Mięso, naleśniki i zapiekanka w jednym – danie, którego nie da się zapomnieć

Naleśniki to danie idealne na każdy posiłek dnia. Przez śniadanie i deser, a nawet kolacje – propozycji na przygotowanie naleśników jest bez liku. Jednak nasza dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się również na obiad, gdzie połączenie delikatnego ciasta i mięsnego farszu, uzupełnione odświeżającą sałatką zachwyci twoją rodzinę.
Składniki do naleśników po turecku
Ten przepis na naleśniki po turecku będzie zdrowym i sycącym pomysłem na posiłek. Dzięki temu, że zapieka się je w piekarniku przed samym podaniem, to również można przyrządzić je na zapas, dzień wcześniej i wziąć np. do pracy na lunch.
Składniki potrzebne do ciasta:
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki oleju (+1 łyżka do farszu)
Składniki do farszu:
- 600 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 300 g przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka:
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie kapary

Sposób przygotowania
Naleśniki: Do dużej miski wlej mleko i olej. Dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko razem zmiksuj na jednolite ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewaj porcje ciasta z pomocą łyżki wazowej. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki odkładaj na talerz.
Farsz: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębszej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie. Dodaj mięso i chwilę smaż razem, aż straci różowy kolor. Teraz dodaj przecier i przyprawy. Podsmażaj razem, aż trochę zgęstnieje.
Sałatka: Pomidory umyj, usuń szypułki i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. W miseczce wymieszaj olej z octem i przyprawami. Możesz dorzucić kapary. Wszystko razem wymieszaj.
Pieczenie naleśników: Każdego naleśnika wypełnij farszem, zwiń w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podpiekaj przez 10 minut w 150 st. C.
Gotowe naleśniki podawaj z sałatką.
Jak uchronić to danie przed klapą?
Podstawą tego dania jest oczywiście mąka pszenna, służąca do przygotowania ciasta na naleśniki. Jednak podpowiadamy co zrobić, jeśli akurat zabraknie jej w twojej spiżarni.
Najgorszym wyborem będzie mąka krupczatka – choć to również mąka pszenna, to sposób jej zmielenia powoduje, że absolutnie nie nadaje się do przygotowania naleśników. Przez taki dodatek powstałe placki będą się kruszyć i na pewno nie uda się z nich zwinąć elegancki rulon.
Można wykonać naleśniki z mąki gryczanej, która jest bezglutenowa, a przy tym naleśniki powstają delikatne, choć nieco ciemniejsze. Jak się okazuje, we Francji takie naleśniki to prawdziwy hit, a z wytrawnym farszem stanowią niejako śniadaniowy fast-food.
Kolejna propozycja to połączenie mąki gryczanej z mąką kokosową lub migdałową lub delikatnej mąki ryżowej z mąką kukurydzianą. Takie naleśniki na pewno powstaną miękkie i elastyczne, a dodatek innych rodzajów mąk nada im lekkości.
Warto pamiętać, aby dać ciastu odpocząć przed smażeniem. Przygotowane ciasto o konsystencji gęstej śmietany potrzebuje około 20-30 minut, aby odpoczęło i nabrało elastyczności.
Źródło:
https://pysznosci.pl/nalesniki-po-turecku-to-moje-najnowsze-odkrycie-kulinarne-po-prostu-palce-lizac,7172539059207072a