Mleko A2A2 - nadzieja dla alergików?
Uczulenie na krowie mleko jest dosyć powszechnym problemem. Wiele osób musi zrezygnować albo znacząco ograniczyć jego ilość. Jednak już niedługo będzie prawdopodobnie możliwość kupienia specjalnego mleka, które będzie dostępne w większości sklepów. Nasz artykuł powie ci, czym różni się alergia od nietolerancji na mleko, a także co będzie ratunkiem dla alergików.
Z tego artykułu dowiesz się:
Z czego składa się mleko krowie?
Mleko krowie jest w Polsce bardzo popularne i chętnie wybierane ze względu na swoje szerokie zastosowanie w kuchni. Niestety ten produkt spożywczy w swoim składzie posiada pewne związki, które odpowiadają za wyższą alergenność.
Skład mleka krowiego to: woda, laktoza, tłuszcz, białka i popiół. Mleko krowie zawiera witaminy A, D, E i K, a także witaminy z grupy B oraz składniki mineralne – wapń, cynk, fosfor, magnez, potas i jod.
Białkiem, które występuje w mleku jest głównie kazeina. Jest substancją, która długo się trawi. Zawiera dużo wapnia oraz aminokwasów, a dodatkowo może hamować łaknienie. Niestety kazeina w zbyt dużej ilości szkodzi poprzez wywoływanie alergii. Kazeina dzieli się na:
- beta-kazeinę A1 - występuje rzadziej, zawiera prolinę
- beta-kazeinę A2 - zawiera histydynę.
Okazuje się, że to beta-kazeina A2 lepiej się przyswaja i nie wywołuje takich problemów uczuleniowych jak beta-kazeina A1.
Czym się różni alergia od nietolerancji?
Często alergia na białka mleka oraz nietolerancja laktozy są ze sobą mylone. Objawy w obu przypadkach są bardzo podobne i występują po spożyciu tego samego produktu spożywczego - mleka krowiego.
Najczęstsze objawy nietolerancji to:
- biegunki
- gazy
- wzdęcia
- skurcze jelit
- burczenie w brzuchu
- "przelewanie się" w jelitach.
Jednakże do dodatkowych objawów, które świadczą o alergii należą:
- swędząca wysypka
- katar
- kaszel
- świsty (sapka).
Nietolerancję od alergii różni to, że alergia angażuje również układ odpornościowy, nie jedynie układ pokarmowy. Poza tym nietolerancja dotyczy laktozy (cukru mlecznego), a alergia - białka mlecznego. Dodatkowo, w przypadku alergii nawet mała ilość mleka (alergenu) wywołuje objawy. W przypadku nietolerancji niewielka ilość może być "przyjęta", a przy większych dawkach mogą występować nieprzyjemne skutki.
„A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”
Współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka projekt realizowany przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka pod nazwą „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności” ma na celu rozpowszechnianie polskiego rynku mleka A2, które charakteryzuje się lepszą przyswajalnością.
Specjalna technika wytwarzania mleka A2 (lub też A2A2) polegająca na selekcji genomowej pozwoli na osiągnięcie mleka krowiego o dobrej tolerancji. To istotne zwłaszcza dla osób, których dotknął problem alergii na białka mleka krowiego. W wyniku takich działań osiąga się mleko krowie złożone jedynie z beta-kazeiny A2.
Projekt ma również na celu zwiększenie świadomości konsumentów oraz producentów na temat mleka A2A2. Założeniem jest przekonywanie ludzi, że taki produkt jest bardzo dobrą alternatywą dla osób, które z jakichś względów muszą zrezygnować z mleka krowiego (głównie między innymi ze względu na alergie). Ponieważ mleko A2A2 jest tak samo wartościowe, jak klasyczne mleko, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka jest zdania, że mleko A2A2 będzie dobrym sposobem na zwiększenie spożycia produktów mleczarskich. Są zaplanowane badania pilotażowe, których założeniem jest ocena potencjału produkcji mleka A2 w Polsce.
Jak powstaje mleko A2A2?
To beta-kazeina A2 występowała pierwotnie w mleku. Beta-kazeina A1 to mutacja, która powstała kilka tysięcy lat temu. Jako konsumenci nie jesteśmy w stanie stwierdzić różnic między mlekiem posiadającym zarówno beta-kazeiną A2 i A1 oraz między mlekiem wyłącznie z beta-kazeiną A2.
Jak to się dzieje, że możliwa jest produkcja wyłącznie mleka A2A2? Wykorzystuje się genetykę. Po narodzeniu zwierząt przeprowadza się badanie, które określa, jaki typ mleka będzie produkowany przez krowę.
Co ciekawe, cząsteczki kazeiny w mleku A1 oraz A2 są praktycznie identyczne - z tylko jedną różnicą. Jeden z 209 aminokwasów w strukturze beta-kazeiny A2 został zmieniony z proliny na histydynę.
Dobra alternatywa dla tradycyjnego mleka?
Ogólnie na temat mleka krąży wiele mitów i faktów. U wielu osób picie mleka może powodować różne problemy. Z tego względu producenci często szukają różnych rozwiązań, które mają na celu dalsze spożycie mleka bez niekorzystnych dla zdrowia efektów ubocznych.
Mleko A2A2 jest bardzo dobrym sposobem na to, by przy alergii na białka mleka krowiego móc korzystać z produktów mlecznych. Nie wyczuwa się żadnych różnic po względem walorów smakowych, a także ma takie same wartości zdrowotne.
Mleko A2A2 nie jest jednak dobrym sposobem na nietolerancję laktozy, gdyż jej obecność w takim mleku wciąż jest. To oznacza, że w przypadku nietolerancji laktozy można skorzystać z:
- rezygnacji z mleka krowiego
- ograniczenia ilości mleka krowiego do tolerowanego poziomu
- korzystania z produktów mlecznych bezlaktozowych
- korzystania z roślinnych zamienników mleka (np. napój roślinny z orzechów, kokosa, soi i tak dalej...)
- suplementacji laktazy.
Źródła:
- V. Bisutti, S. Pegolo, D. Giannuzzi, L. F. M. Mota, A. Vanzin, A. Toscano, E. Trevisi, P. Ajmone Marsan, M. Brasca, A. Cecchinato, The β-casein (CSN2) A2 allelic variant alters milk protein profile and slightly worsens coagulation properties in Holstein cows, J Dairy Sci, 2022 May;105(5):3794-3809