Zamiast talerza węglowodanów – miska zoodles. Ten patent ratuje figurę przed zimą

W erze zdrowych dań nie brakuje przepisów, które mogą całkowicie odmienić nasze codzienne posiłki. Jednym z nich jest smaczny makaron z cukinii! Brzmi nietypowo? Być może, jednak rezultat zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. To idealna opcja dla osób zmniejszających ilość spożywanych węglowodanów, unikających glutenu lub poszukujących interesujących pomysłów na dania warzywne. Sprawdź, z czym warto podać taki makaron.
- Makaron z cukinii: zdrowa alternatywa dla pasty
- Jak zrobić pyszny makaron z cukinii?
- Zalety makaronu z cukinii w codziennej diecie
Makaron z cukinii: zdrowa alternatywa dla pasty
Umówmy się. Określenie „makaron z cukinii” jest dość przesadzone. Warzywne paski jedynie z wyglądu przypominają makaron – co więcej, skutecznie udają tradycyjne spaghetti czy tagliatelle. Dzięki temu, że znakomicie go naśladują, paski z cukinii mogą prezentować się na talerzu jak prawdziwa włoska pasta. Makaron z cukinii, podobnie jak klasyczny, można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeżeli chodzi o dodatki, jedynym ograniczeniem jest tutaj kulinarna wyobraźnia. Makaron z cukinii świetnie łączy się między innymi z:
- smażonymi grzybami,
- tartym serem,
- pachnącym pesto,
- ostrymi sosami.
Makaron z cukinii doskonale komponuje się również z grillowanym mięsem, rybami czy potrawami kuchni śródziemnomorskiej. Zależy ci na pożywnym posiłku? Dodaj do cukinii podsmażone mięso mielone, tofu lub krewetki. Istnieje naprawdę wiele możliwości smakowych, dlatego warto dostosować makaron warzywny do swoich gustów kulinarnych.
Jak zrobić pyszny makaron z cukinii?
Żeby przygotować smaczny domowy makaron, trzeba właściwie przygotować cukinię. Znajdź młode cukinie w najbliższym warzywniaku, które mają cienką skórkę i małe nasiona. Do zrobienia „makaronowych nitek” przyda się temperówka do warzyw lub specjalny nóż. Preferujesz szerokie wstążki? Użyj zwykłej obieraczki do warzyw.
Jak przygotować makaron? Wystarczy obrać cukinię wzdłuż przy pomocy np. obieraczki, aby uzyskać długie równe paski przypominające tradycyjny makaron. Z warzywnej bazy można stworzyć kilka interesujących potraw:
- W wersji na surowo – doskonale sprawdzi się jako lekka sałatka z np. pomidorkami koktajlowymi, orzechami i sosem winegret.
- W wersji na ciepło – wystarczy krótko podsmażyć makaron z cukinii na oliwie z oliwek lub odrobinie masła. Uważaj jednak, by nie smażyć zbyt długo, aby zachować lekką chrupkość warzyw.

Zalety makaronu z cukinii w codziennej diecie
Zoodles to nie tylko sprytna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. To również świetna metoda na zwiększenie… ilości warzyw w codziennym menu. I to bez jakichkolwiek wyrzeczeń! Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po taki makaron?
- Cukinia ma niską kaloryczność. Oferuje za to sporo błonnika, witamin z grupy B oraz potasu, który wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
- Zoodles są lekkie dla żołądka, nie obciążają przewodu pokarmowego i nie powodują nagłych wzrostów poziomu cukru we krwi.
- Cukinia świetnie spełnia oczekiwania osób na diecie odchudzającej, ale także sportowców czy diabetyków.
Regularnie włączanie warzywnych dań, takich jak zoodles, może znacznie poprawić jakość diety oraz samopoczucie. Co więcej, wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu to sprytny sposób na zachęcenie dzieci do spożywania warzyw! Zoodles podane z odpowiednim sosem i dodatkami smakują wyśmienicie. Jeśli masz wątpliwości, koniecznie wypróbuj!
Przeczytaj też: Masz makaron? Masz obiad! Oto proste przepisy!