Zrezygnujesz z tradycyjnego spaghetti po jednej porcji tego cuda

W dobie zdrowych przepisów nie brakuje takich, które potrafią zrewolucjonizować codzienne menu. Jednym nich jest przepyszny makaron z... cukinii! Brzmi nietypowo? Może, jednak efekt zachwyca zarówno oko, jak i podniebienie. To doskonała propozycja dla osób ograniczających spożycie węglowodanów, nietolerujących glutenu lub szukających ciekawych pomysłów na warzywne dania. Sprawdź, z czym warto zaserwować taki makaron.
- Makaron z cukinii – z czym najlepiej się komponuje?
- Spaghetti z cukinii – jak zrobić?
- Dlaczego warto jeść makaron z cukinii?
Makaron z cukinii – z czym najlepiej się komponuje?
Umówmy się. Nazwa „makaron z cukinii” jest mocno naciągana. Warzywne nitki tylko wizualnie przypominają makaron – ba, z powodzeniem imitują klasyczne spaghetti czy tagliatelle. Dzięki temu, że idealnie go odwzorowują, nitki z cukinii potrafią wyglądać na talerzu niczym prawdziwa włoska pasta. Makaron z cukinii, tak samo, jak klasyczny, możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli chodzi o dodatki, tutaj ograniczeniem jest wyłącznie kulinarna fantazja. Makaron z cukinii doskonale komponuje się między innymi ze:
- smażonymi grzybami,
- startym serem,
- aromatycznym pesto,
- pikantnymi sosami.
Makaron z cukinii wyśmienicie pasuje również do grillowanego mięsa, ryb czy dań kuchni śródziemnomorskiej. Zależy ci na sycącym posiłku? Dodaj do cukinii podsmażone mięso mielone, tofu lub krewetki. Kombinacji smaków jest naprawdę wiele, więc warto dopasować makaron warzywny do swoich upodobań kulinarnych.
Spaghetti z cukinii – jak zrobić?
Aby zrobić pyszny domowy makaron, wystarczy odpowiednio przygotować cukinię. Poszukaj w najbliższym warzywniaku młodych okazów o cienkiej skórce i drobnych nasionach. Do stworzenia „makaronowych nitek” przyda ci się temperówka do warzyw lub specjalny nóż. Wolisz szerokie wstążki? Użyj zwykłej obieraczki do warzyw.
Jak zrobić makaron? Wystarczy obrać cukinię wzdłuż np. obieraczką, aby otrzymać długie równe paski przypominające klasyczny makaron. Z warzywnej bazy przygotować możesz kilka ciekawych dań:
- W wersji na surowo – idealnie sprawdzi się w roli lekkiej sałatki z np. pomidorkami koktajlowymi, orzechami i sosem winegret.
- W wersji na ciepło – wystarczy krótko podsmażyć makaron z cukinii na oliwie z oliwek lub odrobinie masła. Nie przesadzaj jednak z czasem smażenia, aby zachować lekką chrupkość warzyw.

Dlaczego warto jeść makaron z cukinii?
Makaron z cukinii to nie tylko sprytna alternatywa dla klasycznej pasty. To również znakomity sposób na zwiększenie… ilości warzyw w diecie. I to bez wyrzeczeń! Dlaczego jeszcze warto jeść taki makaron?
- Cukinia zawiera niewiele kalorii. Dostarcza za to dużą ilość: błonnika, witamin z grupy B i potasu, który wspiera prawidłowe ciśnienie krwi.
- Makaron z cukinii jest lekkostrawny, nie obciąża układu trawiennego i nie powoduje gwałtownych skoków glukozy.
- Cukinia doskonale wpisuje się w potrzeby osób będących na diecie redukcyjnej, ale również sportowców czy diabetyków.
Regularne wprowadzanie dań warzywnych, takich jak makaron z cukinii, może znacząco poprawić jakość diety i samopoczucie. Co więcej, włączenie go do jadłospisu to sprytny sposób na przekonanie dzieci do jedzenia warzyw! Makaron z cukinii zaserwowany z odpowiednim sosem i dodatkami smakuje wybornie. Jeśli nie wierzysz, koniecznie sprawdź!
Przeczytaj też: Masz makaron? Masz obiad! Oto proste przepisy!