Polacy oszaleli na punkcie tych naleśników! Proste, szybkie i genialne

Naleśniki to potrawa doskonała na każdą porę dnia. Od śniadania przez deser, aż po kolację – istnieje mnóstwo sposobów na ich przygotowanie. Jednak dzisiejsza sugestia doskonale nada się także na obiad, gdzie połączenie lekkiego ciasta z mięsnym nadzieniem oraz orzeźwiającą sałatką oczaruje twoich bliskich.
- Przepis na tureckie naleśniki z piekarnika
- Przepis na naleśniki z mięsnym farszem i sałatką
- Alternatywy dla mąki pszennej w naleśnikach
Przepis na tureckie naleśniki z piekarnika
Ten sposób na tureckie naleśniki będzie zdrowym i pożywnym rozwiązaniem na danie. Ponieważ piecze się je w piekarniku tuż przed podaniem, można je także przygotować wcześniej, na przykład dzień przed i zabrać do pracy jako lunch.
Do ciasta potrzebne będą:
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki oleju (+1 łyżka do nadzienia)
Składniki na nadzienie:
- 600 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 300 g przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz wedle uznania
Sałatka:
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- Sól i pieprz wedle uznania
- Opcjonalnie kapary

Przepis na naleśniki z mięsnym farszem i sałatką
Placki: Wlej mleko i olej do dużej miski. Wbij jajka, wsyp mąkę oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewaj porcje ciasta przy użyciu chochli. Smaż placki z obu stron na złoty odcień. Gotowe placki odkładaj na talerz.
Nadzienie: Cebulę obierz i pokrój na małe kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Dodaj mięso i smaż chwilę razem, aż straci różowy kolor. Następnie dodaj przecier i przyprawy. Podsmażaj razem, aż lekko zgęstnieje.
Surówka: Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój na plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. W miseczce wymieszaj olej z octem i przyprawami. Możesz dodać kapary. Wszystko razem wymieszaj.
Pieczenie placków: Każdy placek nadziej farszem, zwiń w rulon i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 10 minut w temperaturze 150 st. C.
Gotowe placki serwuj z surówką.
Alternatywy dla mąki pszennej w naleśnikach
Głównym składnikiem tego dania jest mąka pszenna, która służy do przygotowania ciasta na naleśniki. Jednak podpowiadamy, co zrobić, jeśli właśnie jej zabrakło w twojej spiżarni.
Najgorszym wyborem będzie mąka krupczatka – mimo że to także mąka pszenna, to sposób jej zmielenia sprawia, że zupełnie nie nadaje się do przygotowania naleśników. Z takiego dodatku powstałe placki będą się łamać i na pewno nie uda się z nich zwinąć ładnego rulonu.
Można zrobić naleśniki z mąki gryczanej, która jest bezglutenowa, a przy tym naleśniki wychodzą delikatne, choć nieco ciemniejsze. Jak się okazuje, we Francji takie naleśniki to prawdziwy przebój, a z wytrawnym nadzieniem stanowią niejako śniadaniowy fast-food.
Następna opcja to połączenie mąki gryczanej z mąką kokosową lub migdałową albo delikatnej mąki ryżowej z mąką kukurydzianą. Takie naleśniki będą na pewno miękkie i elastyczne, a dodatek innych typów mąk nada im lekkości.
Warto pamiętać, aby pozwolić ciastu odpocząć przed smażeniem. Przygotowane ciasto o konsystencji gęstej śmietany potrzebuje około 20-30 minut, aby odpoczęło i zyskało elastyczność.