkę, co skutecznie odbiera urok potrawom. Na szczęście wiem, jak się jej pozbyć. Przeczytaj!
- Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
- Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
- Jak wybrać dobrego bakłażana i prawidłowo go przechowywać?
Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
Bakłażan to niezwykłe warzywo, w którym znajduje się mnóstwo cennych wartości odżywczych. Znajdziemy w nim m.in.:
- witaminy z grupy B,
- potas,
- mangan,
- magnez,
- żelazo.
Bakłażan zawiera również przeciwutleniacze, takie jak antocyjany wspierające zdrowie serca. Właściwości bakłażana mogą więc być szczególnie przydatne dla osób dbających o układ sercowo-naczyniowy. Dzięki obecności błonnika bakłażan może również skutecznie wspomagać trawienie i regulować poziom cukru we krwi.
W miąższu i skórce bakłażana zawarte są związki, które wpływają korzystnie na poziom cholesterolu, a także działają przeciwzapalnie. Niemniej jednak nie każdy powinien sięgać po to warzywo bez ograniczeń. Zwłaszcza osoby z delikatnym układem pokarmowym mogą odczuwać dyskomfort po jego spożyciu – głównie gdy przygotują go źle.
Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
Mam dwa sprawdzone triki na to, aby bakłażan zyskał łagodniejszy i przyjemniejszy smak:
- Pokrój bakłażana na plasterki i posyp je solą. Odczekaj kilkadziesiąt minut, aż puszczą sok, po czym go usuń.
- Krótko mocz bakłażana w osolonej wodzie lub mleku, aby usunąć z niego charakterystyczną goryczkę. Przed dalszą obróbką dokładnie osusz kawałki warzywa za pomocą papierowego ręcznika.
Choć niektóre warzywa można jeść bez gotowania, bakłażan zdecydowanie do nich nie należy. W surowym warzywie znajdują się związki, które mogą działać drażniąco na układ trawienny. Doprowadzić mogą nawet do poważniejszych dolegliwości, dlatego zawsze trzeba go poddawać obróbce cieplnej – upiec, ugotować, udusić albo zgrillować.

Jak wybrać dobrego bakłażana i prawidłowo go przechowywać?
Kupując bakłażana, zwróć uwagę na jego wygląd:
- Skórka powinna być lśniąca, bez plam i przebarwień, a owoc sprężysty.
- Zbyt miękki lub pomarszczony bakłażan może świadczyć o tym, że jest już przejrzały lub zbyt długo leżał w sklepie.
- Mniejsze bakłażany zwykle mają delikatniejszy smak i zawierają nasiona, które mogą być odpowiedzialne za charakterystyczną gorycz.
W domowych warunkach przechowuj bakłażany w suchym, chłodnym miejscu. Nie może być to jednak lodówka, ponieważ zbyt niska temperatura może negatywnie wpłynąć na strukturę i smak warzyw. Najlepiej zużyć bakłażana w ciągu kilku dni od zakupu.
Odpowiednio przygotowane warzywo powinno być miękkie, soczyste i lekko kremowe. Dzięki swojej strukturze będzie idealnie wchłaniać aromaty przypraw i dodatków, które się do niego doda. Właśnie dlatego warto z nimi eksperymentować – świetnie sprawdzi się m.in. oregano, tymianek, bazylia czy czosnek. Przyprawy mogą sprawić, że osoby, które do tej pory unikały bakłażana, mogą się nim zachwycić i włączyć do codziennej diety.
Sprawdź też: Ciekawe pomysły na dania z bakłażana