Najrzadziej używana przyprawa w Polsce - wyjątkowo pachnie!

Cząber to aromatyczna przyprawa, która jest znana od wieków, ale wciąż rzadko używana w polskich potrawach. Wyjątkowy zapach oraz liczne korzyści zdrowotne cząbru sprawiają, że warto go włączyć m.in. do dań mięsnych i na bazie fasoli. Cząber doskonale wspomaga trawienie ciężkostrawnych posiłków. Co jeszcze potrafi ta niepozorna przyprawa? Przeczytaj.
Z tego artykułu dowiesz się:
Cząber – czym dokładnie jest?
Cząber to jednoroczna roślina ogrodowa, której początek wykorzystywania datuje się na czasy starożytnej Grecji i Rzymu. Właśnie wtedy zaczęto doceniać cząber zarówno za wyjątkowy aromat, jak i właściwości prozdrowotne. Do Europy Środkowej roślina trafiła w IX wieku dzięki… mnichom.
Cząber może być ozdobą ogrodu. Charakteryzuje się cienkimi, rozgałęzionymi łodygami z lancetowatymi liśćmi. Od lipca do października kwitnie drobnymi, fioletowymi kwiatami. Swoim zapachem kwiaty cząbru przypominają macierzankę, a gałązki używane jako przyprawa mają aromat podobny do majeranku lub tymianku. Ich smak jest jednak wyrazistszy.
Zastosowanie cząbru w kuchni jest szerokie. Jego nieco pikantny smak pasuje do delikatnych potraw. Cząber często pojawia się w daniach z jajek. Ma właściwości wspierające układ trawienny, dlatego sporadycznie dodaje się go do ciężkich potraw. Z pomocą tej przyprawy można uzupełnić pieczenie i różnego rodzaju dania mięsne.
Cząber można często spotkać w przepisach na nietypowe panierki do kotletów. Przyprawę dodaje się do bułki tartej lub posypuje nią mięso bezpośrednio przed panierowaniem.
Czy cząber jest zdrowy?
Owszem, cząber jest bardzo zdrowy! To przyprawa ceniona od wieków, w której składzie znajdziemy m.in.:
- witaminę C,
- cynk,
- magnez,
- potas,
- olejki eteryczne,
- antyoksydanty (flawonoidy i garbniki).
Dzięki swoim cennym właściwościom zdrowotnym cząber wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomaga odporność, łagodzi objawy infekcji i przyspiesza powrót do zdrowia. Na co jeszcze pomaga używanie przyprawy?
- Przeciwzapalne właściwości cząbru pomagają w dolegliwościach trawiennych.
- Cząber hamuje biegunkę, zmniejsza wzdęcia i zapobiega ich powstawaniu.
- Przyprawa poprawia pracę wątroby, chroniąc ją przed uszkodzeniami.
- Regularne stosowanie cząbru korzystnie wpływa na układ nerwowy.
- Przyprawa pomaga obniżać stres, ułatwia zasypianie i poprawia nastrój.
- Cząber przyspiesza gojenie ran, łagodzi ból, swędzenie i pieczenie skóry.

Do czego wykorzystać cząber w kuchni?
Liście rośliny najczęściej zbiera się tuż przed kwitnieniem, po czym suszy. Mają one intensywny zapach i przyjemny smak. Właśnie w takiej suszonej formie wykorzystuje się ziele do przyrządzania potraw.
Cząber jest dość pikantny, dlatego wspaniale pasuje do różnych dań – zwłaszcza mięsnych (z jagnięciny, wieprzowiny i drobiu). Cząber dodaje się do kiełbas, pieczeni czy gulaszu.
Z cząbru przygotować możesz np. olej. Zioła czasami konserwuje się też w occie, aby zachować ich aromat. Suszone liście cząbru wchodzą w skład słynnej mieszanki zwanej ziołami prowansalskimi.
Potrawa stanowi znakomity dodatek do dań z fasolą – nie bez powodu niemiecka nazwa rośliny tłumaczona jest dosłownie jako „fasolowe ziele”. Znakomicie komponuje się z fasolką po bretońsku, zupą fasolową czy gulaszem.
Cząber świetnie sprawdza się w potrawach z warzywami kapustnymi, zmniejszając wzdęcia. Doskonale podkreśla smak m.in. ziemniaków, ryb i serów, nadając im wyrazisty aromat. Następnym razem zwróć uwagę na cząber wśród przypraw, gdy będziesz krzątać się po markecie spożywczym. Zdziwisz się, jak bardzo odmienia smak potraw.