„Wystarczy tylko zagotować” – te płatki robią śniadanie w minutę

Płatki owsiane są produkowane z łuskanych nasion owsa, które poddaje się suszeniu, a następnie mieleniu i krojeniu. Aktualnie w sklepach można znaleźć trzy typy płatków owsianych. Odpowiednio przyrządzone płatki owsiane doskonale nadają się na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ten pyszny posiłek można przygotować na słodko lub z dodatkami wytrawnymi. Warto jednak znać, które płatki owsiane wybrać.
- Rodzaje płatków owsianych i ich przygotowanie
- Jak przygotować idealną owsiankę?
- Jak wybrać idealne płatki owsiane na śniadanie?
- Pomysły na smakowitą owsiankę
- Korzyści zdrowotne płatków owsianych
Rodzaje płatków owsianych i ich przygotowanie
Owsianka jest produkowana z łuskanych owsa, które są suszone, a następnie rozdrabniane i krojone. Obecnie można znaleźć na półkach sklepowych trzy rodzaje owsianki.
Zwykłe płatki owsiane wymagają dłuższego gotowania. Górskie płatki owsiane potrzebują tylko zagotowania, ponieważ są bardziej przetworzone i zmiękczone. Błyskawiczne płatki owsiane nie wymagają żadnej obróbki cieplnej i można je spożywać bezpośrednio z opakowania. Bardzo rzadko można też spotkać witaminizowane płatki owsiane, produkowane z kiełkującego owsa. Ze względu na większe ryzyko pleśni, są one produkowane bardzo rzadko.
Jak przygotować idealną owsiankę?
Jeżeli myślisz nad tym jak przygotować owsiankę, oto mój niezawodny przepis. Potrzebujesz oczywiście płatków owsianych, mleka albo wody, odrobinę soli. Z narzędzi potrzebne będą rondelek i łyżka.
Jak ugotować płatki owsiane na wodzie?
Najpierw wsyp płatki do rondelka i zalej je wodą. Podgrzewaj wszystko na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, dodaj szczyptę soli, po czym zmniejsz ogień i gotuj, aż płatki staną się miękkie.Jeśli robisz owsiankę na mleku, to najpierw wlej mleko i doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp płatki i gotuj, mieszając co jakiś czas, ponieważ w tej wersji owsianka może się przypalać. Dodaj szczyptę soli i gotuj, aż płatki będą miękkie.

Jak wybrać idealne płatki owsiane na śniadanie?
Owsianka to jedno z najczęściej wybieranych rozwiązań na poranne posiłki. W zależności od dostępnego czasu, możesz sięgnąć po dowolny rodzaj płatków owsianych.
Jeżeli nie przeszkadza ci długie przebywanie w kuchni, przygotuj tradycyjną owsiankę z klasycznych płatków owsianych. Są one mniej przetworzone, co oznacza, że ich gotowanie zajmuje więcej czasu, aby były odpowiednio miękkie. Inną opcją są płatki owsiane górskie, które wystarczy zagotować i już są gotowe do spożycia.
Jeśli jednak zależy ci na czasie, ale nadal chcesz zjeść ciepłą owsiankę, doskonałym wyborem będą płatki owsiane błyskawiczne – wystarczy, że dodasz do nich gorące mleko, wodę lub napój roślinny. Nawet zimne napoje doskonale się sprawdzą w ich przypadku.
Pomysły na smakowitą owsiankę
Ten pyszny posiłek można przygotować na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Kiedy już ugotujesz płatki i trochę ostygną, dodatki można dobrać według własnych preferencji i tego, co akurat masz w domu. W okresie letnim można sięgnąć po truskawki, maliny lub inne sezonowe owoce. Jesienią doskonałym wyborem będą jabłka, gruszki, banany i np. cynamon. Można też dodać orzechy, nasiona czy suszone owoce. Jeśli nie przepadasz za słodkimi daniami, można przygotować owsiankę wytrawną. W takim przypadku do ugotowanych płatków dodaj np. pomidory, bazylię i mozzarellę lub szpinak, fetę i pestki dyni. Świetnie smakuje również starta marchewka z odrobiną kurkumy lub jogurt z dodatkiem szczypiorku. Owsiankę można także ugotować na bulionie, co nada jej wytrawny smak.

Korzyści zdrowotne płatków owsianych
Głównie dlatego, że stanowi to niezwykle zdrowe źródło węglowodanów w naszym jadłospisie. 100 g owsianki zawiera aż 60 g węglowodanów. Jest to również świetne źródło białka oraz błonnika w formie rozpuszczalnej, który na dłużej zapewnia poczucie sytości. Z tego powodu często jest uwzględniana w diecie osób dążących do kontrolowania swojej wagi. W tych niepozornych płatkach można również znaleźć witaminę E oraz witaminy z grupy B. Niedobór witaminy E w diecie może prowadzić do problemów z płodnością, osłabienia mięśni. Jest to także główny przeciwutleniacz w naszym pożywieniu, czyli witamina chroniąca przed negatywnymi skutkami współczesnego stylu życia większości z nas.